Αρχική » Διάφορα » Σόγια, φθηνή και στην υγεία πολύτιμη

Σόγια, φθηνή και στην υγεία πολύτιμη

Το ιθαγενές αυτό φυτό της Ανατολικής Ασίας, καλλιεργήθηκε εδώ και 5.000 χρόνια  όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για να εμπλουτίσει με άζωτο το έδαφος.

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση σόγιας κατέχει την πρώτη θέση σε πωλήσεις ανάμεσα στα συμπληρώματα διατροφής και τα λειτουργικά τρόφιμα, κάτι που όπως θα δούμε πιο κάτω δεν είναι τυχαίο.

Glycine max

Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία της μονοετούς σόγιας που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.

Τρόφιμα που προέρχονται από σόγια είναι το σογιέλαιο, το γάλα σόγιας από το οποίο παρασκευάζονται το edamame, το τόφου και το Yuba. Επίσης προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν Shoyu ή σάλτσα σόγιας, καθώς και τα miso, natto, και tempeh, μεταξύ άλλων.

Συνολικά, από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα, μεταξύ των οποίων υποκατάστατα κρέατος, τυριών, γάλακτος, κακάο, βουτύρου κλπ.

Για παράδειγμα  το tofu ή το edamame  θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης με πολλά κορεσμένα λιπαρά. Θα είχαμε επομένως σαφές όφελος  τρώγοντας το γάλα σόγιας, το edamame και το tofu  αρκετές φορές την εβδομάδα.

Η σόγια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσει κάποιος την πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών στην διατροφή του και να μειώσει τους υδατάνθρακες προκειμένου να έχει σημαντικό όφελος υγείας. Όπως δείχνουν οι έρευνες, αυξάνοντας τις φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή εισπράττουμε καρδιαγγειακά οφέλη, όπως πχ. είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πρόσφατα  κάποιοι επιστήμονες του  Αμερικανικού  FDA έθεσε θέμα για το εάν όντως η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας μπορεί  να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Αν αυτή η γραμμή περάσει,  οι κατασκευαστές τροφίμων δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπορεύονται προϊόντα σόγιας με τον ισχυρισμό ότι μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά.

Όμως ακόμα και αν τα ερωτήματα που τέθηκαν οδηγήσουν σε αλλαγή ντιρεκτίβας, είναι σίγουρο ότι η σόγια δεν θα βλάψει την καρδιά μας και γνωρίζουμε ότι έχει πολλά άλλα οφέλη.

Ως γνωστόν τα ζωικά πρωτεϊνικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και αγγειακών παθήσεων.

Τα τρόφιμα σόγιας είναι εκ φύσεως χωρίς χοληστερόλη και διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αλλά αρκετά πολυακόρεστα  όπως  ωμέγα-3

Καθίσταται σαφές πως αντικαθιστώντας τις ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές,  μπορεί να έχουμε μείωση του συνολικού κινδύνου για ασθένειες.

Αξίζει να προστεθεί ότι  κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και επομένως μειώνουν το ρίσκο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον στην σόγια και τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτή, βρίσκουμε μεγάλη περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων (βιταμίνες Β, σίδηρος, ψευδάργυρος) ενώ περιλαμβάνονται και πολλά αντιοξειδωτικά.

Τα τρόφιμα σόγιας είναι επίσης πλούσια σε φυτοχημικά που ονομάζονται ισοφλαβόνες.

Οι ισοφλαβόνες μελετώνται επί του παρόντος για το ρόλο τους στην πρόληψη της οστικής απώλειας που επέρχεται μετά την εμμηνόπαυση καθώς και την ενδεχόμενη δράση τους επί ορισμένων καρκίνων.

Τα τρόφιμα σόγιας αποτελούν καλή πηγή πολυακόρεστου λίπους. Τα πολυακόρεστα λίπη έχουν πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως η μείωση της χοληστερόλης. Η επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών σόγιας θα σας βοηθήσει να επωφεληθείτε από αυτά τα λιπαρά φιλικά προς την καρδιά.

Τα τρόφιμα σόγιας περιέχουν ωμέγα-3 λίπη, απαραίτητα πολυακόρεστα λίπη. Τα λιπαρά ωμέγα-3 συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ειδική  σημείωση για τα συμπληρώματα:

Η συμπλήρωση της διατροφής σας με συμπληρώματα ισοφλαβόνης σόγιας δεν δείχνει κανένα όφελος για την υγεία και θα πρέπει να αποφεύγεται. Μόνο ολόκληρα τρόφιμα σόγιας συστήνονται αυτή τη στιγμή.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης