Ο Cistus incanus φύεται στις μεσογειακές περιοχές. Υπάρχει στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική
Τα εκχυλίσματα του έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τούτο διότι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες ως γνωστόν είναι μία κατηγορία ενώσεων που περιλαμβάνει πολλούς αντιπροσώπους με αντιμικροβιακές, αντιιικές και αντιμυκητιακές δράσεις.
Αποδείχθηκε ότι τα εκχυλίσματα Κίστου, αναστέλλουν τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης και έτσι διάφορα παρασκευάσματα του είναι εμπορικά διαθέσιμα, ως αφέψημα, παστίλιες για το λαιμό και τσάι βοτάνων.
Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αποκάλυψαν μειωμένα συμπτώματα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε σύγκριση με τους μάρτυρες, γεγονός που έδειξε κλινική αποτελεσματικότητα και ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.
Ως εκ τούτου
Το Cistus incanus L. (CI) έχει προταθεί ως ένα καινοτόμο λειτουργικό συμπλήρωμα προϊόντων διατροφής και για το θέμα αυτό γίνονται μελέτες.
Σε μία εξ αυτών που αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της επίδρασης της προσθήκης ξηρού CI στις ιδιότητες του ψωμιού, αυτό παρασκευάστηκε από αλεύρι λευκού σίτου συμπληρωμένο με την προσθήκη 1%, 2%, 3%, 4% και 5% αλεσμένου Κίστου.
Μετά το ψήσιμο αξιολογήθηκαν διάφορα χαρακτηριστικά του όπως η απόδοση, ο όγκος, το πορώδες, η οξύτητα, το χρώμα και η υφή.
Επιπλέον μετρήθηκαν η συνολική φαινολική περιεκτικότητα (TPC), η δραστικότητα δέσμευσης ελεύθερων ριζών, η χηλική ισχύς και η ικανότητα εξουδετέρωσης ριζών OH ∙
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη Κίστου στο ψωμί μείωσε τον όγκο του, δηλαδή όπως θα λέγαμε ΄΄φούσκωσε΄΄ λιγότερο, αλλά η υφή του ήταν ικανοποιητική.
Η οξύτητα του και η περιεκτικότητα σε υγρασία, βρέθηκε πως αυξάνονται μετά τον εμπλουτισμό του, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο Κίστος του προσέδωσε σημαντικά υψηλότερη TPC και πολύ υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, σε σύγκριση με το ψωμί ελέγχου.
Τέλος η μελέτη έδειξε πως το τελικό προϊόν με τα ωφέλημα αυτά χαρακτηριστικά, άρεσε στους καταναλωτές.
παραθέτω σύνδεσμο για να διαβάσετε περισσότερα όσοι ενδιαφέρεστε
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723803/
…………….……………………………………
επίσης διαβάστε:
Ιός Covid 19, κουρκουμίνη και σοβαρές ελπίδες
Ο κοροναϊός, τα fake news και οι συνομωσίες
Η βιτ. D μειώνει τον κίνδυνο θανάσιμης πνευμονίας από ιούς. Μήπως σας λείπει;
Turmeric, κουρκούμη και κορονοϊός. Είναι στη φύση το όπλο και η ασπίδα;