Αρχική » Διάφορα » Έντερο, δέρμα, εγκέφαλος.  Η ιατρική αλλάζει μένοντας …. αρχαία.

Έντερο, δέρμα, εγκέφαλος.  Η ιατρική αλλάζει μένοντας …. αρχαία.

GUT SKIN

Όχι μόνο επί των ημερών μας αλλά και από πολύ παλαιότερα (παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, Αγιουβερδική ιατρική, Ιπποκρατική ιατρική και άλλες), η υγεία του εντέρου, η διατροφή και η γενική υγεία του οργανισμού συσχετίζονταν.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανακάλυψη του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου (μικροβίωμα), προκάλεσε και προκαλεί το ιατρικό ενδιαφέρον που επικεντρώνεται στην ανίχνευση πιθανών μηχανισμών που μπορούν να αφορούν την υγεία και την ασθένεια των εντέρων καθώς και σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν με την υγεία άλλων οργάνων.

Άξονας εντέρου- δέρματος

Πρόκειται για περιοχή έρευνας που πολλαπλασιάζεται γρήγορα και αναζητά ενδεχόμενους μηχανισμούς μέσω των οποίων το έντερο μπορεί να αλληλεπιδρά με το υπόλοιπο σώμα και το δέρμα.

Για την ώρα υπάρχουν αρκετές ενδείξεις τέτοιας διασύνδεσης, αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Σύνθετα όργανα

Τόσο το έντερο όσο και το δέρμα είναι ιδιαίτερα σύνθετα ανοσοποιητικά και νευροενδοκρινικά όργανα.

Υπό ομαλάς συνθήκας, έκαστο εξ αυτών διαθέτει μια μικροβιακή κοινότητα που διασφαλίζει την διατήρηση του τοπικού περιβάλλοντός εντός φυσιολογικών πλαισίων.

Εγκέφαλος, έντερο και δέρμα, γνωρίζουμε μεν ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά ο τρόπος που αυτό γίνεται δεν μας είναι απόλυτα κατανοητός.

Έχει όμως πλέον καταστεί σαφές ότι η παθολογία της γαστρεντερικής οδού αλλά και η διατροφή μας, σχετίζονται με την υγεία του δέρματος.

Επί παραδείγματι παθολογικές καταστάσεις με φλεγμονή στην γαστρεντερική οδό, εκφράζονται και με δερματικές εκδηλώσεις όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή και η ψωρίαση. Επιπλέον δερματικές βλάβες μπορούν επίσης να εμφανιστούν συνυπάρχουσες με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) και κοιλιοκάκη.

Παλαιά γνώση , νέα στοιχεία

Όπως ήδη ελέχθη, η γνώση της διασύνδεσης παθολογίας εντέρου – δέρματος είναι παλιά και υπάρχουν παραδοσιακά φάρμακα χιλιάδων χρόνων.

Σήμερα, η Δυτική Ιατρική εργάζεται εντατικά προκειμένου να ρίξει φως στους προκλητικούς μηχανισμούς με τους οποίους το έντερο επηρεάζει την δερματική υγεία.

 

Ακολουθεί συνέχεια: Από το έντερο και το μικροβίωμα, στο δέρμα. Επικοινωνία και επιδράσεις

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης