Αρχική » Διάφορα » Ψωρίαση και πυκνογενόλη. Ικανοποιητικό αποτέλεσμα

Ψωρίαση και πυκνογενόλη. Ικανοποιητικό αποτέλεσμα

Η ψωρίαση είναι φλεγμονώδης διαταραχή με ανοσολογικό χαρακτήρα στην οποία μετέχουν γενετικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Σαν αποτέλεσμα, προκύπτει χρόνια, παραμορφωτική, φλεγμονώδης και υπερπλαστική βλάβη του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από σαφώς καθορισμένες ερυθηματώδεις, πλάκες που επηρεάζουν μεγαλύτερες ή μικρότερες δερματικές επιφάνειες αλλά και το τριχωτό της κεφαλής.

Η νόσος είναι καλοήθης και δεν μεταδίδεται. Επηρεάζει όμως σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, λόγω της αισθητικής επίδρασης της αλλοιωμένης φύσης των δερματικών βλαβών.

Με κριτήρια την έκταση της εμπλοκής αλλά και την επίδραση στην ποιότητα ζωής, η θεραπεία εξατομικεύεται. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οριστική θεραπεία της νόσου.

Τοπική θεραπεία εφαρμόζεται σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις ενώ συστηματική θεραπεία και η φωτοθεραπεία επιφυλάσσεται για πλέον σοβαρές περιπτώσεις.

Πέρα από τις κλασικές θεραπευτικές εφαρμογές, για την ψωρίαση έχουν δοκιμαστεί πολλές προτάσεις της εναλλακτικής ιατρικής. Αρκετές από αυτές στηρίζονται σε σύγχρονες γνώσεις μοριακής βιολογίας καθώς και στην πρόοδο που έχει γίνει στην κατανόηση των μηχανισμών της χρόνιας φλεγμονής.

Σχετικά πρόσφατα (2014), σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Chieti-Pescara της Ιταλίας, ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα ψωρίασης κατά πλάκας, μελετήθηκαν για να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη επίδραση της πυκνογενόλης (pycnogenol) .

Η Πυκνογενόλη προέρχεται από το φλοιό  είδους πεύκης που ευδοκιμεί στα νότια παράλια της Γαλλίας και ασκεί δράση αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη (factor-kappa B inhibitor).

Στους μισούς των πασχόντων δόθηκαν 150 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος φλοιού πεύκου ημερησίως, ενώ οι άλλοι μισοί αντιμετωπίστηκαν με τις θεραπευτικές πρακτικές της συμβατικής ιατρικής.

Η διάρκεια της μελέτης ήταν  τρίμηνη.

Αποτελέσματα

Στο τέλος της θεραπείας οι ασθενείς που λάμβαναν Pycnogenol είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τη συμβατική ομάδα θεραπείας. Η ενυδάτωση στο δέρμα τους ήταν σημαντικά υψηλότερη, ενώ τα συμπτώματα τους (ερυθρότητα, σκλήρυνση και απολέπιση του δέρματος) μειώθηκαν. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η βελτίωση αυτή ήταν καλλίτερη  μεταξύ εκείνων των ασθενών που έφεραν πλέον σοβαρές ψωριασικές αλλοιώσεις.

Belcaro G, Luzzi R, Hu S, Cesarone MR, Dugall M, Ippolito E, Corsi M, Caporale S. Improvement in signs and symptoms in psoriasis patients with Pycnogenol® supplementation. Panminerva Med. 2014 Mar;56(1):41-8.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης