Αρχική » Γυναικολογικα » Εγκυμοσύνη και αιμορροΐδες. Αιτίες, πρόληψη, θεραπεία.

Εγκυμοσύνη και αιμορροΐδες. Αιτίες, πρόληψη, θεραπεία.

damaskina-1

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης θα παραπονεθεί για ενοχλήματα από αιμορροΐδες.

Πρόκειται για διόγκωση των αιμορροϊδικών φλεβών που βρίσκονται στον πρωκτό (κατάσταση ανάλογη με αυτήν των κιρσών των κάτω άκρων). Η συνήθης εποχή εμφάνισης του προβλήματος αυτού που συχνά αλλά όχι πάντοτε είναι επώδυνο, αφορά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τι φταίει;

Υπάρχει αιτιολογική σύνδεση με την δυσκοιλιότητα αλλά συμμετέχει η αυξημένη πίεση που ασκείται στον πρωκτό και την γύρω περιοχή (περίναιο), λόγω της προόδου της κύησης και της αύξησης του βάρους του κυήματος.

Πέρα από αυτό, η παρατεταμένη ορθοστασία παίζει επίσης ρόλο  και στο βαθμό που είναι δυνατό πρέπει να την αποφεύγετε.

Τι μπορεί να γίνει ;

Πρωτίστως, προσπαθούμε να προλάβουμε την δημιουργία του προβλήματος και ο καλλίτερος τρόπος είναι να αποφύγουμε την δυσκοιλιότητα. Αν πάλι αυτό δεν έγινε δυνατό, πρέπει να θυμάστε να αποφεύγετε μια εργώδη κένωση (δηλαδή το ζόρισμα).

Πως θα αποφύγετε την δυσκοιλιότητα:

    Nα τρώτε άφθονες φυτικές ίνες

    Να πίνετε άφθονα υγρά.

   Δοκιμάστε δαμάσκηνα και πιείτε το χυμό τους. Μπορείτε να τα πάρετε και σε  μορφή     κομπόστας. Αν υπάρχουν φρέσκα προτιμήστε τα, διαφορετικά αγοράστε αποξηραμένα και βάλτε τα από το βράδυ σε νερό.

    Μην καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα επειδή πρέπει να κάνετε κάτι άλλο πριν. Η επίσκεψη στην τουαλέτα να είναι πρώτη προτεραιότητα σας.

    Προσθέστε πολλά φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σας φαγητό

    Φροντίστε επίσης να μάθετε ποιά φαγητά δεν είναι ωφέλημα στην εγκυμοσύνη

Τι άλλο να κάνω και τι εξέλιξη θα έχουμε;

Το πρόβλημα βελτιώνεται ή και εξαφανίζεται μετά από τον τοκετό. Μέχρι τότε:

Βάλτε σόδα φαγητού για να μειώσετε την φαγούρα και το τσούξιμο ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο όπου έχετε προσθέσει σόδα στο νερό.

Για να περιορίσετε το οίδημα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απόσταγμα των φύλλων της αμαμελίδας (Hamamelis virginiana γνωστή και ως witch hazel).

Το παρατεταμένο κάθισμα καλό είναι να το αποφύγετε. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε ένα μαλακό μαξιλάρι.

Δυσκοιλιότητα

Μπορεί συχνά να εγκατασταθεί στην εγκυμοσύνη. Προλάβετε την γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά, να τρώτε φυτικές ίνες, να μην αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα. Αυξήστε επίσης φρούτα, σαλάτες και λαχανικά που θα πλένονται πολύ καλά.

Τέλος μην ζορίζεστε. Αν δεν ενεργείστε εύκολα, σε συνεργασία με το γιατρό σας χρησιμοποιήστε κάποιο μαλακτικό των κοπράνων, από αυτά που δεν έχουν αντένδειξη στην εγκυμοσύνη.

Τέλος, μην σπεύδετε να πάρετε φάρμακα επειδή σας είπαν άλλοι ότι βοηθούν. Πάρετε τα μόνο αν το πει ο γιατρός σας και επιπλέον αποφύγετε εκείνα που περιέχουν κορτιζόνη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης