Αρχική » Διάφορα » Συμπληρώματα διατροφής με λιποσώματα και γιατί πλεονεκτούν.

Συμπληρώματα διατροφής με λιποσώματα και γιατί πλεονεκτούν.

liposomes-700x500

Τα λιποσώματα αποτελούνται από φωσφολιπίδια, τα οποία είναι και δομικά στοιχεία της κυτταρικής μας μεμβράνης. Ως εκ τούτου είναι βιοσυμβατά και αφού χρησιμοποιηθούν, απομακρύνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια,

Λόγω των φωσφολιπιδίων, είναι ασφαλή για τη μεταφορά βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Με άλλα λόγια, λειτουργούν σαν μεταφορικά μέσα και διευκολύνουν την παράδοση των ουσιών που επιθυμούμε, στους ιστούς του οργανισμού.

Βεβαίως, τα λιποσώματα,  προσφέρουν πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία από ότι η μεταφορά ουσιών.

Γνωρίζουμε ότι για κάθε μεμβράνη κυττάρου απαιτούνται εκατομμύρια φωσφολιπιδικά μόρια. Η ακεραιότητα της μεμβράνης κυριολεκτικά είναι αναγκαία για τη ζωή, καθιστώντας δυνατή την ύπαρξη κυττάρων, ιστών και οργάνων και ως εκ τούτου την λειτουργία του σώματος.

Με τα λιποσωμιακού τύπου συμπληρώματα διατροφής επομένως, εκτός της παράδοσης της δραστικής ουσίας που επιθυμούμε στο κύτταρο*, παρέχουμε την δυνατότητα αντικατάστασης των κατεστραμμένων φωσφολιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών κάνοντας τες λειτουργικά ακέραιες και έτοιμες για προστασία και θρέψη των κυττάρων μας.

* τα λιποσώματα διαθέτοντας βιολογική και φυσικοχημική σταθερότητα, προστατεύουν αποτελεσματικά στο γαστρεντερικό σωλήνα τα δραστικά συστατικά που θέλουμε να στείλουμε στα κύτταρα, σχηματίζοντας γύρω τους μια ασπίδα. Έτσι η δράση αυτών των ουσιών που δεν υφίστανται αποικοδόμηση από γαστρικά και χολικά υγρά και ένζυμα, βακτήρια και ελεύθερες ρίζες, παραμένει  αναλλοίωτη.

Υπαρκτή εμπειρία

Τα λιποσώματα ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1960  (Alec D. Bangham). Αν και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους είναι δεδομένη, το υψηλό κόστος παραγωγής τους δυσχέρανε την ευρεία εφαρμογή τους στην ιατρική και φαρμακολογία. Έτσι φάνηκαν χρήσιμα μόνο σε ερευνητές που ενδιαφέρονταν για την μεγάλη ακρίβεια της παράδοσης θεραπευτικών ουσιών στους ιστούς πειραματόζωων και ανθρώπων.

Σήμερα, διαθέτουμε νέους τρόπους παραγωγής λιποσωμάτων υψηλής ποιότητας σε βιομηχανική κλίμακα με χαμηλότερο κόστος και έτσι βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, που φθάνει στον στόχο με υψηλή συγκέντρωση και ασκεί πλήρη δράση.

Η υψηλή συγκέντρωση βέβαια,  αυξάνει την απορρόφηση των βιταμινών και των δραστικών ουσιών. Επομένως συμπληρώματα διατροφής με λιποσωμιακή τεχνολογία διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλα που δεν διαθέτουν και η απορρόφηση* τους δεν είναι πλήρης.

Αξίζει να προστεθεί ότι στην λιποσωμιακή τεχνολογία δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα, όπως ζελατίνες, επικαλύψεις, συνδετικά, πληρωτικά, σάκχαρα, χρώματα και γεύσεις, για τη διευκόλυνση της συσκευασίας ή της κατάποσης.

*Απορρόφηση είναι η είσοδος των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.

*Βιοδιαθεσιμότητα, είναι ο βαθμός με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο.

Γνωρίζουμε ότι η βιοδιαθεσιμότητα των συμβατικών συμπληρωμάτων διατροφής σε δισκία – κάψουλες, μπορεί να μειωθεί δραστικά. Στα λιποσωμιακά συμπληρώματα διατροφής είναι σχεδόν 8 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλους φορείς, όπως τα δισκία και οι κάψουλες, επαυξάνοντας ουσιαστικά την δραστικότητα και αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς είναι η κουρκούμη αλλά και πλήθος άλλων όπως η Nigella sativa, Gingo Biloba, Milk tristle, βιταμίνες και συμπλέγματα βιταμινών κλπ κλπ.

Είναι επομένως σαφές ότι ο ενήμερος καταναλωτής θα έχει κατά νου, εκτός της ποσότητας και της τιμής των προϊόντων και την τεχνολογική υπεροχή των λιποσωμάτων.

δείτε και:

Turmeric – Κουρκουμίνη – Kαρκίνος. Βοήθεια με επιστημονικές αποδείξεις.

Κουρκουμάς (Curcumin) και Turmeric. Δράσεις και τεκμηρίωση

Απάντηση Ακύρωση απάντησης