Σε επίπεδο παγκόσμιο, βλέπουμε σήμερα μια τάση αυξημένης πρόσληψης λιπών, σακχάρων και θερμίδων μέσω της διατροφής, και ταυτόχρονα μείωση της σωματικής δραστηριότητας.
Αυτό φυσικά οδηγεί σε αύξηση βάρους μέχρις και παχυσαρκίας και ευνοεί την εγκατάσταση ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και το μεταβολικό σύνδρομο.
Είναι πλέον ευρύτατα γνωστό ότι η παχυσαρκία, που χαρακτηρίζεται ως κατάσταση φλεγμονής χαμηλού επιπέδου, είναι ένας ισχυρός καθοριστικός παράγοντας τόσο στην ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη όσο και στην εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2.
Η διατροφή επομένως, εφόσον είναι σωστή, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την πρόληψη αυτών των διαταραχών και για το λόγο αυτό, ασφαλή και αποτελεσματικά λειτουργικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αναζητούνται στα τρόφιμα και όσα προσφέρει η φύση.
Τα τελευταία χρόνια, η μοριακή βιολογία ανέδειξε κάποιους μοριακούς στόχους οι οποίοι παρέχουν ελπίδες για θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία θα μπορούσε να είναι η φουκοξανθίνη, δηλαδή ένα θαλάσσιο καροτενοειδές, που ανήκει στις ξανθοφύλλες και το βρίσκουμε κυρίως στα καφέ φύκια. (Πχ μακροφύκη, όπως το Undaria pinnatifida ή το Laminaria japonica, και τα μικροφύκη όπως το Phaeodactylum tricornutum ή το Cylindrotheca closterium).
Η φουκοξανθίνη δρα στον λευκό κοιλιακό λιπώδη ιστό (WAT) και αυξάνει τις καύσεις λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια των κυττάρων.
Πέραν αυτού βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσω ρύθμισης των εκκρίσεων κυτοκινών από το WAT.
Καταλήγοντας
Η φουκοξαθίνη, η οποία μπορεί να απομονωθεί από βρώσιμα καφέ φύκια, έδειξε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες και βιολογικές ιδιότητες.
Τα αποτελέσματά της κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να είναι ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα. Έτσι η φουκοξανθίνη που δρά ως φάρμακο αλλά δεν παύει να είναι και συστατικό της διατροφής (φύκια), μπορεί να αναδειχτεί σε χρήσιμο λειτουργικό φαγητό για την παροχή βοήθειας στους παχύσαρκους.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η φουκοξανθίνη εκτός της δράσης της κατά της παχυσαρκίας, έδειξε αντιδιαβητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές δραστηριότητες.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδική δομή της φουκοξανθίνης, τον μεταβολισμό της, την ασφάλειά της, καθώς και τις σημαντικές φαρμακολογικές της επιδράσεις, ελπίζουμε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ως ένα πολύτιμο φάρμακο.