Αρχική » Παθολογικα » Μπαχαρικά, καρκίνος και επιστημονική τεκμηρίωση.

Μπαχαρικά, καρκίνος και επιστημονική τεκμηρίωση.

Cancer-Spices-

Ο καρκίνος, μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο (περίπου 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παγκοσμίως και 8,2 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση) αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% μέχρι το 2032.

Η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι οι κύριοι τρόποι θεραπείας.

Δυστυχώς, τόσο η χειρουργική επέμβαση όσο και ή η ακτινοβολία είναι αποτελεσματικές μόνο όταν ο όγκος είναι εντοπισμένος και μικρός σε μέγεθος ενώ η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για έναν όγκο μικρού μεγέθους αλλά όχι πάντα.

Φυσικά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι παραπάνω δράσεις μας, μπορεί να οδηγήσουν και σε σοβαρές παρενέργειες.

Έτσι η ανάγκη για νέα αντικαρκινικά φάρμακα με μειωμένες ανεπιθύμητες δράσεις είναι επιτακτική και η αναζήτηση στον φυτικό κόσμο επιβεβλημένη.

Τα μπαχαρικά είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή πρώτων υλών και ουσίες που περιέχουν θα μπορούσαν να δράσουν μόνες ή σε συνεργασία με ήδη υφιστάμενες θεραπείες, για να μειώσουν τις παρενέργειες και να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Είναι σήμερα ευρύτατα γνωστό, ότι τα μπαχαρικά τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν από χιλιάδες χρόνια, διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσορρυθμιστικές δράσεις.

Αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις ιδιότητες αυτές, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως μπορεί να έχουν επίδραση στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνου πνεύμονα, ήπατος, μαστού, στομάχου, παχέος εντέρου, τραχήλου και προστάτη.

Πολλά είναι ασφαλώς τα μπαχαρικά αυτά. Θα αναφέρουμε εδώ μερικά μόνο όπως το Curcuma longa (tumeric), το Nigella sativa (μαύρο κύμινο), το Zingiber officinale (τζίντζερ), το Allium sativum (σκόρδο), το Crocus sativus (σαφράν), το Piper nigrum και το Capsicum annum (πιπέρι και τσίλι).

Σε αυτά περιέχονται διάφορες σημαντικές βιοδραστικές ενώσεις, (κουρκουμίνη, θυμοκινόνη, πιπερίνη, καψαϊκίνη) κα.

Πως δρουν στον καρκίνο;

Οι μηχανισμοί αντικαρκινικής δράσης των μπαχαρικών είναι πολλοί. Κύριοι εξ αυτών είναι η πρόκληση με διάφορους τρόπους απόπτωσης* των καρκινικών κυττάρων, η αναστολή του πολλαπλασιασμού, η παρεμπόδιση της μετάστασης και της εισβολής των όγκων σε άλλους ιστούς, και η ευαισθητοποίηση των όγκων στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

* Καλείται απόπτωση ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος. Μεταλλάξεις που έχουν συμβεί, μπορούν να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα όχι μόνο να αναπτύσσονται ταχύτερα, να εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος ή να είναι ανθεκτικά στη θεραπεία αλλά και να αγνοούν τα σήματα που τους λένε ότι είναι ώρα να αυτοκαταστροφούν. Έτσι δεν υποβάλλονται σε απόπτωση όταν πρέπει.

Από την θεωρητική σκέψη στην πειραματική επαλήθευση, δυο λόγια ακόμα.

Αρκετά μπαχαρικά εκτός της γεύσης, του αρώματος και του χρώματος τους, έχουν χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικά φυτά στη λαϊκή ιατρική. Η προσφορά στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών οφείλεται όπως ήδη είπαμε στο ότι περιέχουν πολλές βιοδραστικές ενώσεις με θετική δράση στην υγεία.

Αντιοξειδωτικά από μπαχαρικά, όπως πχ. η κουρκουμίνη, η ευγενόλη (μπαχαρικό γαρύφαλλο) και η καψαϊκίνη, έδειξαν ότι ελέγχουν το κυτταρικό οξειδωτικό στρες.

Επιπροσθέτως, ενώσεις μπαχαρικών όπως επί παραδείγματι κουρκουμίνη και θυμοκινόνη* έδειξαν ότι συνεργάστηκαν και ρύθμισαν φλεγμονώδεις διεργασίες .
* Συστατικό της Nigella Sativa

Αξίζει ακόμα να μνημονευτεί ότι τα μπαχαρικά χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικές αντιμικροβιακές ουσίες (πχ Cinnamomum) ενώ τεκμηριώθηκαν και ως δραστικά ανοσορρυθμιστικά (θυμοκινόνη)

Με αυτά τα δεδομένα τα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και ανοσορρυθμιστικά αποτελέσματα των μπαχαρικών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρκίνων, επειδή το οξειδωτικό στρες, το φλεγμονώδες στρες και η ανοσοαπόκριση έχουν συσχετιστεί με τη γένεση , ανάπτυξη και μετάσταση ενός καρκινικού όγκου.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης