Αρχική » Ελλάδα & Έλληνες » Κορονοϊός – Νέα οδηγία

Κορονοϊός – Νέα οδηγία

coronavirus

ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών προς τα μέλη του

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία του ΕΟΔΥ για τον ορισμό κρούσματος προκύπτουν οι ακόλουθες αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης ασθενών με κορωνοϊό:

Για ασθενείς χαμηλού κινδύνου που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία ίωσης, οι οδηγίες είναι οι ακόλουθες:

Υποχρεούνται οι ασθενείς να μην συρρέουν αυτοβούλως στα νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμείνουν σε κατ’οίκον αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες υπό τηλεφωνική επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό.

Δεν θα προσέρχονται για να κάνουν το διαγνωστικό τεστ του κορωνοϊού στα νοσοκομεία ή άλλες δομές υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους αλλά και τον εαυτό τους.

Τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο είναι η ύπαρξη οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού σε:
Ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
Νοσηλευόμενους ή φιλοξενούμενους σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων
Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας
Ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή).

Λειτουργούν ήδη δύο εργαστήρια αναφοράς για τη διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης για τον κορωνοϊό με PCR στο μικροβιολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια, κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας.

Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από τον ΠΙΣ όσον αφορά την ασφαλή λειτουργία των ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων.

Ο ΙΣ Πατρών συστήνει η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, να περιοριστεί στην άκρως απαραίτητη.

Σε περιπτώσεις μη δυνατότητας αναβολής συνταγογράφησης πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες οδηγίες προφύλαξης και να εξετάζεται η υποχρέωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ) ώστε να μειωθεί η περιοδική επισκεψιμότητα.

Σε περίπτωση διάγνωσης θετικού κρούσματος είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του ΕΟΔΥ με την υποβολή των αντίστοιχων έντυπων δηλώσεων.

Τέλος συστήνουμε στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, τους χώρους συνάθροισης και να μείνουν σπίτι.

__________________________________________________________________________

Τηλ. επικοινωνίας για κορωνοϊό:
ΕΟΔΥ: 1135

Απάντηση Ακύρωση απάντησης