Αρχική » Διάφορα » Ιός, Λοιμώξεις και μεγάλη ηλικία. Δεν χρειάζεται πανικός, μόνο γνώση.

Ιός, Λοιμώξεις και μεγάλη ηλικία. Δεν χρειάζεται πανικός, μόνο γνώση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στη καθημερινότητα μας ”τρύπωσαν” ένα σωρό καινούργιες έννοιες, που όλες έχουν να κάνουν με τον κοροναϊό και με την πανδημία.

Με την σειρά τους αυτές, γεννούν και απορίες. Για γάντια, μάσκες, μαντηλάκια και απολυμαντικά και τον τρόπο χρήσης τους αλλά και για θέματα όπως το φαγητό, η εργασία, τυχόν αρρώστιες μας και η ηλικία.

Αυτή η τελευταία, με την οποία οι περισσότεροι – όπως θέλω να ελπίζω τουλάχιστον – έχουμε συμβιβαστεί, αποκτά αιφνιδίως μια εντελώς νέα θεώρηση.

Μια άλλη διάσταση.

Και, φορτωμένη φόβους και αγωνίες, γίνεται βαριά, αβάσταχτη και απειλητική.

Είμαι πάνω από 60.

Να βγω έξω ή να μείνω μέσα.

Να φάω πολύ ή μήπως όχι.

Μήπως φταίει τούτο; Μήπως πειράζει αυτό;

Όμως Ψυχραιμία,

Ναι είναι γεγονός. Η ηλικία σχετίζεται με την ανοσολογική μας κατάσταση και όσο μεγαλώνουμε η άμυνα μας μειώνεται.

Αυτό φυσικά ευνοεί περισσότερες λοιμώξεις, αφού ”ο στρατός” μας μειονεκτεί και είναι πιθανότερο να χάνει μάχες, ενώ ξέρουμε πως σχετίζεται και με περισσότερες χρόνιες παθήσεις καθώς και καρκίνο.

Επομένως, καθώς το προσδόκιμο ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί, έχει και επίπτωση στην υγεία. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού είναι περισσότερο ευάλωτο.

Ξέρουμε πως, ενώ μερικοί άνθρωποι γερνούν υγιεινά, όπως δείχνουν καθαρά οι μελέτες, σε σύγκριση με νεότερους, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν και να νοσήσουν από μολυσματικές ασθένειες και, πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτές.

Έτσι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η γρίπη και ιδιαίτερα η πνευμονία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως.

Ποιος είναι ο λόγος;

Δεν ξέρουμε τα πάντα γύρω από αυτό, αλλά έχουμε ευρήματα που υποδεικνύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος συσχετίζεται με τα κύτταρα Τ, που παράγονται πιο λίγα, ενώ επίσης φαίνεται ότι ίσως σχετίζεται με ατροφία στον θύμο αδένα.

Επιπλέον, εάν λόγω ηλικίας προκύπτουν και άλλες αλλαγές οι οποίες παίζουν κάποιο ρόλο, δεν μας είναι πλήρως κατανοητό.

Ίσως συνδέεται με το ότι ο μυελός των οστών των ηλικιωμένων γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός και παράγει λιγότερα βλαστικά κύτταρα εκ των οποίων ως γνωστόν προέρχονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γεράματα και ανοσοαπόκριση

(ανοσοαπόκριση = ο βαθμός ικανότητας για μάχη του ανοσολογικού μας συστήματος)

Μείωση της ανοσοαπόκρισης σε λοιμώξεις έχει αποδειχθεί από την αντίδραση των ηλικιωμένων στα εμβόλια. Διαπιστώθηκε ότι σε άτομα άνω των 65 ετών το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό από όσο σε υγιή παιδιά άνω των 2 ετών.

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την αξία του εμβολιασμού των ηλικιωμένων, που παρά τη μείωση της αποτελεσματικότητας, μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά ασθένειας και θανάτου. Αυτό έδειξαν δημογραφικές μελέτες εμβολιασμένων και μη.

Η διατροφή μας.

Η ικανότητα του ανοσολογικού μας συστήματος μπορεί να βελτιωθεί. Με διάφορους τρόπους. δείτε και:  https://1400g.org/2013/05/20/χρωματίστε-το-φαγητό-σας-και-κερδίστ/

Αξίζει ιδιαίτερα να προσθέσουμε εδώ, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διατροφής και ανοσίας στους ηλικιωμένους, που σχετίζεται με μια μορφή υποσιτισμού που είναι γνωστή ως “μικροθρεπτικός υποσιτισμός”.

Πρόκειται για έλλειμα ιχνοστοιχείων, βιταμινών και άλλων απαραίτητων στον οργανισμό μας μικρών μορίων.

Το έλλειμα δεν αφορά μόνο χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και χώρες πλούσιες και επαρκείς. Αυτό διότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να τρώνε λιγότερο αλλά και με μονότονα επαναλαμβανόμενη τροφή και λιγότερη ποικιλία στο πιάτο τους.

Ένα ερώτημα

Είναι ικανά τα συμπληρώματα διατροφής και η κατάλληλη δίαιτα να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα; Το ερώτημα δεν πρέπει να απευθυνθεί μόνο στους εμπλεκόμενους ηλικιωμένους αλλά και στους συγγενείς και όποιους τους φροντίζουν καθώς και στον θεράποντα ιατρό.

Κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ωφέλημα αλλά πάντα με ενημερωμένο τον θεράποντα ιατρό που γνωρίζει λεπτομερώς τον υποψήφιο να τα πάρει.

Ας μην ξεχνάμε την αξία της μεσογειακής διατροφής, αλλά και το ότι ο ηλικιωμένος, χρειάζεται υποστήριξη, αγάπη και φροντίδα.

δείτε και:

Η προφύλαξη από ιούς – ιώσεις ΚΑΙ με το φαγητό μας, είναι εφικτή

Πως μειώνεις το ρίσκο αρρώστιας και αυξάνεις την διάρκεια της ζωής σου

https://1400g.org/2014/10/27/προλαβαίνω-τον-καρκίνο-και-όχι-μόνο-μ/

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης