Αρχική » Διάφορα » Goji Berry. Μαύρο ή κόκκινο;

Goji Berry. Μαύρο ή κόκκινο;

red

Είναι πολλαπλώς και σε άφθονες εργασίες επιβεβαιωμένο, ότι διάφορα φυσικά προϊόντα, είτε με τη μορφή που υπάρχουν στη φύση είτε σε μορφή εκχυλισμάτων, διαθέτοντας αντιοξειδωτική δράση μπορούν να βοηθήσουν το ενδογενές αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Επομένως τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται μέσω της δίαιτας μας έχουν μεγάλη σημασία ως πιθανοί παράγοντες προστασίας για να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη.

Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογίσουμε ότι έχουν αναφερθεί καρκινογόνες ιδιότητες για ορισμένα συνθετικά αντιοξειδωτικά, από αυτά που ευρύτατα χρησιμοποιούνται στον τομέα των τροφίμων.

Πρόσφατα η έρευνα σχετικά με τις πιθανές εφαρμογές αντιοξειδωτικών από φυσικά προϊόντα διατροφής, έχει εντατικοποιηθεί, αποσκοπώντας να βρει εφαρμόσιμες λύσεις στη σταθεροποίηση των τροφίμων κατά της οξείδωσης και της φθοράς, αλλά και να βοηθήσει το ανθρώπινο σώμα για να μειώσει την οξειδωτική βλάβη και να προστατεύσει τα κύτταρα και τους ιστούς από σοβαρές επιπτώσεις.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα, ειδικά τα λαχανικά, είναι φαινολικές ενώσεις (φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή), καροτενοειδή, τοκοφερόλη και ασκορβικό οξύ. Ήδη γνωρίζουμε ότι αυτές οι ενώσεις είναι σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες για την ανθρώπινη υγεία.

Το μούρο Goji είναι ένα τυπικό παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε μορφή συμπληρώματος, ή να καταναλωθεί άμεσα προστιθέμενο στη διατροφή για να διατηρήσει την καλή υγεία μας.

Παραδοσιακά, Κινέζικα ”ιαματικά” τρόφιμα με goji berry χρησιμοποιούνται για τις αντιγηραντικές ιδιότητες, την ηρεμιστική δράση την αύξηση της αντοχής και την απόσβεση της δίψας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση τους περιλαμβάνουν την πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, ο καρκίνος, η ηπατίτιδα, οι ανοσολογικές διαταραχές, η θρόμβωση και η ανδρική στειρότητα.

Υπάρχουν αρκετές κλινικές και πειραματικές αναφορές που παρουσιάζουν αντιδιαβητικό αποτέλεσμα του Lycium barbarum, (έτσι είναι γνωστό το κόκκινο μούρο στην παραδοσιακή κινεζική φυτοθεραπεία), επιπλέον δε μείωση της οξείδωσης και προστασία σε ασθενείς με αμφιβληστροειδοπάθεια.

Διάφορα λειτουργικά συστατικά του φρούτου όπως πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για αυτά τα αποτελέσματα.

Αρκετές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε πολυσακχαρίτες και καροτενοειδή. Ωστόσο, τα φλαβονοειδή έχουν εξεταστεί λιγότερο, ειδικά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Εκτός των ανωτέρω, το φρούτο L.barbarum και οι πολυσακχαρίτες του, διαθέτοντας ποικιλία βιολογικών δράσεων ερευνάται στην αντιγήρανση, τη νευροπροστασία, τον μεταβολισμό, τον έλεγχο της γλυκόζης, το γλαύκωμα, την ανοσοδιαμορφωτική επίδραση και την αντικαρκινική δράση και κυτταροπροστασία.

Για αυτούς τους λόγους τα συστατικά του αναλύονται διεξοδικά και γνωρίζουμε σήμερα ότι περιέχει άφθονες ανθοκυανίνες και υψηλή διακλαδισμένη πρωτεΐνη αραβινογαλακτάνης. Επιπλέον καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, διπαλμιτική ζεαξανθίνη), πολυσακχαρίτες, βιταμίνες (ασκορβικό οξύ και τοκοφερόλη), λιπαρά οξέα, βεταϊνη και πεπτιδογλυκάνες.

Μαύρο ή κόκκινο;  

Σε σύγκριση με το κόκκινο μούρο (L. barbarum ή red goji berry), η μελέτη σχετικά με το συγγενές του μαύρο μούρο (black goji berry ή L. ruthenicum) είναι περιορισμένη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στα μαύρα goji berry τα φαινολικά συστατικά του μούρου είναι πολύ υψηλά (επομένως και η αντιοξειδωτική ισχύς), αλλά τα καροτενοειδή είναι πολύ υψηλοτέρα στα κόκκινα.

Συμπέρασμα

Για όσους αγαπούν τα Goji  Berrys η γνώση αυτή είναι χρήσιμη. Θα μπορούσαν να μοιράσουν στα δυο την ημερήσια κατανάλωση εισπράττοντας πλεονέκτημα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης