Η μετφορμίνη είναι φάρμακο του τύπου της διγουανίδης* και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 για περισσότερο από 60 χρόνια.
(*) ένα παράγωγο γουανιδίνης που εκχυλίσθηκε αρχικά από το φυτό Galega officinalis (French lilac).
Έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ως φάρμακο μείωσης της γλυκόζης πρώτης επιλογής. Όμως τα τελευταία χρόνια μάθαμε πολλά για αυτήν. Πολύ περισσότερα από όσα έχουν να κάνουν με την βοήθεια της στους διαβητικούς. Και η έρευνα έδειξε ότι όσοι διαβητικοί την ελάμβαναν, μπορούν να θεωρηθούν ….τυχεροί στην ατυχία τους.
Τι ακριβώς κάνει;
Δρα ενισχύοντας τη δραστηριότητα του ενζύμου AMPK, ενός κύριου μεταβολικού ρυθμιστή που ευνοεί την καύση λίπους και ζάχαρης, αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους.
Επειδή το AMPK (που μειώνεται στην μεγάλη ηλικία) βρίσκεται σε όλους τους ιστούς, η λήψη μετφορμίνης είναι εξαιρετικά σημαντική για να διορθώσει μεταβολικές ανισορροπίες που θα συμβούν σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι μέσω του ενζύμου AMPK, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και των συνεπειών της, ακόμη και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών που τόσο μας προβληματίζουν.
Μελέτη για τον διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο (UKPDS) έδειξε πως αναμφίβολα, βελτιώνει τα ποσοστά θνησιμότητας σε πάσχοντες από την επικίνδυνη αυτή νόσο.
Όμως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μετφορμίνη έχει επιπρόσθετες δυνατότητες και παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου, της παχυσαρκίας και της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής διήθησης (NAFLD), στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και στο μεταβολικό σύνδρομο.
Πέραν αυτών, η μετφορμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι περιορίζει την αύξηση του σωματικού βάρους που παρατηρείται σε άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωτική φαρμακευτική αγωγή.
Όμως τα ευρήματα από τις έρευνες δεν σταματούν εδώ. Νέα δεδομένα λένε ότι μειώνει τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων στα ηπατοκύτταρα όσων παρουσιάζουν NAFLD, προλαμβάνει την ογκογένεση στο ήπαρ, μειώνει το σπλαχνικό λίπος, και αναστέλλει την φλεγμονή που παρατηρείται στην παχυσαρκία.
Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για έρευνα του ευεργετικού ρόλου που ενδεχόμενα παίζει στην καρδιακή ισχαιμία, το οξειδωτικό στρες και τα παγκρεατικά β – κύτταρα τα οποία στον διαβήτη δυσλειτουργούν.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι δεν έχει ουσιώδεις παρενέργειες, κάτι που έχει διαπιστωθεί από τη χρόνια λήψη της από διαβητικούς, ενώ το κόστος της είναι μικρό και μπορούν όλοι εύκολα να την προμηθευτούν.
Είναι πλέον φανερό ότι η μετφορμίνη ασκεί πολύπλοκη φαρμακευτική δράση στον οργανισμό και αυτό γίνεται με την παρέμβαση της σε διάφορα μεταβολικά μονοπάτια και την επίδραση της σε ποικίλα ένζυμα.
Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε τα πάντα για αυτή, αλλά η έρευνα συνεχίζεται εντατικά και είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά και σε άλλες ευχάριστες ανακαλύψεις για την δράση της.
Τη στιγμή που μιλάμε πάντως, παρά το ότι οι μελέτες δεν τελείωσαν αλλά συνεχίζονται, μπορούμε να πούμε με πολύ ισχυρή πιθανότητα πως είναι αληθές ότι η μετφορμίνη δρά στα μιτοχόνδρια τροφοδοτώντας τα με ενέργεια ενώ πολλές εργασίες απέδειξαν ότι επιδρά στο DNA επιδιορθώνοντας τις βλάβες του και μειώνοντας έτσι το ρίσκο για διάφορες χρόνιες παθήσεις και μεταξύ αυτών καρκίνο.
Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν την επίδραση της σε ένα δίκτυο σηματοδοτών (mTOR) που σχετίζεται με τον έλεγχο της θεμελιώδους διαδικασίας της κυτταρικής ανάπτυξης.
Ως κεντρικός ελεγκτής της κυτταρικής μεταβολικής δράσης, το TOR διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη γήρανση και έχει εμπλακεί σε διαταραχές όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Η επίδραση της μετφορμίνης στα mTOR υποδεικνύει τον μηχανισμό δράσης της ως φαρμακευτικής ουσίας εναντίον της γήρανσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν είναι διαβητικοί , λαμβάνει σήμερα μετφορμίνη με στόχο να καθυστερήσει την γήρανση και τα επακόλουθα της.
δείτε και:
Γήρανση και αντιγηραντική δράση φυσικών προϊόντων. Τι έχει επιστημονικά αποδειχτεί; Πρώτο μέρος
Φυσικά προϊόντα, γήρανση – αντιγήρανση. Οι τρέχουσες γνώσεις. Δεύτερο μέρος.
νευροεκφυλιστικές παθήσεις και μετφορμίνη
Αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου ο διαβήτης Ι και ΙΙ ;