Αρχική » Παθολογικα » Κουρκουμάς (Curcumin) και Turmeric. Δράσεις και τεκμηρίωση

Κουρκουμάς (Curcumin) και Turmeric. Δράσεις και τεκμηρίωση

Αρκετές φορές, διαβάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα για το Τουρμέρικ τα οποία διαρκώς αυξάνουν, σκέφτομαι ότι δικαιολογημένα θεωρείται το πλέον πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής που υπάρχει.

Ένα πλήθος εργασιών* από επιστήμονες και ιδρύματα υψηλού κύρους, έχουν δείξει την αξία του για τον οργανισμό μας, τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο.

(*) διαβάστε τις ενδιαφέρουσες παραπομπές

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Το τουρμέρικ είναι ένα μπαχαρικό με κίτρινο χρώμα. Είναι κύριο συστατικό στο μίγμα που γνωρίζουμε σαν curry powder. Στις χώρες της ανατολής και κυρίως την Ινδία, είναι γνωστό από χιλιάδες χρόνια. Όχι μόνο σαν μπαχαρικό, αλλά και σαν φάρμακο με πολλές θεραπευτικές δράσεις .

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
Role of curcumin in systemic and oral health: An overview

Περιέχει πλήθος ουσιών που διαθέτουν βιοδραστικές ιδιότητες και ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Από αυτά η μέχρις εδώ έρευνα θεωρεί σπουδαιότερη την κουρκουμίνη* η οποία στο τουρμέρικ περιέχεται σε ποσοστό 3% κατά βάρος.

Αυτό είναι και ο λόγος όπου οι μελέτες γίνονται με εκχυλίσματα που είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένα σε κουρκουμίνη, κατά προέκταση δε και ο λόγος που ο ενδιαφερόμενος να ωφεληθεί θεραπευτικά, πρέπει να προσφύγει σε αξιόπιστα σκευάσματα σε μορφή κάψουλας, αφήνοντας τον κουρκουμά σε σκόνη, στον ρόλο του μπαχαρικού που θα νοστιμίσει τα φαγητά.

  • Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρότατη αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πολύ δραστικό αντιοξειδωτικό. Ένα γραμμάριο ημερησίως είναι η συνήθης δόση των εργαστηριακών μελετών.

Η Φτωχή απορρόφηση και πως την ξεπερνάμε.

Ένα πρόβλημα που αφορά την κουρκουμίνη που είναι λιποδιαλυτή και δεν διαλύεται στο νερό, είναι η φτωχή απορρόφηση από το πεπτικό αλλά και η ταχεία αποβολή της από τον οργανισμό. Αυτό ξεπεράστηκε σε σημαντικό βαθμό, με προσθήκη πιπερίνης (μια επίσης αντιοξειδωτική ουσία από το μαύρο πιπέρι) που αυξάνει πολύ την απορρόφηση.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120 Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας δυνατότητες της νανοτεχνολογίας, τοποθετούμε τα μόρια σε λιποσωμιακό περίβλημα και αυξάνουμε την βιοδιαθεσιμότητα, παραδίδοντας τα κατευθείαν στα κύτταρα (ως γνωστόν οι μεμβράνες των κυττάρων αποτελούνται από λιποσώματα), με πρόσθετο επομένως πλεονέκτημα την επισκευή των φθορών των μεμβρανών .

Φυσική αντιφλεγμονώδης δράση

Γνωρίζουμε την σπουδαιότητα της φλεγμονής στην άμυνα του οργανισμού. Οι μηχανισμοί που την αποτελούν μας βοηθούν να ξεπεράσουμε επιτυχώς παθολογικές καταστάσεις (πχ. βακτήρια).

Γνωρίζουμε επίσης ότι η μετάπτωση της φλεγμονής σε χρονιότητα, μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση εναντίον των ιστών του ιδίου του οργανισμού μας.  Αυτό σημαίνει πως μια σειρά χρόνιων παθήσεων μπορεί να προκύψουν που εκτός πολλών άλλων, περιλαμβάνουν καρδιά, αγγεία, σάκχαρο, Alzheimer, ρευματισμούς και καρκίνο.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490960  Η φλεγμονή στην αρτηριοσκλήρυνση

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490959  Φλεγμονή και καρκίνος

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21633179  Φλεγμονή και Παχυσαρκία και μεταβολική νόσος

Η κουρκουμίνη διαθέτει εκ φύσεως ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τόσες ώστε να εξισώνεται με ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χωρίς όμως τις παρενέργειες που αυτά έχουν.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223  Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404539  Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888 Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της επιτυγχάνεται μέσω αναστολής του μορίου NF-kB το οποίο ενεργοποιεί γονίδια σχετιζόμενα με την φλεγμονώδη απόκριση αλλά και άλλους τρόπους. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της φλεγμονώδους διεργασίας, αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι ο ισχυρός αυτός φυτικός, βιοδραστικός παράγων, δρα αντιφλεγμονωδώς σε μοριακό επίπεδο.

https://www.jbc.org/content/270/42/24995.full Activation of Transcription Factor NF-κB Is Suppressed by Curcumin (Diferuloylmethane)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17885582  Curcumin downregulates the constitutive activity of NF-kappaB and induces apoptosis in novel mouse melanoma cells.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044 Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa).

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383501006553  Specific inhibition of cyclooxygenase-2 (COX-2) expression by dietary curcumin in HT-29 human colon cancer cells.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272508002550 Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases

Συνοψίζοντας: Το θαυμαστό Turmeric (Curcuma Longa) που από την ρίζα  του λαμβάνουμε τον κουρκουμά, έχει ισχυρή δράση αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη. Δρά σε πλήθος παθήσεων που σε επόμενες αναρτήσεις θα καταγραφούν. Οι  ενδιαφερόμενοι ας θυμούνται ότι για να ασκήσει θεραπευτική δράση δεν πρέπει να λαμβάνεται στην μορφή μπαχαρικού αλλά την μορφή κάψουλας με εκχύλισμα κουρκουμίνης.

Ακολουθεί συνέχεια

για να σχηματίσετε ολοκληρωμένη άποψη δείτε και:

Turmeric – Κουρκουμίνη – Kαρκίνος. Βοήθεια με επιστημονικές αποδείξεις.

Συμπληρώματα διατροφής με λιποσώματα και γιατί πλεονεκτούν.

Γήρανση. Διαχρονικό (και αναστρέψιμο) φαινόμενο.

Φλέγμων, φλεγμονή {και inflammation}. Ποιες είναι οι συνέπειες; Πως αντιδρώ;

Χρόνια φλεγμονή. Η διάγνωση που δυστυχώς δεν τίθεται πάντοτε.

Μπαχαρικά, καρκίνος και επιστημονική τεκμηρίωση.

Χρόνια φλεγμονή – Ποιες εργαστηριακές εξετάσεις την δείχνουν;

Χρόνια φλεγμονή. Αναζητήστε την και Χτυπήστε την.

Σ. Διαβήτης, Νεφρικές παθήσεις, Αρτηριακές βλάβες κλπ. Πως βοηθάει η κουρκουμίνη;

Διαβήτης τύπου 2 και Κουρκουμάς (Turmeric)

Καρκίνος του μαστού. Μειώστε πολύ το ρίσκο σας με βότανα της κουζίνας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης