Αρχική » Παθολογικα » Ψωρίαση, εντερική διαπερατότητα και μικροβίωμα. Τι σχέση έχουν;

Ψωρίαση, εντερική διαπερατότητα και μικροβίωμα. Τι σχέση έχουν;

leaky-gut-health

Όπως είναι γνωστό, η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που δεν είναι μεταδοτική και για την οποία αυτή την ώρα, δεν διαθέτουμε αιτιολογική θεραπεία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έρευνα δεν συνεχίζεται ασταμάτητα και ότι δεν υφίσταται πρόοδος και στις γνώσεις μας και στην συμπτωματική αντιμετώπιση των πασχόντων από αυτή.

Τον τελευταίο καιρό, έντονο είναι το ενδιαφέρον για την ενδεχόμενη σύνδεση ανάμεσα στο σύνδρομο διαρροής του εντέρου και της ψωρίασης, παρά την εκ πρώτης όψεως εικόνα που φαίνεται να αφορά διαφορετικά ιατρικά προβλήματα.

Το σύνδρομο διαρροής του εντέρου

Ονομάζεται και σύνδρομο αυξημένης εντερικής διαπερατότητας και για την ώρα που μιλάμε δεν γίνεται αποδεκτό ως παθολογική οντότητα από όλον τον ιατρικό κόσμο.

Για εκείνους που το αποδέχονται και είναι πολλοί, το σύνδρομο προκύπτει όταν η επένδυση των εντέρων (βλεννογόνος),  υφίσταται βλάβη και δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την είσοδο στην κυκλοφορία του αίματος βλαπτικών ουσιών, οι οποίες μπορεί να προέρχονται  από βακτήρια,  τοξίνες ή και τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επαρκή πέψη.

Αυτό μπορεί να συμβεί  σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, στην κοιλιοκάκη,  τον διαβήτη τύπου 1, σηπτικές καταστάσεις και σε πάσχοντες από  HIV

Πιθανολογούνται ακόμα καταστάσεις όπως η κακή διατροφή, το χρόνιο στρες, η υπερβολική συσσώρευση τοξινών και η διαταραχή της σύνθεσης του μικροβιώματος.

Εάν τα πράγματα έχουν έτσι: η αυξημένη διαπερατότητα ενεργοποιεί μια αυτοάνοση απάντηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συστηματικά προβλήματα υγείας που μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, τροφικές αλλεργίες, αρθρίτιδα, χρόνιο κεφαλαλγικό σύνδρομο και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Υπάρχει λοιπόν σχέση ανάμεσα στο έντερο και την ψωρίαση;

Δεν έχουμε άφθονα αποδεικτικά στοιχεία διότι η έρευνα εξελίσσεται.

Πάντως μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι όταν ξένα λευκώματα (πρωτεΐνες), που δεν θα μπορούσαν ως έχουν να μπουν στην κυκλοφορία του οργανισμού μας, βρουν τρόπο να το καταφέρουν, το ανοσιακό σύστημα μας που δεν τις αναγνωρίζει τις θεωρεί ξένα σώματα και επιτίθεται.

Η αντίδραση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια αυτοάνοση φλεγμονώδη αντίδραση η οποία στο προκείμενο αφορά το δέρμα και είναι η ψωρίαση.

Αν και όπως είπαμε ήδη δεν έχουμε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία αλλά εύλογες και ισχυρές υποψίες, ένας ειδικός, κατά προτίμηση γαστρεντερολόγος, μπορεί να κάνει μια εκτίμηση της διαπερατότητας του εντέρου και του ενδεχόμενου για να διαγνώσει σύνδρομο διαρροής (τεστ λακτουλόζης – μαννιτόλης)

Άλλες εξετάσεις που πιθανόν θα χρειαστεί να γίνουν είναι η μέτρηση της ζονουλίνης, (πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη διαπερατότητα των τοιχωμάτων της πεπτικής οδού, επιδρώντας στην ισχύ της σύνδεσης των κυττάρων)

Στην πορεία της διαγνωστικής σκέψης ίσως να γίνουν εξετάσεις στα κόπρανα, μετρήσεις για ενδεχόμενη ανεπάρκεια μετάλλων και βιταμινών καθώς και έλεγχος τροφικής αλλεργίας

Και η θεραπεία;

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το προκλητικό αίτιο.

Πέρα από αυτό θα χρειαστεί διατροφή που μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου πχ επί νόσου του Crohn ή ελκώδους κολίτιδας, η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την διαταραγμένη λειτουργία εντερικού φραγμού.

Επιπλέον οι έρευνες δείχνουν ότι διάφορες θεραπείες με συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Περί αυτών όμως στην επόμενη ανάρτηση.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης