Η προστατίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές ουρολογικές παθήσεις.
Σήμερα, επειδή όλες οι περιπτώσεις της δεν είναι ίδιες και μπορούν να διαφέρουν σημαντικά, κατατάσσονται σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ σε διάφορες κατηγορίες.
Κατηγορία Ι: Πρόκειται για οξεία βακτηριακή προστατίτιδα. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό πυρετό, πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και πάνω από την ηβική σύμφυση καθώς και φαινόμενα κόπωσης. Στην εξέταση ούρων εμφανίζονται ευρήματα μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος και ανιχνεύεται ο υπεύθυνος μικροβιακός παράγων.
Κατηγορία II: Εδώ ανήκει η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα για περισσότερο από 3 μήνες με υποτροπιάζουσα ανιχνεύσιμη βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
Κατηγορία III: Πρόκειται για αυτό που αποκαλείται σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου η αιτιολογία του οποίου δεν είναι επαρκώς κατανοητή. Τα συμπτώματα πόνου και κόπωσης διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες, ενώ οι μικροβιολογικές εξετάσεις δεν ανιχνεύουν παθογόνα μικρόβια. Το σύνδρομο διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες:
υποκατηγορία IIIA: με φλεγμονώδη αιτιοπαθογένεια. Ανευρίσκονται λευκά αιμοσφαίρια στο υγρό του προστάτη, τα ούρα, το σπερματικό υγρό που υποδεικνύουν υπόστρωμα φλεγμονής .
υποκατηγορία IIIB: Μη φλεγμονώδης. Δεν υπάρχουν λευκά αιμοσφαίρια στο προστατικό υγρό, τα ούρα ή το σπερματικό υγρό.
Κατηγορία IV: Φλεγμονώδης προστατίτιδα χωρίς συμπτώματα όπου βρίσκουμε λευκά αιμοσφαίρια σε υγρό προστάτη, ούρα, σπερματικό υγρό και προστατικό ιστό, χωρίς παράπονα εκ μέρους του ασθενούς.
Όταν χρονίζει
Η ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων ατόμων μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τον πόνο, ο οποίος έχει σοβαρή επίπτωση στους πάσχοντες. Η επίδραση αυτή περιγράφεται ανάλογη με εκείνη που προκύπτει μετά από καρδιακή προσβολή, στηθάγχη ή και νόσο του Crohn .
Δυσχέρεια διάγνωσης
Είναι σαφές επίσης ότι, στις περιπτώσεις όπου απουσιάζουν σημεία φλεγμονής και μόλυνσης στα ούρα και το σπέρμα , η διάγνωση γίνεται δυσχερής. Στηριζόμενη μόνο στα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς, δεν μπορεί τα τεκμηριωθεί επαρκώς. Το ενδεχόμενο κάποιας άλλης νόσου με ανάλογα συμπτώματα πρέπει τότε να ερευνηθεί.
Φάρμακα
Τα αναλγητικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιβιοτικά, οι αναστολείς των α-υποδοχέων και οι αναστολείς της 5α-αναγωγάσης είτε ως μονοθεραπεία είτε ως θεραπεία συνδυασμού, έχουν προταθεί για τη θεραπεία των ασθενών αυτών με διάφορα ποσοστά επιτυχίας. Δυστυχώς, πολλοί εξ αυτών εμφανίζουν ανεπαρκές θεραπευτικό αποτέλεσμα και μάλιστα επανειλημμένως.
Για το λόγο αυτό, διάφορες μορφές θεραπείας και η χρήση συμπληρωμάτων και εναλλακτικής ιατρικής βρίσκουν έδαφος εφαρμογής αντί της συμβατικής ιατρικής (βελονισμός, υπερθερμία, φυτοθεραπεία κα) .
Ο από μηχανής Θεός
Το 1969 η εταιρεία Dornier Medical Systems χρηματοδοτούμενη από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, ξεκίνησε μια μελέτη των επιπτώσεων των ηχητικών κρουστικών κυμάτων στους ιστούς. Το 1972 οι προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν πως η νέα τεχνική μπορούσε να βρει εφαρμογή στην ουρολογία (λιθοτριψία).
Στην διάρκεια των ουρολογικών ερευνών, τυχαία διαπιστώθηκε ότι οι πάσχοντες από χρόνια προστατίτιδα και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, εμφάνιζαν βελτίωση και συχνά απαλλάσσονταν από τον πόνο (*). Το ευεργετικό αποτέλεσμα μάλιστα, παρέμενε για αρκετό χρονικό διάστημα.
(*) Μια ακόμα τυχαία διαπίστωση ήταν ότι ο οστικός ιστός των πέριξ της θεραπευτικής εφαρμογής περιοχών, παρουσίαζε αύξηση της οστικής πυκνότητας. Το γεγονός ερευνάται πλέον σε ορθοπεδικές παθήσεις.
Η αναλγητική παράπλευρη δράση του ESWT, είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Παρόλο ότι οι υποκείμενοι μηχανισμοί του είναι ασαφείς, η εφαρμογή του έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής θεραπευτική προσέγγιση, ως εναλλακτική λύση για τη θεραπεία πολλών ενοχλημάτων των μαλακών μορίων, όπως τα διάφορα σύνδρομα ορθοπεδικού πόνου, τα κατάγματα και οι διαταραχές επούλωσης των πληγών με εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής ενέργειας.
Σήμερα η ESWT (Extracorporeal shockwave therapy) χρησιμοποιείται με ικανοποιητικά αποτελέσματα στην χρόνια προστατίτιδα.
Μερικοί συγγραφείς λόγω της πιθανότητας να διαγνωστεί λανθασμένα η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα ως χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, πρότειναν να προηγείται μια δοκιμαστική περίοδος αντιμικροβιακής θεραπείας, ειδικά στους φλεγμονώδεις υποτύπους της κατάστασης (υποκατηγορία ΙΙΙΑ).
δείτε και:
Προστατίτιδα. Άλλοτε επικίνδυνη, άλλοτε μαρτύριο | 1400 Γραμμάρια https://1400g.org/2013/12/10/προστατίτιδα-άλλοτε-επικίνδυνη-άλλο/