Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Φαρμακευτικά μανιτάρια, ιοί μικρόβια και ανοσοποιητικό σύστημα

Φαρμακευτικά μανιτάρια, ιοί μικρόβια και ανοσοποιητικό σύστημα

m. MANITARIA

Κοντά στις τρείς εκατοντάδες είναι αυτή την στιγμή τα αναγνωρισμένα είδη μανιταριών που έχουμε διαπιστώσει πως διαθέτουν φαρμακευτική δράση και αρκετά από αυτά, στις επιστημονικές εργασίες, βρέθηκε να έχουν δράση ενισχυτική του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αναμένεται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά πολύ

Εντούτοις πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί ότι δεν είναι γνώση της εποχής μας αφού διάφορα μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων και ασθενειών, προκαλώντας σε εμάς τους σύγχρονους, τόσο τον θαυμασμό όσο και την απορία.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4788765/A safety assessment of Coriolus versicolor biomass as a food supplement

Στην ανάρτηση αυτή, που κρίνω επίκαιρη λόγω της πανδημίας, αναφέρω ολίγα εξ αυτών όπως το Cordyceps, το Lions mane (χαίτη του λιονταριού), το Maitake, το Shitake, το Reishi (γανόδερμα) και την ουρά της γαλοπούλας (Turkyes Tale), περί των οποίων η έρευνα με σημαντικό αριθμό εργασιών, έδειξε ότι ωφελούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις αλλά και την ανοσοποιητική υγεία.

Η ευεργετική επίδραση τους όταν δίδονται ως συμπληρώματα διατροφής, επιδρά βελτιώνοντας την ανοσοποιητική υγεία, τις αμυντικές μας δηλαδή ικανότητες, με διάφορους τρόπους.  Έτσι μειώνονται τα συμπτώματα ορισμένων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και των λοιμώξεων των πνευμόνων.

Μελέτη σε ποντίκια με φυματίωση, (βακτηριακή ασθένεια), διαπίστωσε ότι η θεραπεία με cordyceps μείωσε σημαντικά το βακτηριακό φορτίο στους πνεύμονες, ενίσχυσε την ανοσολογική απόκριση και μείωσε τη φλεγμονή, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Cordyceps sinensis promotes immune regulation and enhances bacteriostatic activity of PA-824 via IL-10 in Mycobacterium tuberculosis disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572845/

Όμως και σε ανθρώπους (79 άτομα), η χορήγηση του για 2 μήνες αύξησε κατά 38% την δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων (NK), δηλαδή ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύει από τη μόλυνση.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6441223/

Η ουρά της γαλοπούλας, έχει επίσης ισχυρή δράση στην ανοσοποιητική υγεία. Η έρευνα στον άνθρωπο δείχνει ότι η ουρά γαλοπούλας μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση, ειδικά σε άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28595034/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6044372/ Σταματώ εδώ αν και πολλά άλλα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν μελετηθεί για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ανοσολογική υγεία.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6837746/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618583/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937616/Για

Για όποιον ενδιαφέρεται ειδικότερα, είμαι πρόθυμος να δώσω περισσότερες πληροφορίες

Τέλος τα φαρμακευτικά προϊόντα μανιταριών διατίθενται με τη μορφή βάμματος, τσαγιού και συμπληρωμάτων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης