Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο επιδημιολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους, κυρίως σπλαχνικού.

Η τρέχουσα ερευνητική σκέψη, εξετάζει τον πιθανό ρόλο της μικροβιακής σύνθεσης του εντέρου στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας και των συναφών με αυτή επιπλοκών.

Το μικροβιακό περιεχόμενο του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την άντληση ενέργειας από το φαγητό, τον μεταβολισμό των λιπιδίων, την ανοσολογική απόκριση και τις ενδοκρινικές λειτουργίες.

Μικροβιακή σύνθεση

Ο ανθρώπινος πεπτικός σωλήνας (η γαστρεντερική οδός) και ειδικότερα το κόλον (παχύ έντερο), γνωρίζουμε σήμερα ότι είναι πυκνοκατοικημένος από βακτηρίδια, μύκητες, Archea και ιούς (*).

Όλα αυτά μαζί, που ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια, τα λέμε μικροβίωμα του εντέρου.

Είναι εντυπωσιακό ότι το μικροβίωμα καθενός από εμάς, περιέχει τόσους πολλούς μικροοργανισμούς,  ώστε ο αριθμός τους να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των κυττάρων που μας σχηματίζουν.

(*) Η παρουσία οξέων από το στομάχι καθώς και τα χολικά οξέα και ο παγκρεατικός χυμός μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο λεπτό έντερο, οπότε οι περισσότεροι μικροοργανισμοί κατοικούν στο παχύ έντερο.

Μετά τη γέννηση, κάθε άτομο αποκτά μια μοναδική μικροβιακή σύνθεση η οποία επηρεάζεται από διάφορους καθοριστικούς παράγοντες, όπως ο τύπος (*) της γέννησης, ο θηλασμός, η ηλικία, η χρήση αντιβιοτικών και η διατροφή.

(*) Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική

Γνωρίζουμε σήμερα ότι αυτά τα βακτήρια είναι σημαντικά για την ομοιόσταση του σώματος, συμμετέχοντας σε πλήθος μεταβολικών  δράσεων όπως πεπτικών, ενεργειακής ρύθμισης, παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, σύνθεσης βιταμινών κλπ.

Κυριότερη όμως εξ όλων είναι η προστασία που παρέχουν έναντι παθογόνων μικροοργανισμών και η συμμετοχή στην διαμόρφωση του ανοσολογικού συστήματος.

Επί των ημερών μας, προηγμένες τεχνικές για την ανάλυση του βακτηριακού  DNA  συμβάλλουν στην ταυτοποίηση των βακτηριακών κοινοτήτων σε διάφορες κατηγορίες,  τάξεις, οικογένειες και είδη.

Δεδομένων των ανωτέρω, το ενδογενές μικροβιακό φορτίο μπορεί να παρομοιαστεί με μικροβιακό ‘’όργανο’’,  καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση του σώματος και τον μεταβολισμό.

Είναι πλέον σαφές ότι το  μικροβίωμα όχι μόνο συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες η δυσβίωση (*)  μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη ασθενειών.

(*) διαταραχή στην σύνθεση και την αναλογία των μικροβίων

Πολλές εργασίες μέχρι τώρα, εκτός αρκετών άλλων νοσηρών καταστάσεων, συνδέουν τις αλλαγές αυτές και με την παχυσαρκία και τις δυσμενείς εξελίξεις της όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αθηροσκλήρωση και άλλες.

Human Microbiome Project

Η έναρξη της μελέτης Human Microbiome (2008), επέτρεψε τον χαρακτηρισμό-προσδιορισμό του μικροβιακού πληθυσμού σε υγιή άτομα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης με την μικροβιακή κατάσταση ατόμων σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών όπως ο διαβήτης , η παχυσαρκία , ο αυτισμός  και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου .

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι έρευνες των επιστημόνων έχουν αυξήσει τις γνώσεις σχετικά με το ρόλο της δυσβίωσης (ανισορροπία στην μικροβιακή σύνθεση του εντέρου), σε αυτές τις μεταβολικές μεταβολές, όπου διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και οι νοσηρότητες που την συνοδεύουν έχουν όντως μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν μικρότερη ποικιλομορφία και πλούτο στην βακτηριακή σύσταση του εντέρου τους από ότι έχουν τα κανονικού βάρους άτομα .

Σε μελέτες σε ζώα, τα παχύσαρκα ποντίκια βρέθηκαν να έχουν αυξημένα Firmicutes και μειωμένα Bacteroides στα κόπρανα. Το ίδιο έδειξαν και οι παχύσαρκοι άνθρωποι στην ανάλυση κοπράνων.

Απομένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς σημαίνει και ποιες επιπτώσεις έχει αυτό καθώς και πως θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος που είναι ήδη μεγάλο και τα επόμενα χρόνια προβλέπουμε ότι θα διογκωθεί.

δείτε και: Το μικροβίωμα, οι αυτοάνοσες παθήσεις, οι ελπίδες μας. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading