Αρχική » Διάφορα » Το μικροβίωμα, οι αυτοάνοσες παθήσεις, οι ελπίδες μας.

Το μικροβίωμα, οι αυτοάνοσες παθήσεις, οι ελπίδες μας.

Microbiome

Τις τελευταίες δεκαετίες έγινε γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί εκατομμύρια μικροοργανισμούς που όλοι μαζί ονομάζονται μικροβίωμα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί, δεν είναι παθογόνοι ούτε αδρανείς, αντιθέτως αλληλεπιδρούν με τους ιστούς του οργανισμού μας συνεργικά, χωρίς να οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις.

Βρίσκονται στο δέρμα και τις πτυχές και κοιλότητες του, στο έντερο, στη ρινική κοιλότητα, στην στοματική κοιλότητα και στο γεννητικό σύστημα.

Τι σημαίνει συνεργικά; 

Γνωρίζουμε πλέον από μελέτες, ότι το μικροβίωμα μας συμβάλλει στην σωστή και εύρυθμη εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να διατηρείται η αναγκαία ομοιόσταση του ξενιστή.

Ένα ζωτικής σημασίας όργανο όπου το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει και να καθορίσει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το έντερο.

Αρκετές εργασίες έως σήμερα έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ των παθήσεων του εντέρου που θεωρούνται αυτοάνοσες (όπως η νόσος του Crohn), με δυσβίωση(*).

(*) δυσβίωση αποκαλούμε την διαταραχή στην σύνθεση και την αναλογία των μικροβίων

Μετά από την διαπίστωση αυτή, τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον στράφηκε στην αναζήτηση στοιχείων που να αναδεικνύουν το ρόλο του μικροβιώματος στις αυτοάνοσες παθολογίες που επηρεάζουν άλλους ιστούς πέραν του εντέρου.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει εμπλοκή στην παθογένεια και μη εντερικών αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η νόσος του Graves (αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς), η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση, η σχιζοφρένεια και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Όπως αυτομάτως καθίσταται σαφές, η περαιτέρω γνώση είναι επιτακτικά αναγκαία αφού δεν αποκλείεται πώς οι μεταβολίτες που προέρχονται από βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανές θεραπείες για μη-εντερικές αυτοάνοσες ασθένειες.

Τα καλά μας μικρόβια 

Για την ώρα που μιλάμε και σε πρακτικό επίπεδο, κάθε ένας από εμάς καλό είναι να φροντίζει ώστε το μικροβίωμα του εντέρου του να παραμένει φυσιολογικό (πχ. αντιβιοτικά μόνο στην ανάγκη).

Πέρα από αυτό, ας γνωρίζουμε ότι διάφορα φαγητά είναι πλούσια σε προβιοτικά και καλό είναι να τα συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιο μας.

 

Παχύσαρκοι Vs Λεπτόσωμοι. Τα μικρόβια του πεπτικού και ο ρόλος τους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης