Αρχική » Διάφορα » Άνοια. Τι μπορώ εγκαίρως να κάνω;

Άνοια. Τι μπορώ εγκαίρως να κάνω;

Η άνοια δεν είναι υποχρεωτικά γεροντική υπόθεση. Οι πρεσβύτεροι θα την εμφανίσουν πιο συχνά, αλλά δεν είναι απίθανο να προσβληθούν και νεώτεροι άνθρωποι.

Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πάνω από 80-85 εκατομμύρια άτομα με πρόβλημα άνοιας και υπολογίζουμε πως οι αριθμοί θα εκτοξευτούν το 2050 στα 131 εκατ.

Σε κάποιες από τις ποικιλίες της άνοιας, είναι δυνατό στην εξέλιξη τους να συνυπάρξουν πνευματικές αλλά και σωματικές αναπηρίες. Χαρακτηριστικό σχετικό παράδειγμα είναι η νόσος Parkinson.

Τα αίτια:

Πολλά και διάφορα αίτια, όπως πολλές και διαφορετικές οι μορφές άνοιας. Μεταξύ άλλων, άνοια μπορεί να προκαλέσουν:

  • διαταραχές στον μεταβολισμό
  • λοιμώξεις
  • χρονίζουσες φλεγμονές,
  • ενδοκρινικά προβλήματα,
  • καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από έλλειψη διατροφικών στοιχείων κλπ.

Τα συμπτώματα δεν είναι όλα ίδια σε όλες τις μορφές και έτσι, ενώ ανοϊκοί ασθενείς μπορεί να μοιάζουν ως προς κάποια από τα συμπτώματα με άλλους, μπορεί επίσης να έχουν και άλλα που είναι χαρακτηριστικά της δικής τους νόσου.

Μπορώ να κάνω εγκαίρως κάτι;

Σε παλαιότερη ανάρτηση με τίτλο ” Άνοια. Πόσα είδη υπάρχουν ”, έθεσα το ερώτημα που μας απασχολεί όλους.

Υπάρχει δυνατότητα να προλάβουμε ή έστω να καθυστερήσουμε την εξέλιξη; Είναι δυνατόν να επιδράσουμε με κάποιους φυσικούς τρόπους; και αν ναι με ποιούς;

Σήμερα, για το θέμα άνοια θα αναφερθώ στην ρεσβερατρόλη για την οποία υπάρχουν πλέον διαθέσιμα αρκετά και ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική πολυφαινόλη, δηλαδή ένωση που απαντάται φυσιολογικά σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος των σταφυλιών και του κόκκινου κρασιού. Βρίσκεται επίσης στους χυμούς σταφυλιών, τα φιστίκια, το κακάο και διάφορα μούρα, όπως τα βακκίνια (βακκίνιο οξύκοκκο ή κράνμπερι).

Είναι  φυσικό φυτοοιστρογόνο και έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Από εργαστηριακά πειράματα γνωρίζουμε ότι όπως και άλλες πολυφαινολικές ενώσεις, διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και επιπλέον, δράση εναντίον του αμυλοειδούς, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την άνοια.

Στον οργανισμό μας η ρεσβερατρόλη και το παράγωγο της πτεροστιλβένιο είναι σε θέση να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επομένως να επηρεάσουν άμεσα την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον των ερευνητών για τη ρεσβερατρόλη πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1990 όταν διαπιστώθηκε πως κατανάλωση μέτριων ποσών κόκκινου κρασιού έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας χαμηλότερου κινδύνου άνοιας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη δεν ξέρουμε. Έτσι η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται.

Σε ορισμένες προκλινικές μελέτες, μείωσε την ποσότητα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς σε κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια και στους εγκεφάλους των ποντικών. Το β-αμυλοειδές είναι αυτό που σχηματίζει τις πλάκες που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Alzheimer.

Μια άλλη (ενδεχόμενη) θεωρία, πιθανολογεί ότι η ρεσβερατρόλη μιμείται την επίδραση που έχει στον οργανισμό ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων. Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων ως γνωστόν, έχει βρεθεί σε μελέτες σε ζώα πως προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer. Αυτό γίνεται μέσω ενεργοποίησης μιας ομάδας ενζύμων που λέγονται σιτρουίνες  (sitruins) και η ρεσβερατρόλη έχει ανάλογη δράση με αυτές.

Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων φαίνεται να ενεργοποιεί μια τάξη ενζύμων γνωστών ως sirtuins, και η ρεσβερατρόλη φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία;

Ναι, κυρίως σε πειραματόζωα. Στον ανθρώπινο οργανισμό και σε κλινικό επίπεδο  λιγότερα.

Μια κλινική δοκιμή το 2014, σε 119 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer που έλαβαν κάψουλες που περιείχαν εικονικό φάρμακο ή ρεσβερατρόλη έδειξε ότι τα επίπεδα στο αίμα των συμμετεχόντων στο βήτα-αμυλοειδές-40, δεν άλλαξαν σε όσους έλαβαν ρεσβερατρόλη ενώ μειώθηκαν σε όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Αυτό θεωρείται απόδειξη ότι η ρεσβερατρόλη καθυστερεί την εξέλιξη της άνοιας αφού το βήτα αμυλοειδές 40 μειώνεται στην εξέλιξη της νόσου.  

Επιπλέον στην ομάδα όσων ελάμβαναν ρεσβερατρόλη διαπιστώθηκε ότι βελτιώθηκε η ακεραιότητα λειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού

Άλλες δράσεις της Ρεσβερατρόλης:

Πέρα από την πολλά υποσχόμενη βοήθεια της ρεσβερατρόλης σε περιπτώσεις άνοιας, έχουν διαπιστωθεί και άλλα οφέλη στην αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τους πόνους των αρθρώσεων, τον καρκίνο κλπ.

Περί αυτών θα συνεχίσουμε. 

δείτε και:Μεταβολισμός, ομοιόσταση, γήρανση και Ενώσεις με αποδεδειγμένη δράση

Θέλετε περισσότερα και καλά χρόνια; Γίνεται, αρχίστε σήμερα.

Έχει η ψωρίαση κίνδυνο άνοιας;

Καλλίτερα γεράματα (και όχι μόνον), με Ασταξανθίνη

Πράσινο τσάι. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα

Η ασταξανθίνη και τα οφέλη της στην Alzheimer ή την Parkinson

νευροεκφυλιστικές παθήσεις και μετφορμίνη

γεράματα και θεραπεία, υπάρχει;

Πέρασες έμφραγμα; έκανες by pass; Προσοχή στο ρίσκο για Άνοια.

Μανιτάρια για φαγητό. Μην τα ξεχνάτε για … να μην ξεχνάτε!

Αλτσχάιμερ. Καλά νέα. Η πρόληψη είναι αληθώς εφικτή

Μπορούμε να προβλέψουμε έγκαιρα ποιος κινδυνεύει από Alzheimer;

Τι μπορώ να κάνω για τη μνήμη με διατροφή και βότανα

Άνοια. Πόσα είδη υπάρχουν;

 

 

 

 

1 σκέψη για το “Άνοια. Τι μπορώ εγκαίρως να κάνω;”

  1. Παράθεση: Τι μπορώ να κάνω για τη μνήμη με διατροφή και βότανα | 1400 Γραμμάρια

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης