Αρχική » Διάφορα » Γήρανση. Σε πείσμα όλων των εμποδίων θα την νικήσουμε.

Γήρανση. Σε πείσμα όλων των εμποδίων θα την νικήσουμε.

O Dr. PhD David Sinclair, ερευνητής του Harvard, με ένα ποντικάκι που ξανάνιωσε

***

Η βιολογία της γήρανσης είναι ένα πολύπλοκο θέμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς καθώς οι γνώσεις μας γύρω από αυτό αυξάνουν ταχύτατα. Έτσι αν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί χωρίς να διαθέτει κάποιες βασικές γνώσεις, είναι σίγουρο πως θα κερδίσει ένα δυνατό πονοκέφαλο.

Εντούτοις εάν όλοι μπορέσουν να αποκτήσουν μια στοιχειώδη κατανόηση, το όφελος για κάθε ένα θα είναι μεγάλο και για την ανθρωπότητα συνολικά, ιδιαίτερα σημαντικό

Έγραφα σε παλαιότερα άρθρα που αναρτήθηκαν σε αυτό τον ιστότοπο (2013 και το 2015), ότι η γήρανση και οι ασθένειες που την συνοδεύουν έως την κατάληξη στον θάνατο, δεν είναι μεταφυσική, ούτε μια αναπόδραστη πραγματικότητα.

Ασφαλώς δε, σπεύδω να προσθέσω, δεν είναι ούτε ”θέλημα θεού” όπως συχνά και επιπόλαια, ακούω να λένε.

Μια διαδεδομένη εξάλλου παρανόηση είναι ότι η γήρανση είναι μια διεργασία πολύ περίπλοκη για να την καταλάβουμε, ή – ακόμα χειρότερα- μακριά από τις δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού.

Τι πραγματικά ισχύει;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10-12 χρόνων η επιστημονική προσπάθεια κατανόησης του φαινομένου της γήρανσης και των διαδικασιών που την επηρεάζουν ήταν πελώρια.

Δεν διαφωνεί βέβαια κανείς ότι η επιστήμη για το θέμα αυτό, δεν έχει για την ώρα κατανοήσει τα πάντα, όμως επιτέλους διαθέτουμε μια θεμελιώδη αντίληψη πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να παρέμβουμε δυναμικά.

Πρέπει εδώ να πούμε πως η κατανόηση μας περί των διαδικασιών που εξελίσσονται σε αυτήν οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό και στην βοήθεια που είχαμε από την τεχνολογία των υπολογιστών, η οποία μας έδωσε ταχύτητα και ακρίβεια στην επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων.

Επί των ημερών μας γνωρίζουμε αρκετά ώστε να βάλουμε φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη και εφαρμογή θεραπειών που θα επικεντρωθούν στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, ώστε αλλάζοντας τις υποκείμενες μοριακές διαδικασίες να βελτιώσουμε την ποιότητα και να αυξήσουμε την διάρκεια της ζωής. 

Ναι μεν αλλά.

Μπροστά σε αυτή την χειροπιαστή πλέον και ευεργετική προοπτική  που υπόσχεται στους ανθρώπους ότι θα  ζουν πιο υγιεινά και για περισσότερα χρόνια, οι αντιδράσεις δεν είναι πάντα θετικές.

Έστω και εάν σας φαίνεται παράδοξο, η ιδέα πως η επιστήμη θα το καταφέρει, προκαλεί ανησυχία σε κάποιους ανθρώπους που αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι κατανοητό. Έτσι οι ασχολούμενοι με το σπουδαίο αυτό θέμα δεν αδιαφορούν για τις ανησυχίες που εκφράζονται για το μέλλον και τις μελετούν.

Είναι ασφαλές ότι η ανθρώπινη μακροζωία θα φέρει προκλήσεις μαζί της. Είναι όμως εξίσου ασφαλές ότι οι προκλήσεις αυτές θα ξεπεραστούν αφού οι δυνατότητες της ανθρωπότητας στην προσαρμογή είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά καλές.

Καταλήγοντας

Για εκείνον που δεν ασχολείται συστηματικά,  είναι πιθανό ότι όσα αναφέρονται στο άρθρο αυτό, δεν θα εκτιμηθούν στις πραγματικές τους διαστάσεις. Είναι επίσης πιθανό ότι θα αναζητήσει κάποια σκοπιμότητα. Εμπορική, διαφημιστική ή άλλη. Προτείνω όμως στον αναγνώστη – επισκέπτη, να παρακολουθήσει και τις επόμενες δημοσιεύσεις* ώστε να κατανοήσει ακριβώς, πως είμαστε πλέον σε θέση, παρεμβαίνοντας σε μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού μας:

  1. Να αυξήσουμε την διάρκεια της ζωής μας και
  2. Να την κάνουμε ποιοτική και με λιγότερες ασθένειες

(*) ένας απλός τρόπος για να έχετε επαφή είναι να ακολουθήσετε πατώντας το FOLLOW που θα βρείτε στην σελίδα . Έτσι εφεξής, κάθε νέα ανάρτηση θα φθάνει στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

δείτε και τα παρακάτω

Θέλετε περισσότερα και καλά χρόνια; Γίνεται, αρχίστε σήμερα.

Καλλίτερα γεράματα (και όχι μόνον), με Ασταξανθίνη

Νευροεκφυλιστικές παθήσεις και μετφορμίνη

Γεράματα και θεραπεία, υπάρχει;

Το μυστικό της μακροζωίας

Θα ξανανιώσουμε; Σίγουρα ναι!

Πως μειώνεις το ρίσκο αρρώστιας και αυξάνεις την διάρκεια της ζωής σου

Ζωή έως τα 150; Ναί και βλέπουμε!

Αν γερνάτε γρήγορα …. Μειώστε ταχύτητα

Γήρας και αντιγήρανση

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading