Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Γήρανση και αντιγηραντική δράση φυσικών προϊόντων. Τι έχει επιστημονικά αποδειχτεί; Πρώτο μέρος

Γήρανση και αντιγηραντική δράση φυσικών προϊόντων. Τι έχει επιστημονικά αποδειχτεί; Πρώτο μέρος

gilgames

Αν σας ρωτήσουν τι κοινό έχουν ο Gilgamesh, ο Qin Shi Huang και ο Juan Ponce de Leon, μην διστάσετε να απαντήσετε πως αυτό είναι ο διαχρονικός φόβος του ανθρώπου για το θάνατο και η αναζήτηση της αθανασίας.

  • Gilgamesh: Βασιλεύς της Ουρούκ (περίπου 2650 προ Χριστού)
  • QinShiHuang: Ο πρώτος κινέζος αυτοκράτωρ ο οποίος 200 περίπου χρόνια πριν τον Χριστό, ζητούσε απεγνωσμένα να μάθει ποιο είναι το ελιξίριο της ζωής.
  • Juan Ponce de Leon: Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής που έψαχνε να βρει την πηγή της νεότητας (1460-1521).

Αν και η προσέγγιση τους στην απάντηση αυτού του ερωτήματος γινόταν χωρίς επιστημονική βάση και με άλλα κριτίρια, τίποτε δεν αλλάζει το γεγονός ότι η έρευνα προς την ίδια κατεύθυνση είναι διαχρονική και συνεχίζεται και επί των ημερών μας, σε ένα άλλο βέβαια και τεκμηριωμένο επίπεδο.

Η Επιστημονική προσέγγιση

Είναι εντυπωσιακό ασφαλώς ότι, εκτός της παραφιλολογίας γύρω από το θέμα, πριν από δύο χιλιάδες χρόνια στο Huang Di Nei Jing (ένα από τα σημαντικότερα κλασικά κείμενα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής) διατυπωνόταν συστηματική θεωρία και πρακτικές προτάσεις για τους τρόπους επίτευξης υγιούς γήρανσης, με βασική ιδέα την προληπτική παρέμβαση και την θεραπεία της ‘’νόσου’’.

Η προσέγγιση αυτή που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί επιστημονική, δεν αφορούσε μόνο την Κίνα αλλά αναπτύχθηκε σαν πρώιμη ιατρική πρακτική στη Βαβυλώνα, την Αίγυπτο, την Ελλάδα με τις Ιπποκρατικές αντιλήψεις, την Ινδία και αλλού.

Σήμερα, η ανάπτυξη της βιολογίας, της χημείας, της φυσικής των μαθηματικών και άλλων επιστημών, μας έφερε στην σύγχρονη ιατρική, στην οποία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τόσο στην πρόληψη όσο και τη θεραπεία των διαφόρων ασθενειών.

Η μακροβιότητα του ανθρώπου κατά συνέπεια, έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται στα επόμενα χρόνια. Έτσι ο ηλικιωμένος πληθυσμός αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

Η γήρανση βέβαια, συνοδεύεται από κινδύνους για πολλές ασθένειες όπως η νευροεκφυλιστική νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αγγειακά επεισόδια (καρδιά, εγκέφαλος κλπ) και ο καρκίνος.

Μάλιστα οι ηλικιωμένοι, συχνά πάσχουν από περισσότερες της μιας παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση και δυστυχώς, ακόμα και αν θεραπευτούν από την μια, θα αρρωστήσουν -αργά ή γρήγορα- εκ νέου, από κάποια άλλη. Βλέπεις για την ώρα που μιλάμε το τέλος είναι αναπόφευκτο και η αθανασία παραμένει απλησίαστη.

Σύγχρονη άποψη

Η γήρανση  δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση εκφυλιστικών βλαβών, με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός οργανισμού. Οι εκφυλιστικές βλάβες όμως δεν είναι υπερβατικές ή μεταφυσικές έννοιες, αλλά έχουν σχέση με συγκεκριμένα μόρια και μεταβολικά μονοπάτια και ως εκ τούτου υπάρχει μηχανισμός πρόκλησης.

Στόχος επομένως της επιστημονικής έρευνας κατά της γήρανσης, η οποία δεν πρέπει να θεωρείται αναπόδραστη, είναι να ριχθεί φως στους μοριακούς προκλητικούς μηχανισμούς και να αναπτυχθούν θεραπείες που καθυστερούν τις σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες στον άνθρωπο.

Οι μελέτες σήμερα, γίνονται κυρίως σε νηματώδεις σκώληκες,  μύγες των φρούτων και  ποντίκια, όπου ελέγχεται η δράση που μπορεί να έχουν διάφορα φυσικά προϊόντα που έχουν το πλεονέκτημα ενός πλήθους διαθέσιμων πόρων και λίγες παρενέργειες.

Τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν πολλές ενώσεις ή εκχυλίσματα από φυσικά προϊόντα, που επιβραδύνουν τη γήρανση και οδηγούν σε παράταση της διάρκειας ζωής. Οι γνώσεις που σωρεύονται, οδηγούν στην ανάπτυξη της ιατρικής της αντιγήρανσης.

Έχοντας κατά νου το γονιδιακά αμετάβλητο του είδους μας στην παρέλευση των τελευταίων 200 τουλάχιστον χιλιετιών, θεωρώ βέβαιο ότι, οι σημερινές γνώσεις θα ενδιέφεραν τα μέγιστα τους προαναφερθέντες κυρίους  (Gilgamesh, Qin Shi Huang, Juan Ponce de Leon). (συνεχίζεται)

Φυσικά προϊόντα, γήρανση και τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις δεύτερο μέρος

Μεταβολισμός, ομοιόσταση, γήρανση και Ενώσεις με αποδεδειγμένη δράση τρίτο μέρος

Απάντηση Ακύρωση απάντησης