Αρχική » Παθολογικα » Πόνος στα πόδια. Απλές αλλά και σοβαρές αιτίες.

Πόνος στα πόδια. Απλές αλλά και σοβαρές αιτίες.

Τα προβλήματα υγείας που εκφράζονται με πόνο στο ένα ή και τα δυο πόδια, είναι αρκετά και ο βαθμός σοβαρότητας του καθενός διαφορετικός. Επομένως τις περισσότερες φορές η διάγνωση καθώς και η θεραπεία, πρέπει να αφήνεται στα χέρια του ειδικού.  Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.

Περιφερική αρτηριοπάθεια

Η έκπτωση της παροχής αίματος στα κάτω άκρα. Εκφράζεται με πόνο αλλά και ποικιλία άλλων συμπτωμάτων (αδύναμα ή μουδιασμένα πόδια ή και κράμπες στην βάδιση).

Οι πάσχοντες συχνά παραπονούνται ότι κρυώνουν τα πόδια τους ενώ διαπιστώνουν μια αλλαγή στην χροιά του δέρματος.

Όσοι έχουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να πάρουν φάρμακα, ίσως όμως χρειάζονται χειρουργείο. Φυσικά αν είναι καπνιστές, πρέπει να σταματήσουν αμέσως το κάπνισμα.

Φλεβική θρόμβωση

Συνήθως σε φλέβα του μηρού ή και στην γάμπα, που βρίσκεται βαθειά. Πρόκειται για σχηματισμό θρόμβου αίματος.

Υπάρχει πόνος και πρήξιμο στο πόδι που πάσχει (αλλά όχι πάντοτε) το οποίο είναι κόκκινο και ζεστό.

Προσοχή: η κατάσταση απαιτεί επειγόντως ιατρική φροντίδα γιατί υπάρχει περίπτωση αν ο θρόμβος αποσπαστεί να φτάσει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Περιφερική νευροπάθεια

Πρόκειται για βλάβη στα νεύρα που είναι αρμόδια για τη μεταφορά μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλό.

Διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να φταίνε όπως επίσης φάρμακα, λοιμώξεις και τραυματισμοί. Όμως συνηθέστερη αιτία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Αυτός που πάσχει νοιώθει σαν να είναι πρησμένα τα πόδια του, στα οποία παραπονείται ότι νοιώθει τσιμπήματα. Ο γιατρός συνήθως θα θεραπεύσει την κατάσταση με φάρμακα.

Ηλεκτρολυτική διαταραχή

Τα μέταλλα νάτριο κάλιο και ασβέστιο είναι αναγκαία στους μύες ώστε να λειτουργούν σωστά. Αν αυτά διαταραχτούν, τα πόδια μπορεί να κάνουν κράμπες ή να υπάρχει αίσθημα κόπωσης και αδυναμία. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε όσους ασκούνται εντατικά, αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις όπως διάρροιες, λήψη διουρητικών, χημειοθεραπεία κλπ.

Σε απλές περιπτώσεις, ποτά με ηλεκτρολύτες – ή νερό και φαγητό, μας λύνουν το πρόβλημα. Αν αυτό επιμένει και είναι συχνό, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Στένωση στην σπονδυλική στήλη

Πρόκειται για περιορισμό της ευρυχωρίας στα οστά της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στα νεύρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, τσούξιμο, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, αφορά το ένα πόδι.

Σε σοβαρές περιπτώσεις ίσως να προκύπτουν και προβλήματα ισορροπίας. Η κατάσταση απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα, ώστε ένας ειδικός να αποφανθεί για την ακριβή αιτία, τα ενδεχόμενα φάρμακα ή ακόμα και την ανάγκη για χειρουργείο.

Ισχιαλγία

Ο πόνος στα πόδια που προέρχεται από ένα ενοχλημένο (πιεσμένο) νεύρο στην κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Η ένταση του μπορεί να κυμαίνεται και να φτάνει να γίνεται ισχυρότατος, δυσκολεύοντας τον πάσχοντα από το να σταθεί όρθιος, να καθίσει ή ακόμα και να βρει θέση ανακούφισης ξαπλωμένος.

Η αιτία είναι ένας ‘’χαλασμένος’’ μεσοσπονδύλιος δίσκος, ένας μετατοπισμένος σπόνδυλος (διολίσθηση) ή μια σπονδυλική στένωση όπως προαναφέρθηκε.

Φάρμακα και φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν και σε πλέον σοβαρή περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Αρθρίτιδα

Φλεγμονή που αφορά τα ισχία, τα γόνατα ή τον αστράγαλο και δυσκολεύει τον πάσχοντα στο περπάτημα και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και συχνά οίδημα. Η απώλεια βάρους είναι αναγκαία ώστε να ανακουφιστεί μια φορτισμένη άρθρωση.

Η άσκηση είναι χρήσιμη ενώ το ζεστό ή το κρύο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.

Διάστρεμμα (Τράβηγμα)

Πρόκειται για υπερέκταση μυός που εμφανίζεται συχνά σε αθλούμενους. Προκαλεί δυνατό πόνο και ευαισθησία της περιοχής στην ψηλάφηση.
Κρύα επιθέματα αρκετά συχνά για 15 λεπτά κάθε φορά βοηθούν. Χρειάζεται ανάπαυση. Παυσίπονα που δεν πειράζουν το στομάχι όπως η παρακεταμόλη, είναι χρήσιμα.

Εξαρθρήματα

Συνηθισμένες βλάβες όπου πρόκειται για τραυματισμό και βλάβη σε αρθρικούς συνδέσμους (μεγάλη διάταση ή και ρήξη). Συχνά αφορούν τον αστράγαλο που πρήζεται, πονάει και δεν μπορεί να στηρίξει το βάρος μας κάνοντας το βάδισμα σχεδόν αδύνατο.
Βάλτε το πόδι ψηλά, τυλίξτε το με επίδεσμο, βάλτε του πάγο και επισκεφθείτε γιατρό, προκειμένου να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει ζημιά στα οστά.
Τα παυσίπονα θα χρειαστούν.

Μυικές συνολκές (κράμπες)

Πρόκειται για αιφνίδια και έντονη μυϊκή σύσπαση που συνοδεύεται από δυνατό πόνο. Συνήθως αφορά τον γαστροκνήμιο. Περισσότερο πιθανό σε μεγαλύτερους σε ηλικία, συνήθως σε εποχή ζέστης και όταν δεν έχουν ληφθεί αρκετά υγρά. Απαιτεί έλεγχο ως προς τα ενδεχόμενα αίτια, όταν συμβαίνει συχνά
Καταπόνηση
Μικρές κακώσεις και τραυματισμοί στους ιστούς που προκαλούν φλεγμονή. Συχνά σε δρομείς, βαδιστές και άτομα με προβλήματα όπως πχ η πλατυποδία. Ακατάλληλα παπούτσια μπορεί να είναι αφορμή.
Παυσίπονα, ανάπαυση, κρύες κομπρέσες, λύνουν το πρόβλημα.

Ρωγμώδη κατάγματα κνήμης

Πρόκειται για εξαρθρήματα που συνοδεύονται από ρωγμώδες κάταγμα (ράγισμα) στο κόκαλο. Απαιτούν περίπου 8 εβδομάδες ανάπαυση για να περάσουν και μετά χρειάζεται προσοχή για μερικούς μήνες ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα.

Τενοντίτιδες

Αφορούν ισχίο, γόνατο ή αστράγαλο και πρόκειται για φλεγμονή των τενόντων * που σχετίζεται με συχνά επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως σε αθλητές, γυμναζόμενους αλλά και επαγγελματίες, αλλά και με ασθένειες. Ο πάσχων θα ανακουφιστεί με ανάπαυση, πάγο, περίδεση με επίδεσμο και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η συνεργασία με γιατρό είναι αναγκαία λόγω της πολύ-παραγοντικής αιτιολογίας (ενδεχόμενη νόσος).
(*) τα ανατομικά στοιχεία που σαν χορδές συνδέουν μύες και οστά.

Κιρσοί

Φλέβες στα κάτω άκρα που λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων τους εμφανίζονται διογκωμένες και οφιοειδείς. Ο ασθενής παραπονείται για ‘’βαριά’’ πόδια που κουράζονται εύκολα, αίσθημα ‘’καούρας’’ και κράμπες. Πρεσβύτεροι, υπέρβαροι, γυναίκες με πολλές εγκυμοσύνες και άτομα με παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά, είναι πιο εύκολο να νοσήσουν από κιρσούς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για βοήθεια ανάλογα με την ένταση και τον βαθμό του προβλήματος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης