Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Μύρτιλο (Blueberries) Χ 900 = Kakadu Plum

Μύρτιλο (Blueberries) Χ 900 = Kakadu Plum

Plum-Kakadu 1

Οι φυσικές ενώσεις που περιέχονται στα φυτά και παρουσιάζουν σημαντικές βιοδραστικές ιδιότητες είναι ένας πραγματικά πελώριος αριθμός.

Μέχρι σήμερα ο άνθρωπος αξιοποίησε ένα μικρό κλάσμα από αυτό τον θησαυρό, εφαρμόζοντας τον στην θεραπευτική, τόσο της επίσημης ιατρικής επιστήμης, όσο και της λαϊκής, παραδοσιακής ‘’αδελφής’’ της.

Λίγοι υποθέτω γνωρίζουν πως περίπου το 25% όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που υπάρχουν στην επίσημη ιατρική φαρέτρα, προέρχεται απ ευθείας από φυτά. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι περίπου το 75% των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο ανάμεσα στο 1981 και το 2006, όπως έδειξαν στατιστικά στοιχεία, προέρχονται από φυτικές ουσίες.

Δυστυχώς, μόνο το 10% των 250.000 ειδών που σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο,  έχει ελεγχθεί και μάλιστα όχι σε πλήρες βάθος. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένα φυτό μπορεί να περιέχει δεκάδες ή και εκατοντάδες βιολογικά δραστικές ουσίες, καταλαβαίνουμε ότι το ερευνητικό πεδίο που ανοίγει μπροστά μας είναι πελώριο.

Επομένως είναι φανερό ότι η απόκτηση φαρμακογνωσίας των φυτών, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη χρήσιμων φυτοχημικών με μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, θεραπευτικής αλλά και εμπορικής αξίας.

Και αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι έχει πλέον αποδειχτεί ότι η παραδοσιακή (λαϊκή) γνώση περί των θεραπευτικών φυτών, όπως αναπτύχθηκε στην πάροδο χιλιετιών, αποδεικνύεται  σήμερα αληθινή σε πολλές περιπτώσεις.

Εντούτοις, με το πέρασμα των χρόνων η γνώση αυτή τείνει σε εξαφάνιση, αφού η μετάδοση της γινόταν με προφορικό και όχι γραπτό λόγο.

Καταλήγοντας

Είναι φανερό πως η φύση, διαθέτει απαντήσεις για τα βασανιστικά ερωτήματα που οι ασθένειες θέτουν στον άνθρωπο. Τις απαντήσεις αυτές τις ‘’φυλάει’’ μέσα στα φυτά κυρίως.    Υποθέτω βάσιμα ότι η κατανόηση αυτής της αλήθειας, θα οδηγεί μέρα με την ημέρα την επιστήμη σε μεγαλύτερη έρευνα και επομένως σε νέες ανακαλύψεις.

Σαν παράδειγμα αναφέρω το φυτό Terminalia ferdinandiana γνωστό σαν Kakadu Plum το οποίο αποτελεί εξαιρετικά καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Εντυπωσιάζει ότι τα επίπεδα ασκορβικού οξέος (βιταμ. C), ανά γραμμάριο φρούτων, είναι περισσότερο από 900 φορές υψηλότερα από τα Blueberries ή αλλιώς Μύρτιλα.

Επιπλέον το T. Ferdinandiana,  (με περισσότερες από 250 ποικιλίες, 28 εκ των οποίων στην Αυστραλία),  διαθέτει υψηλά επίπεδα και άλλων αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων φαινολικών ενώσεων και ανθοκυανιδών.

Είναι γνωστό σήμερα ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των νευρολογικών εκφυλιστικών διαταραχών, ενώ συνδέονται με αντιδιαβητική δράση και μείωση της παχυσαρκίας.

Πρόκειται περί καθαρισμού του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και προστασίας των κυττάρων από βλάβες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και αφορούν τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τα νουκλεϊνικά οξέα στις κυτταρικές μεμβράνες, τα μιτοχόνδρια και το DNA.

Επομένως, καθίσταται σαφές ότι, όπως και πάμπολλα άλλα φυτά, έτσι και το T. Ferdinandiana, έχει τη δυνατότητα να επιδράσει θετικά σε ποικίλες ασθένειες και παθολογικές διαταραχές, κάτι που αυτονόητα δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση, ενώ το κατατάσσει άνετα στις κορυφαίες σούπερ τροφές .

Απάντηση Ακύρωση απάντησης