Αρχική » Επίκαιρα & Διαχρονικά » Ο κοροναϊός, τα fake news και οι συνομωσίες

Ο κοροναϊός, τα fake news και οι συνομωσίες

Παρακολουθούμε με δέος ότι ο νέος κοροναϊός COVID-19 εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σήμερα 21 Μαρτίου, τα γνωστά περιστατικά πρέπει να είναι κοντά στις 300.000. Αυξανόμενα.

Θα έλεγα πως αν κάτι τρέχει γρηγορότερα από τον ιό, αυτό είναι η παρα-πληροφόρηση.

Φάρμακο που το κρύβουν, κολόνια με λεμόνι, σκορδόνερο και άλλα πολλά, συνθέτουν το pazle αυτό.

Επιπλέον ένας επίμονα επανερχόμενος μύθος λέει ότι ο ιός αυτός, που ονομάζεται SARS-CoV-2, έγινε από επιστήμονες και διέφυγε από εργαστήριο στο Wuhan της Κίνας, από όπου ξεκίνησε αυτή η πανδημία.

η επιστημονική αλήθεια

Μια νέα ανάλυση του SARS-CoV-2 από ομάδα ερευνητών, συνέκρινε το γονιδίωμα αυτού του νέου κοροναϊού με τους γνωστούς προ υπάρχοντες επτά, που γνωρίζουμε ότι προσβάλουν τον άνθρωπο, ήτοι SARS, MERS, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες αλλά και εκείνους που προκαλούν νόσο με ήπια συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα (17 Μαρτίου, περιοδικό Nature Medicine) έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 δεν είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα ή σκόπιμα διεσπαρμένος.

Ο κορωναϊός χρησιμοποιεί πρωτεϊνικές ακίδες για να αγκιστρωθεί στα εξωτερικά τοιχώματα των κυττάρων του ξενιστή του (έναν υποδοχέα που ονομάζεται ACE2) και να καταφέρει στη συνέχεια να μπει σε αυτά τα κύτταρα.

Το SARS-CoV-2 είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τον ιό που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που έπληξε την υδρόγειο πριν από περίπου 20 χρόνια. Όμως υπάρχουν και αρκετές διαφορές του γενετικού τους κώδικα.  Στις προσομοιώσεις των υπολογιστών, οι μεταλλάξεις στο SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να λειτουργούν πολύ καλά για να βοηθήσουν τον ιό να δεσμεύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Συμπέρασμα

Αν οι επιστήμονες σκόπιμα είχαν σχεδιάσει αυτόν τον ιό, δεν θα είχαν επιλέξει μεταλλάξεις που τα μοντέλα υπολογιστών προτείνουν ότι δεν θα λειτουργήσουν ικανοποιητικά για να τον ”διευκολύνουν”.

Έτσι, ο νέος κοροναϊός βρήκε έναν τρόπο να μεταλλαχθεί προς κάτι εντελώς διαφορετικό και καλύτερο από αυτό που ”σατανικοί” επιστήμονες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει.

Πέρα από αυτό, η συνολική μοριακή δομή αυτού του ιού είναι διαφορετική από τους γνωστούς κοροναϊούς και μοιάζει περισσότερο με τους ιούς που βρέθηκαν σε νυχτερίδες και παγκολίνες που δεν είχαν μελετηθεί και ποτέ δεν ξέραμε ότι προκαλούν κακό στον άνθρωπο.

Με άλλα λόγια, κάποιος που θα προσπαθούσε να κατασκευάσει ένα νέο, ισχυρά παθογόνο coronavirus, θα είχε ως πρότυπο έναν ιό που είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένεια.

η προέλευση

Από πού λοιπόν προήλθε ο ιός που προσβάλει τους ανθρώπους;

Η ερευνητική ομάδα προτείνει δύο ενδεχόμενα σενάρια. Στο πρώτο, αποκτήσαμε τον ιό απευθείας από ζώο – (πχ όπως έγινε με τις καμήλες στην περίπτωση του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή)

Στο δεύτερο σενάριο ανάμεσα σε εμάς και την νυχτερίδα, μεσολάβησε ένα άλλο ζώο, που ίσως να είναι pangolin το οποίο έφερε τον ιό στους ανθρώπους.

το συμπέρασμα

Ιός και παραπληροφόρηση μεταδίδονται και πολλαπλασιάζονται ταχέως. Αν είναι κάτι που τα ξεπερνάει, νομίζω πως είναι η ανθρώπινη βλακεία. Περί αυτής όμως μια άλλη φορά.

δείτε και

Κορωναϊός και ανθρωπότητα, άλλοτε σοβαρά, άλλοτε αστεία, ΠΑΝΤΟΤΕ αισιόδοξα.

Ο ιός, οι ομάδες αίματος, το ενδεχόμενο ρίσκο και η »έγκυρη» πληροφόρηση

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης