Αρχική » Παθολογικα » Ψωρίαση και καρκίνος. Ποιά είναι η αλήθεια;

Ψωρίαση και καρκίνος. Ποιά είναι η αλήθεια;

psoriasis-cancer-679x441

Μελέτες αξιολόγησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε ασθενείς με ψωρίαση, μέχρις πρόσφατα δεν υπήρξαν πολλές και επιπλέον, έδειξαν αρκετά συχνά αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Το 2016, τα αποτελέσματά μιας πρώτης μετα-ανάλυσης εργασιών που προηγήθηκαν ήρθαν σε συμφωνία με μια δεύτερη ανάλογη μελέτη η οποία έγινε σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα ασθενών. Το συμπέρασμα και των δυο είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μικρή αύξηση εμφάνισης καρκίνου συνολικά, με εξαίρεση τον καρκίνο δέρματος που δεν σχετίζεται με μελάνωμα (NMSC – non melanoma skin cancer), καθώς και το λέμφωμα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα.

Εντούτοις, ο αυξημένος κίνδυνος για NMSC και λέμφωμα, αφορά ασθενείς με ψωρίαση που έλαβαν συστηματική θεραπεία ή φωτοθεραπεία.

Ο κίνδυνος αυτός έχει ήδη περιγραφεί στη βιβλιογραφία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκθεση σε φωτοθεραπεία, ιδιαίτερα στην αγωγή με ψωραλένια και υπεριώδη ακτινοβολία Α (PUVA).

Φαίνεται πάντως ότι εκτός από τα φάρμακα και τις φωτοθεραπείες, η αύξηση του κινδύνου περιλαμβάνει και άλλα αίτια. Πράγματι, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι στην περίπτωση του λεμφώματος, η παρατεταμένη διέγερση του ανοσοποιητικού, θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί συμμετέχουσα αφορμή.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης και μεγαλύτερης μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε το 2016 έδειξαν ότι οι ασθενείς με ψωρίαση, πράγματι είχαν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης λεμφώματος σε όλες τις ομάδες μελέτης, δηλαδή ήπια ψωριασική ασθένεια, μέτρια έως και σοβαρή ασθένεια.

Ο κίνδυνος για άλλα κακοήθη νεοπλάσματα από τα συμπαγή όργανα όπως πχ. καρκίνο του μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη δεν ήταν υψηλότερος από ότι έχουμε στον γενικό πληθυσμό.

Ασάφεια

Ο έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονος και την πιθανή του σχέση με ψωρίαση, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκάθαρα καταλήξει. Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα ευρήματα που δείχνουν μια πολυπλοκότητα που μένει να διευκρινιστεί περαιτέρω.

Επιπλέον παρόμοια είναι τα ευρήματα και δεν επιτρέπουν τελεσίδικα συμπεράσματα για το μελάνωμα καθώς και τον καρκίνο του παγκρέατος. Εικάζεται πάντως ότι μια ενδεχόμενη επίπτωση, θα πρέπει να αποδοθεί στην χρονίζουσα επί ψωρίασης φλεγμονή.

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος από τους ψωριασικούς ασθενείς, που δύναται ως γνωστόν να οδηγήσει σε χρόνια παγκρεατίτιδα , πρέπει να περιορίζεται για να μην αυξάνει το ρίσκο.

Καταλήγοντας

Τα ερευνητικά σημερινά δεδομένα, δείχνουν ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ασθενείς με ψωρίαση, ειδικότερα εκείνους που έλαβαν θεραπεία με συστηματική φαρμακευτική αγωγή ή φωτοθεραπεία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι πάσχοντες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με τα διαθέσιμα μέσα και φάρμακα. Δεν πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ξεχνούν ότι τα συμπεράσματα μας σχετίζονται με την έννοια της αύξησης της στατιστικής πιθανότητας.

Είναι φανερό ότι μελλοντικές εργασίες πρέπει να μελετήσουν αναλυτικά ώστε να υπάρξει κατανόηση της σχέσης του καρκίνου με την σοβαρότητα της νόσου, το είδος της θεραπείας και άλλες παραμέτρους.

Δεν υπάρχει εντούτοις αμφιβολία ότι οι θεράποντες ιατροί και ειδικότερα οι δερματολόγοι, πρέπει να ενσωματώσουν στις οδηγίες τους χρήσιμες συμβουλές όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ και η κατανάλωση τροφών (ή και συμπληρωμάτων) με αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση.

δείτε και :

Ψωρίαση και πυκνογενόλη. Ικανοποιητικό αποτέλεσμα

Χρόνια φλεγμονή – Ποιες εργαστηριακές εξετάσεις την δείχνουν;

Χρόνια φλεγμονή. Αναζητήστε την και Χτυπήστε την.

Ψωρίαση, Πρόπολις, Αλόη. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους;

Ψωρίαση και προβιοτικά. Νεότερα δεδομένα και θεραπευτικά πλάνα

Η ψωρίαση και τα βότανα στην ιατρική δερματολογία σήμερα

Η ψωρίαση, τα σαπούνια πίσσας και άλλα βοηθητικά

Δίαιτα και Δέρμα (ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, καρκίνος, γήρανση, κ.ά.).

Αυτά τα ενοχλήματα ίσως κρύβουν καρκίνο

Ψωρίαση. Απρεμιλάστη: Αποτελεσματική θεραπεία χωρίς ενέσεις και χωρίς παρενέργειες

Ψωρίαση. Μια νέα και σταθερή λύση

Δερματικά νοσήματα. Που ωφελεί και που βλάπτει η ηλιοθεραπεία;

Ψωρίαση, επιστήμη και λαϊκή θεραπευτική. Τα υπέρ και τα κατά

Η ψωρίαση και το πεύκο της θάλασσας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης