Αρχική » Διάφορα » Φυτικά έλαια που αποδεδειγμένα ωφελούν το δέρμα

Φυτικά έλαια που αποδεδειγμένα ωφελούν το δέρμα

stratum corneum

 Διάφορα φυτικά έλαια,  χρησιμοποιούνται συχνότατα ως τοπική θεραπεία παγκοσμίως. Όχι μόνο σήμερα αλλά από χιλιετίες.

Τα περισσότερα εξ αυτών τα βρίσκουμε εύκολα και είναι σχετικά φθηνές επιλογές για τη φροντίδα του δέρματος,  ενώ  πολλά,  διαθέτουν  ενώσεις με αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-κνησμώδεις ιδιότητες.

Είναι επομένως ελκυστικές εναλλακτικές ή  συμπληρωματικές θεραπείες για την ξηρότητα και τις φλεγμονές διαφόρων δερματοπαθειών που συνοδεύονται με διάσπαση του φραγμού του δέρματος.

Σύμφωνα με τις έρευνες,  οι διαφορετικές αναλογίες βασικών λιπαρών οξέων είναι σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες των πλεονεκτημάτων των φυσικών ελαίων. Έτσι τα έλαια με υψηλότερο λόγο λινολεϊκού οξέος προς ελαϊκό οξύ έχουν καλύτερη δυνατότητα αποκατάστασης φραγμού, ενώ τα έλαια με υψηλότερες ποσότητες ερεθιστικού ελαϊκού οξέος μπορεί να είναι επιζήμια για τη λειτουργία φραγμού του δέρματος.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εκχύλισης, συμπεριλαμβανομένης της ψυχρής πίεσης για την παραγωγή μη επεξεργασμένων ελαίων που θεωρείται η καλλίτερη.

Πέραν αυτής υφίστανται η απόσταξη με χρήση θερμότητας και η χημική απόσταξη για την παρασκευή αιθέριων ελαίων στα οποία συχνά προστίθενται διάφορες χημικές ουσίες, ώστε να δοθεί ένα συγκεκριμένο άρωμα ( παρασκευή αρωματισμένων ελαίων).

Η μέθοδος επεξεργασίας και βελτίωσης των φυτικών ελαίων είναι ένα ουσιώδες στοιχείο και έχει σημασία στην επιλογή ελαίου περιποίησης  του δέρματος.

Είπαμε ήδη ότι η ψυχρή συμπίεση είναι η προτιμώμενη μέθοδος εκχύλισης ελαίου καθώς η διαδικασία χωρίς θερμότητα και χημικά διατηρεί τα ευεργετικά λιπίδια και περιορίζει τα ερεθιστικά υποπροϊόντα.

Φυσικά έλαια με ιδιαίτερη δράση στην αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας του φραγμού του δέρματος και ευεργετική δράση, έχουν χαρακτηριστεί

  • το ελαιόλαδο (Olea europaea)
  • το ηλιέλαιο ( Helianthus annus) ,
  • το λάδι καρύδας (Cocos nucifera),
  • το λάδι jojoba (Simmondsia chinesis),
  • το έλαιο βρώμης (Avena sativa) και
  • έλαιο αργάν (Argania spinosa ).

Να αναφερθεί ότι τα δεδομένα προέρχονται από το Τμήμα Δερματολογίας, του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας-Ντέιβις, στο Σακραμέντο, ΗΠΑ,

Το Πανεπιστημιακό κολλέγιο Drexel, στην Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ.

Το τμήμα Βιολογικών Επιστημών, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σακραμέντο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Το τμήμα Ιατρικής, Τομέας Δερματολογίας, Κέντρο Καρκίνου Αριζόνα, Πανεπιστήμιο Αριζόνα,

Αν σας ενδιαφέρει το θέμα θα βρείτε περισσότερα στο:

Natural Oils for Skin-Barrier Repair: Ancient Compounds Now …

https://www.ncbi.nlm.nih.gov › pubmed

Απάντηση Ακύρωση απάντησης