Αρχική » Γυναικολογικα » Κολπίτιδα από μύκητες και υποτροπές. Μια ενδιαφέρουσα νέα λύση.

Κολπίτιδα από μύκητες και υποτροπές. Μια ενδιαφέρουσα νέα λύση.

Candida-vaginale-

Η καντιντίαση του κόλπου είναι μια υποτροπιάζουσα κολπική πάθηση που κυρίως αφορά γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Σε εντελώς πρόσφατη μελέτη (2019), εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα μιας θεραπευτικής προσέγγισης όπου δόθηκε από το στόμα Lactobacillus acidophilus GLA-14, Lactobacillus rhamnosus HN001 και βόειος λακτοφερρίνη (που υπάρχει στο Collostrum), ως επικουρική θεραπεία κλοτριμαζόλης.

Η κλοτριμαζόλη -(clotrimazole- σε μορφή κρέμας ή αλοιφής,  δρα αποτελεσματικά κατά των μυκήτων)

Η λακτοφερίνη είναι  πρωτεΐνη δέσμευσης σιδήρου, παρούσα σε μεγάλες ποσότητες στο πρωτόγαλα (collostrum) και στο μητρικό γάλα. Μεταξύ των διαφόρων δράσεων που διαθέτει στοματικώς χορηγούμενη είναι: η αντιμικροβιακή δράση σε βακτήρια που επεκτείνεται σε ιούς και παράσιτα, η ανοσορυθμιστική δραστικότητα μαζί με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, η αντικαρκινική δραστηριότητα που ανακαλύφθηκε πιο πρόσφατα. 

Στην ερευνητική αυτή εργασία έλαβαν μέρος σαράντα οκτώ γυναίκες με συμπτώματα, θετικές στο Candida albicans  και τεκμηριωμένο ιστορικό υποτροπών.

Μοιράστηκαν με τυχαίο τρόπο σε 2 ομάδες που εκτός από κλοτριμαζόλη, έλαβαν αληθινό ή εικονικό φάρμακο (2 κάψουλες την ημέρα για 5 ημέρες ακολουθούμενες από 1 κάψουλα την ημέρα για 10 επιπλέον ημέρες) ως θεραπεία ανοσοενισχυτική.

Μετά τη θεραπεία με κλοτριμαζόλη, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, μόνο οι γυναίκες που έλαβαν προβιοτικά και λακτοφερρίνη έδειξαν σημαντική βελτίωση κνησμού και έκκρισης στους 3 και 6 μήνες.

Κατά την εξάμηνη παρακολούθηση, οι υποτροπές ήταν σημαντικά μικρότερες στην ομάδα αληθινού έναντι του εικονικού φαρμάκου (33,3% έναντι 91,7% μετά από 3 μήνες και 29,2% έναντι 100% μετά από 6 μήνες).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το προαναφερόμενο μίγμα γαλακτοβακίλλων συνδιασμένο με λακτοφερρίνη, είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική βοήθεια που ενισχύοντας το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μειώνει τα συμπτώματα αλλά και την πιθανότητα υποτροπής μιας κολπίτιδας.

δείτε και: Κολπίτιδα και πρακτικές θεραπείες

Υποτροπές βακτηριδιακής κολπίτιδας. Είναι βάσανο, τι μπορώ να κάνω;

Kολπίτιδες . Το συχνότερο γυναικείο πρόβλημα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης