Το τσάι είναι για τους Ανατολίτες εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο δρόμος που πιστεύουν πως οδηγεί στην καλή υγεία. Επιπρόσθετα θεωρούν ότι συμβάλει στην ανθρώπινη ευτυχία αλλά και την σοφία.
Ανεξάρτητα από την παράδοση των ανατολικών λαών, εδώ και αρκετά χρόνια το τσάι έχει μπει στο μικροσκόπιο των δυτικών επιστημόνων. Σήμερα γνωρίζουμε πλέον τα οφέλη των διαφόρων τύπων τσαγιού, που είναι πράγματι πολλά.
Από τις διάφορες μελέτες, ξέρουμε ότι μερικά τσάγια μπορεί να βοηθήσουν στον καρκίνο, στις καρδιακές παθήσεις και στον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ είναι ωφέλημα στην ρύθμιση λιπών και λιπιδίων διαθέτοντας και αντιμικροβιακή δράση.
Οι φανατικοί φίλοι του μάλιστα θεωρούν ότι συμβάλει στην εγρήγορση και την τόνωση του οργανισμού τους.
Ένα ισχυρό πλεονέκτημα του τσαγιού, είναι ότι συνιστά εναλλακτική λύση για τον καφέ ο οποίος πέρα από τρία φλιτζάνια ημερησίως πρέπει να αποφεύγεται. Όπως γνωρίζουμε, το τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη.
Τσάι σε κουτάκι ή σε μπουκάλι
Ενώ το τσάι αποδεδειγμένα κάνει καλό, επιφυλάξεις εκφράζονται για ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο σε αλουμινένια κουτάκια, μπουκάλια και άλλες μορφές συσκευασίας.
Ο λόγος είναι ότι περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη και μερικές φορές διάφορα πρόσθετα. Σοβαρό επίσης πρόβλημα ότι τέτοια ροφήματα, συχνά περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα τσαγιού και ως εκ τούτου μικρή ποσότητα από φλαβονοειδή που είναι οι ουσίες που ωφελούν τον οργανισμό μας.
Τα είδη του τσαγιού
Το τσάι είναι ένα όνομα που δίνεται σε πολλά ροφήματα, αλλά οι φανατικοί φίλοι του θεωρούν πως οφέλη για την υγεία προσφέρει μόνο το πράσινο, μαύρο και λευκό τσάι, το τσάι oolong και το pu-erh tea.
Όλα αυτά προέρχονται από το θαμνώδες φυτό Camellia sinensis, (Κίνα και Ινδία) που περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Ένα από αυτά που θεωρείται ιδιαίτερα σπουδαίο, είναι η Epigallocatechin gallate (EGCG).
Τα φλαβονοειδή δρώντας κατά των βλαπτικών ελεύθερων ριζών, μπορούν να συμβάλουν ώστε να αποφύγουμε τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τις φραγμένες αρτηρίες.
Δεδομένου του ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη και θεανίνη που επιδρούν στον εγκέφαλο, αυξάνει την πνευματική εγρήγορση, δικαιώνοντας την παραδοσιακή πίστη.
Όσο περισσότερο επεξεργάζονται τα φύλλα τσαγιού, τόσο λιγότερο το περιεχόμενο πολυφαινόλης (Οι πολυφαινόλες περιλαμβάνουν φλαβονοειδή). Το Oolong και το μαύρο τσάι που οξειδώνονται ή ζυμώνονται, έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις πολυφαινολών από το πράσινο τσάι. Παρά ταύτα η αντιοξειδωτική τους δύναμη είναι ακόμα υψηλή.
Πράσινο τσάι:
Προέρχεται από φύλλα τσαγιού που τοποθετούνται στον ατμό. Διαθέτει υψηλή συγκέντρωση EGCG. Από τις πολλές διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες προκύπτει ότι επηρεάζει θετικά τον οργανισμό εμποδίζοντας την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου (ουροδόχου κύστεως, μαστού, πνεύμονα, στομάχου, παγκρέατος, παχέος εντέρου)
Συμβάλλει στην αποφυγή της απόφραξης των αρτηριών, ευνοεί την καύση λίπους και μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα μειούται ο κίνδυνος νόσου Alzheimer ή Πάρκινσον αλλά και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου διότι βοηθάει την μείωση της χοληστερόλης.
Μαύρο τσάι:
Περιέχει περισσότερη καφεΐνη. Το φτιάχνουν με ζύμωση φύλλων.
Είναι ενδιαφέρον ότι σε μελέτες που έγιναν δείχτηκε να προστατεύει τους πνεύμονες από τον καπνό των τσιγάρων. Και αυτό το τσάι όπως και το πράσινο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Λευκό τσάι:
Είναι ακατέργαστο και χωρίς ζύμωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτει πιο ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες από τα επεξεργασμένα τσάγια.
Τσάι Oolong:
Είναι μερικώς ζυμωμένα φύλλα τσαγιού με λιγότερη καφεΐνη. Διάφορες έρευνες που απαιτούν περισσότερη μελέτη, του αποδίδουν ενδιαφέρουσες ιδιότητες όπως στην απώλεια βάρους, την μείωση της ‘’κακής’’ χοληστερόλης κα
Τσάι Pu-erh:
Όμοιο σχεδόν με το μαύρο τσάι παρασκευάζεται με ζύμωση σε ώριμα φύλλα. Πρώιμα εργαστηριακά δεδομένα (μια μελέτη σε ζώα) αναφέρουν μείωση βάρους και μειωμένη ‘’κακή’’ χοληστερόλη .
Βοτανικά τσάγια.
Από τα αρχαία χρόνια, εκχυλίσματα από διάφορα βότανα, ρίζες, σπόρους, χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους και φέρονται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές και συσκευασίες.
Προβάλλονται διάφοροι ισχυρισμοί για ωφέλειες της υγείας από αυτά, αλλά υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία.
Αυτό είναι αναμενόμενο, αφού η επιστημονική μελέτη είναι πολύ περιορισμένη. Φυσικά η απουσία έρευνας δεν μεταφράζεται σε απόρριψη . Το μέλλον θα δείξει τι έχει και τι δεν έχει πραγματική αξία.