Αρχική » Διάφορα » Το ιπποφαές, τα λιπαρά οξέα και οι επιστημονικές αλήθειες σήμερα

Το ιπποφαές, τα λιπαρά οξέα και οι επιστημονικές αλήθειες σήμερα

Προοδευτικά, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η επιστημονική έρευνα για τα λιπαρά οξέα, έδειξε ότι αυτή η μεγάλη σε αριθμό και ποικιλία ομάδα ουσιών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία του ανθρώπου.

Διατροφικά, τα λιπαρά οξέα παίζουν ουσιώδη ρόλο σε διάφορες λειτουργίες , τόσο μεταβολικές όσο και δομικές.

Είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά βιταμινών και ρυθμίζουν τη συγκέντρωση των λιπιδίων στο πλάσμα.

Επιπλέον, παρέχουν έναν αριθμό προδρόμων ουσιών όπως εικοσανοειδή, δεκοσανοειδή, στεροειδείς ορμόνες και χολικό οξύ, που σχετίζονται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.

Ας σημειωθεί ακόμα ότι τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικότατο ενεργειακό θρεπτικό συστατικό  και σημερινή* άποψη μας είναι πως το 20% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας ή και περισσότερο θα πρέπει να προέρχεται από λιπίδια.

(*) η κατά το παρελθόν  δαιμονοποίηση τους  είναι γνωστή

Τα είδη και οι δράσεις

Τα λιπαρά οξέα είναι ποικίλα και κάθε είδος τους έχει διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Πλέον ωφέλημα για την ώρα που μιλάμε αποδείχθηκαν εκείνα που παρουσιάζουν έναν ζυγό αριθμό ανθράκων (4 έως 30) και τα βρίσκουμε κυρίως σε θαλασσινά είδη.  Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του οφέλη για τον άνθρωπο.

Πρόσφατα εντούτοις διαπιστώσαμε ότι ορισμένα φυτά, όπως το Ιπποφαές (sea buckthorn)  διαθέτουν  επίσης άφθονα και πολύτιμα λιπαρά οξέα (ειδικά στους σπόρους τους) με υψηλή θρεπτική αξία, που αποδεικνύονται  χρήσιμα και για διάφορες κλινικές εφαρμογές. Ειδικότερα και συγκεκριμένα, το buckthorn είναι μια τέλεια φυσική πηγή για ένα ευρύ φάσμα λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι και τα πιο ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Δεν τα βρίσκουμε και αλλού;

Το ιπποφαές περιέχει ποικιλία από διαφορετικές βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλα φαρμακευτικά φυτά. Όμως αυτό που κάνει το ιπποφαές μοναδικό είναι  η ποιοτική και ποσοτική σύνθεση των λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα η παρουσία της ομάδας λιπαρών οξέων ωμέγα-7, σε ποσότητα υψηλότερη από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο φυτό.  Είναι πλούσιο επίσης σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα,

Τι είναι το Ιπποφαές;

Ένας τραχύς θάμνος (ή μικρό δένδρο) της οικογένειας Elaegnaceae (φυλλοβόλο είδος)  που κατατάσσεται σε εννέα υποείδη.

Τα Hipopphae rhamnoides L. subsp sinensis και Hippophae rhamnoides L. subsp rhamnoides έχουν τις περισσότερες εμπορικές χρήσεις.

Τα διάφορα προϊόντα του φυτού αυτού (φρούτο, χυμός, έλαιο), περιέχουν μια ενδιαφέρουσα ποικιλία χρήσιμων για τον άνθρωπο συστατικών πέρα από τα λιπαρά οξέα. Είναι όμως αυτά τα τελευταία κυρίως που προσδίδουν στο ιπποφαές δυνατότητες επαρκώς τεκμηριωμένες, οι οποίες αφορούν  την ευεργετική δράση του σε καρδιαγγειακές διαταραχές, την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, την υποστήριξη των γνωστικών λειτουργιών  και την υγεία των οστών .

Αξίζει πριν κλείσουμε να αναφερθεί η ευνοϊκή δράση του ιπποφαούς στο ανθρώπινο δέρμα τόσο το υγιές όσο και το πάσχον που προκαλεί βελτίωση σε παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα , η ακμή  και η ψωρίαση.

Σε προσεχή ανάρτηση θα μιλήσουμε για την χρήση του ιπποφαούς στον καρκίνο όπου τα νέα επιστημονικά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης