Αρχική » Παθολογικα » Covid 19. Σε τι διαφέρουν γέροντες και νέοι

Covid 19. Σε τι διαφέρουν γέροντες και νέοι

WHO

Ακούμε καθημερινά, αλλά το αποδεικνύουν και τα στατιστικά δεδομένα ότι ο ιός είναι περισσότερο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους.

Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ούτε πρέπει να θεωρηθεί ότι υπάρχουν ηλικιακές ομάδες ασφαλείς. Εντούτοις δεν παραβλέπουμε πως είναι πιθανότερη η εγκατάσταση σοβαρών ή και θανατηφόρων επιπλοκών από COVID19 στην τρίτη ηλικία.

Ποιος είναι ο λόγος;

Αν και στην πρόοδο της ηλικίας, οι φθορές όλων των οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, συμβαίνουν με ποικιλία μηχανισμών και τρόπων, εδώ πρέπει να αναφερθούν δύο σημαντικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με το ηλικιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και την έκπτωση του, που μας κάνει περισσότερο ευάλωτους*.

*Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, αν αναλογιστούμε ότι οι μάχες εναντίον των ιών, δίνονται με ισχυρά ή αντιθέτως ασθενή όπλα και η έκβαση τους ανάλογη. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μας ωθεί να βρούμε τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας δυναμικού.

Μεγαλώνοντας, ο οργανισμός μας μειώνει προοδευτικά την παραγωγή νέων κυττάρων ανοσίας και αυτό σημαίνει ότι αυτή η ”έκπτωση” περιορίζει την δυνατότητα ανταπόκρισης σε νέες μορφές μολυσματικών ασθενειών.

Πέραν αυτού, η γήρανση, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλα οργανικά μας συστήματα, μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού να συντονίσει τις δράσεις του, μεταφέροντας τα κατάλληλα μηνύματα για την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τύπων ανοσοκυττάρων.

Σκεφτείτε το σαν οι διάφορες αμυντικές δυνάμεις και τμήματα ενός στρατού, να μην διαθέτουν την δυνατότητα επικοινωνίας.

Με αυτό τον τρόπο τελικά , το ηλικιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ πιο αργό στην εκκαθάριση μιας μολυσματικής νόσου, κάτι που έδειξαν και πειράματα σε ποντίκια.

Καταλήγοντας

Η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, θα καθορίσει την αντοχή μας στην ασθένεια. Χρόνιες παθήσεις μας καθιστούν περισσότερο ευαίσθητους με την γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και φυσικά τον Covid 19.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με την κατάλληλη διατροφή, ενώ ουδέποτε υποτιμάμε την νόσο, είτε είμαστε νέοι, είτε γέροι.

 

 

Απάντηση Ακύρωση απάντησης