Αρχική » Διάφορα » Από το έντερο και το μικροβίωμα, στο δέρμα. Επικοινωνία και επιδράσεις

Από το έντερο και το μικροβίωμα, στο δέρμα. Επικοινωνία και επιδράσεις

Το έντερο μπορεί να επικοινωνεί με το δέρμα με διάφορους τρόπους όπως η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών που ασκούν άμεση επίδραση σε αυτό, η μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές που το επηρεάζουν.

Πέραν αυτού, υφίσταται επίδραση μέσω μικροβίων του εντέρου (μεταβολίτες που επίσης μπορεί να έχουν επίδραση στο δέρμα)

Μικροβίωμα εντέρου και ανοσοποιητικό σύστημα

Γνωρίζουμε ότι τα μικρόβια του εντέρου αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα και φαίνεται να αλληλεπιδρούν και να … εκπαιδεύουν τα ρυθμιστικά Τ-λεμφοκύτταρα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.

Διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος και τοπική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η μικροβιακή σύνθεση και η επιθηλιακή επένδυση του εντέρου γνωρίζουμε ότι αλληλεπιδρούν. Από την αλληλεπίδραση αυτή απελευθερώνονται μεταβολίτες. Αυτοί μπορούν να έχουν μακρινές επιδράσεις όπως στο δέρμα αλλά και αλλού.

Μελέτες έδειξαν ότι οι αλλαγές στην μικροβιακή σύνθεση του εντέρου, οδηγούν σε παραγωγή φλεγμονωδών μεταβολικών ουσιών οι οποίες μέσω χρόνιας φλεγμονής αυξάνουν το ρίσκο καρδιαγγειακής νόσου, παχυσαρκίας και διαβήτη καθώς και νεφρικής βλάβης.

 Όμως το πρόβλημα, όπως δείχνουν όλο και περισσότερα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα, μπορεί να αφορά και το δέρμα. Για παράδειγμα λιποπολυσακχαρίδια (LPS) και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγονται στην αλληλεπίδραση που αναφέραμε ήδη, είναι πιθανό να έχουν επίδραση στην φλεγμονή της ακμής ή και την δημιουργία φλεγμονής γενικότερης στον οργανισμό που με τη σειρά της σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα για παχυσαρκία, διαβήτη ή και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Χρειάζεται έρευνα

Τα μέχρις στιγμής ερευνητικά δεδομένα, υποστηρίζουν την ευρύτερη σχέση εντέρου – δέρματος στην υγεία και τη νόσο και υπαγορεύουν την μεγάλη ανάγκη περαιτέρω μελέτης. Έτσι κατανοώντας τους ακριβείς μηχανισμούς αυτής της σχέσης, θα καταλάβουμε τον μηχανισμό παραγωγής νοσημάτων η αιτιοπαθογένεια των οποίων μας είναι σήμερα άγνωστη ή ασαφής και θα μπορέσουμε να παρέμβουμε αποτελεσματικότερα με κατάλληλα διαιτολόγια και νέα φάρμακα.

δείτε το πρώτο μέρος: Έντερο, δέρμα, εγκέφαλος.  Η ιατρική αλλάζει μένοντας …. αρχαία.

και: Τα νεώτερα για το ευερέθιστο έντερο (IBS) και η βοήθεια των προβιοτικών.

Φλέγμων, φλεγμονή {και inflammation}. Ποιες είναι οι συνέπειες; Πως αντιδρώ;

Ψωρίαση, εντερική διαπερατότητα και μικροβίωμα. Τι σχέση έχουν;

Η Επιστήμη του Δέρματος και τα αληθώς ωφέλημα στην ομορφιά συστατικά

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης