Αρχική » Παθολογικα » Ψωρίαση. Ποιά είναι η σωστή δίαιτα;

Ψωρίαση. Ποιά είναι η σωστή δίαιτα;

Αρκετά άτομα που πάσχουν από ψωρίαση παρατηρούν με προσοχή τι επηρεάζει δυσμενώς και τι βελτιώνει τα συμπτώματα τους. Έτσι μάθαμε ότι το καλοκαίρι με την ηλιακή ακτινοβολία είναι καλλίτερα, η ηρεμία ευνοεί και η ζέστη είναι προτιμότερη από το κρύο .

Εν τούτοις, για όσους πάσχουν από την επίμονη αυτή νόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα: πρέπει να προσέχω τι βάζω στο πιάτο μου; Παίζει η δίαιτα κάποιο ρόλο; Αρνητικό ή θετικό και ωφέλημο;

Δεν αμφιβάλλει σήμερα κανείς, εξάλλου έχει επιστημονικά γίνει απόλυτα ξεκάθαρο, ότι μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φυτικές πρωτεΐνες ή από ζωικές πηγές χωρίς πάχος (φασόλια, φακές, σόγια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, άπαχα ψάρια και όστρακα, αυγό κα) είναι σκόπιμο να τηρείται από όλους, συμπληρωμένη από μπόλικα φρούτα και λαχανικά και άλευρα ολικής αλέσεως.

Όμως αυτό ισχύει για όλους μας και όχι μόνο τους πάσχοντες από ψωρίαση. Εν τούτοις κάποιοι από αυτούς λένε πως οι διαιτητικές τους συνήθειες, μοιάζει να επηρεάζουν τα συμπτώματα στο δέρμα τους.

Σήμερα δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα για μια ολοκληρωμένη διαιτητική πρόταση στον ψωριασικό ασθενή. Γνωρίζουμε όμως, αποσπασματικά έστω, ότι ο τρόπος και το είδος φαγητού και ποτού, μπορεί να έχει σημασία.

Αλκοόλ

Μελέτες σε άνδρες έδειξαν ότι βαρείς πότες, ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στις θεραπείες της ψωρίασης από ότι μη πάσχοντες που δεν πίνουν αλκοόλ. Το γιατί δεν είναι ακόμα σαφές αλλά είναι προφανές ότι η υπερκατανάλωση βλάπτει. Όχι στην ψωρίαση μόνον εξάλλου.

Άτομα με ψωρίαση που διέκοψαν την βαρειά χρήση αλκοόλ, διαπίστωσαν βελτίωση των δερματικών βλαβών τους.

Καλό λοιπόν να θυμόμαστε, όλοι γενικά και οι πάσχοντες από ψωρίαση ειδικά, ότι δυο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες, είναι το όριο που δεν πρέπει να ξεπερνιέται, ενώ για όσους λαμβάνουν μεθοτρεξάτη ή ακιτρετίνη, η πλήρης διακοπή αλκοόλ είναι επιβεβλημένη.

Απώλεια βάρους

Ξέρουμε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους λεπτόσωμους να πάθουν ψωρίαση, πιθανότατα διότι η παχυσαρκία στα λιπώδη κύτταρα ενεργοποιεί κάποιες πρωτεΐνες που ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονής.

Τα ψωριασικά συμπτώματα όσων θα καταφέρουν να αδυνατίσουν, τείνουν να βελτιωθούν.

Φαγητό που λειτουργεί ωφέλημα

Έχουμε πλέον σαφέστατα αντιληφθεί ότι η ψωρίαση είναι αυτοάνοση πάθηση στην οποία υπάρχει χρόνια φλεγμονή. Επομένως φαγητά που δρουν αντιφλεγμονωδώς ωφελούν το δέρμα, κάτι που έχουν και οι πάσχοντες διαπιστώσει.

Έτσι οι βιταμίνες C και E, το σελήνιο και το βήτα καροτένιο μπορούν να προσφέρουν.

Συζητείται επίσης η επωφελής δράση των λιπαρών οξέων.

Όμως στο σημείο αυτό χρειάζεται να πούμε ότι εφόσον η διατροφή με τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση είναι για όλους καλή, οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν ένα λόγο παραπάνω να την προτιμούν.

Ας προσθέσουν λοιπόν χόρτα, φρούτα και φυλλώδη λαχανικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα τους, ας καταναλώσουν κεράσια, διάφορα είδη μούρα και φράουλες και ας επισκεφτούν τακτικότερα τον ψαρά τους. Για να αγοράσουν σολομό ή τόνο, χωρίς να περιφρονούν την ταπεινή σαρδέλα, τον γαύρο και το σκουμπρί.

Επιπλέον, ας προσθέσουν θυμάρι, φασκόμηλο, κουρκουμά, κύμινο και τζίντζερ στην κουζίνα τους, χωρίς να ξεχάσουν το ελαιόλαδο που ορθότατα είναι η βάση της Ελληνικής κουζίνας, τα καρύδια, αμύγδαλα και διάφορους ακόμα σπόρους που μπορούν να προσθέτουν στις σαλάτες τους.

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν φαίνεται να είναι αναγκαία. Τα διαθέσιμα έως αυτή την ώρα επιστημονικά στοιχεία, δεν την συνιστούν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης