Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και όσο και αν ακούγεται ωμό, η επίδραση του στο ανθρώπινο γένος πέρα από όλα τα άλλα, έχει να κάνει και με την αύξηση στα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι προεκτάσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο είναι αυτονόητες. Τα χρήματα που ξοδεύονται είναι πολλά και λείπουν από τομείς όπως η πρόνοια, η έρευνα, κλπ.
Συνέπεια αυτής της παραδοχής, είναι επί των ημερών μας, η εντατική αναζήτηση λύσεων και τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μεγάλη ελπίδα παρέχουν ουσίες και προϊόντα του φυτικού κόσμου.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι διαιτητικά συστατικά όπως το μαύρο σκόρδο, δηλαδή ένα από τα παρασκευάσματα σκόρδου χωρίς ισχυρή οσμή και σκληρή ερεθιστική γεύση, παρουσιάζουν αντικαρκινικά αποτελέσματα.
Βοτανολογικά, το σκόρδο ανήκει στην τάξη Allium, ήτοι τάξη φυτών με σχήμα βολβού, όπου περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το σχοινόπρασο και το πράσο.
Περιέχει ικανή ποσότητα θείου που υπάρχει στην ουσία Αλισίνη, (εξ ου και η γεύση και οσμή του σκόρδου), δηλαδή μια πρόδρομη ουσία των βιολογικά ενεργών συστατικών του.
Πέρα από την Αλισίνη, περιέχει το αμινοξύ αργινίνη, ολιγοσακχαρίδες, φλαβονοειδή και σελήνιο, με θετική δράση στην υγεία.
Το σκόρδο, κάτω από συγκεκριμένη επεξεργασία ζύμωσης – ωρίμανσης (ένα μήνα σε κλίβανο με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία) αλλάζει χρώμα και γίνεται μαύρο.
Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό αλλά περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών και 4πλάσια συγκέντρωση συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδροδιαλυτών αμινοξέων.
Στην επεξεργασία του δεν ξεραίνεται, απεναντίας γίνεται πιο μαλακό και διατηρεί επαυξάνοντας , όλα τα οφέλη του λευκού σκόρδου. Η γεύση του μετατρέπεται σε υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις αρνητικές επιπτώσεις (μυρωδιά, ερεθιστική γεύση στο στόμα κλπ). Αυτό, το κάνει αυτομάτως πολύ πιο φιλικό προς τον καταναλωτή.
Αρκετά επιστημονικά στοιχεία που αυξάνουν διαρκώς, υποδηλώνουν ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου αλλά και του μαύρου σκόρδου στις επιπτώσεις του καρκίνου καθώς και την πρόληψη και τη βελτίωση των παραγόντων που σχετίζονται με κακοήθεια.
Οι ηλεκτρονικές βάσεις ιατρικών δεδομένων (MEDLINE, Web of Science, η βιβλιοθήκη Cochrane και το Google Scholar) περιλαμβάνουν ήδη αρκετά αποτελέσματα από μελέτες (περισσότερες των 304) με μαύρα σκόρδα και τα συστατικά τους.
δείτε εδώ: Aged Garlic and Cancer: A Systematic Review – NCBI – NIH
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/…/PMC6212616/
Με κριτήρια ορθής πρακτικής, επελέγησαν οι 25 καλλίτερες εξ αυτών οι οποίες είχαν γίνει σε καρκινικά κύτταρα ζώων και ανθρώπων.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μαύρου σκόρδου συνδέεται αντίστροφα με την ανάπτυξη της κακοήθους νόσου. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που τρώνε μαύρο σκόρδο έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν.
Τα ευρήματα αυτά κάνουν αναγκαίες ακριβέστερες έρευνες για να αποφασιστεί εάν η κατανάλωση μαύρου σκόρδου είναι ιατρικώς συνιστώμενη και μπορεί να ενταχθεί ως μέρος προγραμμάτων πρόληψης ή ελέγχου του καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, λόγω των αντικαρκινικών ιδιοτήτων τόσο του άσπρου όσο και του μαύρου σκόρδου που είναι πλέον γνωστές και δεν αμφισβητούνται, η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης φροντίδας για την υγιεινή διατροφή, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στον υγιή όσο και στον πάσχοντα από καρκίνο. Αυτονοήτως βέβαια προσφέρει πολλά και σε άτομα που έδωσαν την μάχη με την επάρατη νόσο και επιβίωσαν.
δείτε και: Σκόρδο και καρκίνος. Σπουδαίο όφελος με … σπιτική συνταγή
Φαρμακευτικά μανιτάρια, ιοί μικρόβια και ανοσοποιητικό σύστημα
Turmeric – Κουρκουμίνη – Kαρκίνος. Βοήθεια με επιστημονικές αποδείξεις.