Αρχική » Διάφορα » Η Παχυσαρκία, η λεπτίνη και η βοήθεια … των ποντικών

Η Παχυσαρκία, η λεπτίνη και η βοήθεια … των ποντικών

Πέρα από τους ειδικούς, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από την απορρύθμιση πολυάριθμων μεταβολικών οδών που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της ενεργειακής ομοιόστασης.

Προκειμένου να διατηρηθεί το σωματικό βάρος σε σταθερά επίπεδα, το κεντρικό νευρικό σύστημα (CNS) δέχεται διαρκώς πληροφορίες για την κατάσταση των ενεργειακών αποθεμάτων του οργανισμού.

Οι πληροφορίες έρχονται από τα περιφερειακά συστήματα μέσω διαφόρων οδών. Ο άξονας γαστρεντερικού σωλήνα – εγκεφάλου είναι από τους πλέον βασικούς στην ρύθμιση της μεταβολικής ομοιόστασης

Αυτό διότι ο μεγάλος αριθμός πεπτιδίων που εκκρίνονται από τον γαστρεντερικό σωλήνα φροντίζει την εξίσωση του ενεργειακού ισοζυγίου τόσο σε ότι αφορά την πρόσληψη τροφής όσο και σε ότι σχετίζεται με την κατανάλωση ενέργειας.

Η ουρογουανιλίνη (UGN) που είναι ένα πεπτίδιο 16 αμινοξέων και εκκρίνεται στο 12δάκτυλο, είναι ένα από τα μόρια που μέσω επίδρασης στον άξονα εντέρου και εγκεφάλου, εμπλέκεται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, προκαλώντας ενεργοποίηση ανορεξικών οδών.

Παρόλο που οι μελέτες δεν επιβεβαίωσαν εισέτι τις επιδράσεις του UGN στην πρόσληψη τροφής, διαπιστώθηκε ότι η κεντρική χορήγηση UGN προκάλεσε μείωση σωματικού βάρους σε ποντίκια, μέσω αύξησης της ενεργειακής δαπάνης.

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι τα επίπεδα UGN του εντέρου και του πλάσματος εξαρτώνται από τη διατροφική κατάσταση (πρόσληψη τροφής ή συνθήκες νηστείας) και αυτή η ρύθμιση UGN εξαρτάται από τη λεπτίνη.

Ως γνωστόν η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που προέρχεται από τα λιποκύτταρα και εμπλέκεται κυρίως στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την μείωση της πρόσληψης της τροφής. Η μάζα του λιπώδους ιστού αυξάνει τα επίπεδα λεπτίνης. Εντούτοις αν και οι παχύσαρκοι ασθενείς εμφανίζουν υψηλά επίπεδα λεπτίνης, φαίνονται ανθεκτικοί στην δράση της στον υποθάλαμο. Οι ακριβείς μηχανισμοί μείωσης της ευαισθησίας, παραμένουν ασαφείς.

Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ευαισθησία στη δράση της λεπτίνης θα μπορούσε να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας φαρμακολογικούς παράγοντες και αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση της μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο στόχο όταν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες ορμόνες ή πεπτίδια.

Συνοψίζοντας

Λαμβάνοντας υπόψη ότι

α) η ρύθμιση των επιπέδων UGN εξαρτάται από τη λεπτίνη και

β) ότι το κεντρικώς χορηγούμενο UGN μειώνει το σωματικό βάρος σε ποντίκια, η έρευνα που συνεχίζεται έχει ενδιαφέρον και θα δείξει εάν το UGN θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ευαισθησία της λεπτίνης σε μοντέλα ποντικών.

Μπροστά στο ήδη μεγάλο και με αυξητικές διαστάσεις παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, κάθε βοήθεια μπορεί να αποβεί πολύτιμη.

δείτε και: Θέλετε περισσότερα και καλά χρόνια; Γίνεται, αρχίστε σήμερα.

Παχύσαρκοι Vs Λεπτόσωμοι. Τα μικρόβια του πεπτικού και ο ρόλος τους.

΄΄Μου βρήκαν λίπος στο συκώτι΄΄. Λιπώδης διήθηση ήπατος (1).

Υγιώς Σκεπτόμενοι – Εκπ. 2η. παχυσαρκία αιμορροϊδες, δυσκοιλιότητα

Χοντρός, λιγνός, χοντρός και … πάμε απ’ την αρχή

Γιατί ο χοντρός είναι … χοντρός;

Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση

Αδυνάτισμα με Garcinia. Θαύμα ή Monkey Bussines?

Παχυσαρκία. Τίς … πταίει;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης