Αρχική » Επίκαιρα & Διαχρονικά » Ο ιός, οι ομάδες αίματος, το ενδεχόμενο ρίσκο και η ”έγκυρη” πληροφόρηση

Ο ιός, οι ομάδες αίματος, το ενδεχόμενο ρίσκο και η ”έγκυρη” πληροφόρηση

Blood and coronavirus-risk

Πρόσφατα στο διαδίκτυο, με ταχύτητα πυρκαγιάς, απλώθηκε μια ”πληροφορία” που  ανησύχησε πολλούς. Λέει ότι ”αν είσαι ομάδα αίματος Α έχεις μεγάλο κίνδυνο και θα κολλήσεις”.

Θεωρώ περιττό να πω ότι αν θα κολλήσεις ή όχι εξαρτάται κυρίως από εσένα και τα μέτρα που λαμβάνεις αλλά και αρκετούς ακόμα παράγοντες. (διαβάστε τις παραπομπές στο τέλος)

Εν τούτοις, πίσω από την ανεξέλεγκτη φημολογία, βρίσκεται μια εργασία Κινέζων ιατρών που απομένει να διασταυρωθεί και να αξιολογηθεί.

Για την ώρα τα πράγματα έχουν ως εξής:

Τα άτομα με αίμα τύπου Α μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στο COVID-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 206 ασθενείς που πέθαναν, η μελέτη τους έδειξε ότι οι 85 είχαν τύπο αίματος Α. Αυτό στατιστικά αντιστοιχούσε στο 41% όλων των θανάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τύπο των ομάδων αίματος περισσότερων από 2.000 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής μελέτης.

Δεδομένου του ότι στον γενικό πληθυσμό της Κίνας η ομάδα αίματος Ο είναι πλέον συχνή (34%) ενώ η Α (32%),θα περίμενε κάποιος ότι εάν η νοσηρότητα και θνητότητα ήσαν ισάξιες, οι πλάστιγγα έπρεπε να γέρνει στην ομάδα Ο΄.

Όμως ενώ όπως είπαμε περίπου το 41% των ασθενών με COVID-19 είχαν τύπο αίματος Α, άτομα με τύπο Ο, στο δείγμα της μελέτης ήσαν μόλις 25%.

Επιπλέον οι Κινέζοι συνάδελφοι διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αίμα τύπου Α ήταν πιο ευάλωτα, ενώ παρουσίαζαν και πιο σοβαρά συμπτώματα. Την ίδια ώρα άτομα με τον συνηθέστερο στην Κίνα τύπο αίματος Ο είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν.

Συμπέρασμα

Ίσως τα άτομα με αίμα τύπου Α μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε κοροναϊό σε σύγκριση με άλλους τύπους αίματος. Αυτό όμως απομένει να ερευνηθεί περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται περί στατιστικής περισσότερο και όχι κλινικής μελέτης που αξιολογήθηκε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ δηλαδή εκ των υστέρων.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ακαδημαϊκούς ώστε να θεωρηθεί απόλυτα αξιόπιστη.

Παρά ταύτα η ομάδα προτρέπει τους ιατρούς, τους λοιμωξιολόγους και τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη αυτά τα ευρήματα περί της σημασίας των ομάδων αίματος, όταν θεραπεύουν ασθενείς με τον ιό.

Τι είναι η εκθετική αύξηση του ιού και πως μεταβάλλεται υπέρ μας

ΟΛΕΣ οι ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο κορονοϊό SARS– CoV-2

Κεντρικό Εργαστήριο Δημ. Υγείας, ΙΟΣ και τρόφιμα : κάλλιο γαϊδουρόδενε

Κοροναϊός, γρίπη και αλλεργίες. Πως καταλαβαίνω την διαφορά;

ΕΟΔΥ ΚΑΙ νέες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Ιός, Λοιμώξεις και μεγάλη ηλικία. Δεν χρειάζεται πανικός, μόνο γνώση.

Turmeric, κουρκούμη και κορονοϊός. Είναι στη φύση το όπλο και η ασπίδα;

Η βιτ. D μειώνει τον κίνδυνο θανάσιμης πνευμονίας από ιούς. Μήπως σας λείπει;

Νέος Κορωνοιός. Ύποπτο και πιθανό κρούσμα, στενή επαφή. Πληροφορίες και ορισμοί

Η προφύλαξη από ιούς – ιώσεις ΚΑΙ με το φαγητό μας, είναι εφικτή

Οι ιοί και η άμυνα μας. Ένας αμείλικτος πόλεμος με απίστευτα όπλα.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης