Η χρήση του σκόρδου και των εκχυλισμάτων του, είναι από παλιά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη παθολογία και διάφορες παθήσεις, περιλαμβανομένου του καρκίνου στον οποίο μπορεί να ωφελήσει.
Πράγματι, σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι επιδρά μειώνοντας την συχνότητα εμφάνισης αυτής της ποικιλόμορφης νόσου.
Ειδικότερα
Η ανάλυση της σύνθετης και πολύπλοκης φυτοχημείας του σκόρδου (Allium sativum) απασχόλησε πλήθος ερευνητών. Μόνο την τελευταία δεκαετία στις επιστημονικές βιβλιοθήκες προσετέθησαν περισσότερες από δύο χιλιάδες εργασίες .
Από αυτές επιβεβαιώθηκαν οι ευεργετικές επιδράσεις του στο καρδιαγγειακό σύστημα , την ανοσορρύθμιση και διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και δράσεις.
Επιπλέον, έχει περιγραφεί ότι διαθέτει άμεσες αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες, με την αλισίνη (*), να θεωρείται υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα.
Περί αντικαρκινικής δράσης ειδικότερα
Πολλές πρόσφατες μελέτες έδειξαν την δράση του απέναντι σε ποικίλες μορφές καρκινικής νόσου, εμπεδώνοντας την πίστη μας στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν.
Σε μια ενδιαφέρουσα εντελώς πρόσφατη νορβηγική μελέτη, χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα σκόρδου σε αιθανόλη (πραγματικά σαν σπιτική συνταγή) και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, υπήρξε in vitro αναστολή στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων διαφόρων ειδών.
Ενδιαφέρον έχει ότι στην επιστημονική αυτή εργασία, εκτός άλλων μορφών καρκίνου, δείχτηκε ότι κύτταρα κακοήθους μυελώματος υπήρξαν ιδιαιτέρως ευαίσθητα.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου, δεν οφείλονται μόνο στην αλλισίνη αλλά προκύπτουν και από άλλα συστατικά του εκχυλίσματος. Μάλιστα τα συστατικά αυτά πρέπει να είναι αιθέρια έλαια, διότι η κατάψυξη και η ξήρανση σε κενό, οδήγησε σε απώλεια των επωφελών ιδιοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα διαπίστωσε πως εκτός της αναστολής της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, η χορήγηση του εκχυλίσματος έδρασε ενισχύοντας την δραστηριότητα της χημειοθεραπείας, με ταυτόχρονη μείωση της τοξικής βλάβης των υγιών κυττάρων.
(*) Οι περισσότερες από τις βιολογικές επιδράσεις του σκόρδου φαίνεται ότι προέρχονται από οργανοσουλφουρικές ενώσεις (OSCs) που προκύπτουν από την αλισίνη. Η Allicin παράγεται από το ένζυμο allinase που αποτελεί μέρος του αμυντικού συστήματος του φυτού και απελευθερώνεται όταν αυτό υφίσταται ζημιά.
Τα διάφορα OSCs φαίνεται να μειώνουν την έκφραση και την ενεργοποίηση πολλαπλών διεγερτικών πρωτεϊνών ανάπτυξης κυττάρων και στοχεύουν τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καρκίνου.
Καταλήγοντας
Είναι σαφές ότι η χρήση παραδοσιακών θεραπειών σε καμία περίπτωση δεν προτιμάται από τις καθιερωμένες κλινικές θεραπείες. Κάτι τέτοιο θα ήταν πελώριο λάθος.
Εντούτοις, η τροποποίηση της διατροφής του καρκινοπαθούς ασθενούς γενικώς και εν προκειμένω ειδικώς με την προσθήκη σκόρδου, μπορεί να είναι ευεργετική και να οδηγήσει σε λιγότερες παρενέργειες των κλασικών θεραπειών, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης του καρκίνου και τελικά, αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
δείτε και:
Turmeric – Κουρκουμίνη – Kαρκίνος. Βοήθεια με επιστημονικές αποδείξεις.
Κουρκουμάς (Curcumin) και Turmeric. Δράσεις και τεκμηρίωση
Κόκκινο Panax Ginseng. Γενικές δράσεις και αποτελέσματα στην καρκινική καταβολή.
Καρκίνος ουροδόχου κύστεως και βότανα
Μπαχαρικά, καρκίνος και επιστημονική τεκμηρίωση.
Μαύρο σκόρδο. Σημερινή θέση για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Βότανα και συμπληρώματα στον καρκίνο. Ποια είναι η αλήθεια;
Είναι το πικρό πεπόνι (Momordica charantia), πανάκεια για την φλεγμονή και τον καρκίνο;
Καρκίνος και Gynostemma pentaphyllum (Jiaogulan). Αληθινή δράση.
To μέλι και o καρκίνος. Δυο θανάσιμοι εχθροί
Καρκίνος. Ξορκίζει το σκόρδο το κακό;