Αρχική » Παθολογικα » Κόκκινο Panax Ginseng. Γενικές δράσεις και αποτελέσματα στην καρκινική καταβολή.

Κόκκινο Panax Ginseng. Γενικές δράσεις και αποτελέσματα στην καρκινική καταβολή.

Γνωστό και ως κόκκινο Panax* Ginseng, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια Aralicaceae.

(*) πιθανό πως η επωνυμία αυτή σχετίζεται με την αρχαία ελληνική λέξη πανάκεια.

Αναπτύσσεται στην Κορέα, τη Βορειοανατολική Κίνα και τη Σιβηρία.

Η ρίζα του χρησιμοποιείται από τους πληθυσμούς των χωρών αυτών από πολλούς αιώνες σαν μια θεραπεία, που πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες που ενισχύουν τη ζωτικότητα.

Επίσης θεωρείται ότι βελτιώνει την όρεξη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μετριάζει τους σωματικούς πόνους και τον πονοκέφαλο, μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και την πνευματική απόδοση, ενώ βοηθάει την κατάθλιψη. Πρόσφατες μελέτες του αποδίδουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι μηχανισμοί δράσης του ginseng είναι πλέον μελετημένοι επαρκώς και είναι πλήρως κατανοητοί. Έχει εργαστηριακά διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την κορτικοτροπίνη, την κορτιζόλη, την προσαρμογή της ανοσολογικής απόκρισης, την αντιοξειδωτική παραγωγή, τις νευροενδοκρινικές δραστηριότητες, το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων και την παραγωγή νιτρικού οξέος στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες ginseng:

Panax quinquefolius και Panax ginseng.  Αμφότερες περιέχουν ginsenosides (τριτερπένια σαπωνινικά), που είναι φαρμακολογικά δραστικές ουσίες με αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά.

Περιέχει επίσης συστατικά όπως πολυακετυλένιο, φαινόλες, σεσκιτερπένια, αλκαλοειδή, ολιγοσακχαρίτες και αμινογλυκοσίδες.

Παρακάτω και προκειμένου να αξιολογηθεί η αξιοπιστία των ισχυρισμών περί του Ginseng, επέλεξα να αναφερθώ διεξοδικότερα στα επιστημονικά δεδομένα που το συσχετίζουν με CRF δηλαδή την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο η οποία επηρεάζει έντονα την ποιότητα ζωής των πασχόντων, καθώς και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 Για το πρόβλημα αυτό μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα καταβολής και η μειωμένη σωματική απόδοση, μπορεί να παραμένουν ακόμα και μετά από την κλασική θεραπεία.

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ασθενών με καρκίνο και αφορά 60-90% εξ αυτών.

Τούτο διότι η CRF (Cancer-related fatigue), επηρεάζει τις λειτουργίες του εγκεφάλου με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Να προστεθεί βέβαια ότι και άλλοι παράγοντες όπως το άγχος, οι διαταραχές του ύπνου, ο πόνος και η έλλειψη όρεξης, επιδεινώνουν την κατάσταση του ασθενούς, προκαλώντας ένα βαθμό αναπηρίας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η κόπωση, η εξάντληση και η επακόλουθη αναπηρία, (59% των καρκινοπαθών που τελείωσαν και πολύ πάνω από 65% των ασθενών στη διάρκεια της χημειοθεραπεία) είναι δυνατόν να επιμείνει έως και 5 ή και 10 χρόνια μετά.

Όλα τα παραπάνω κάνουν σαφές το γιατί η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής βρίσκει συχνά εφαρμογή μεταξύ των ασθενών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες το Panax Ginseng, βρέθηκε να βελτιώνει το αίσθημα καταβολής και την κακουχία των καρκινοπαθών καθώς και τον ύπνο, την όρεξη, και την γενικότερη ποιότητα της ζωής τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι δεν έχει αναφερθεί τοξικότητα και παρενέργειες, ακόμα και όταν οι ασθενείς έλαβαν σημαντική ποσότητα φαρμάκου.

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως και βότανα

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης