Αρχική » Διάφορα » Έλαια με ευεργετική δράση στο δέρμα

Έλαια με ευεργετική δράση στο δέρμα

Bottle of Olive oil pouring close up

Τα φυτικά έλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν ευρύτατα χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο σαν τροφή αλλά και σαν καλλυντικά ή και φαρμακευτικά προϊόντα.

Στην σημερινή εποχή, δεδομένης της επιστημονικής προόδου αλλά και  της στροφής του ενδιαφέροντος για τα προϊόντα της φύσης, η έρευνα αναδεικνύει και τεκμηριώνει την δράση τους  σε δερματικές παθήσεις και στην αποκατάσταση της ακεραιότητας της δερματικής ομοιόστασης.

Έτσι, διαθέτουμε πλέον γνώσεις για τα οφέλη διαφόρων φυτικών ελαίων, σχετικές με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους επιδράσεις στο δέρμα, την βελτίωση της επούλωσης πληγών και την αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος.

Γενικώς , το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και σύνορο ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον.

Μας προστατεύει από επιβλαβή  αλλεργιογόνα και διάφορους ερεθισμούς, από μικροοργανισμούς και από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV),.

Πως το καταφέρνει;

Ο ρόλος και η λειτουργία του σχετίζεται άμεσα με την κατασκευαστική δομή του. Ιδιαίτερη είναι η σημασία  της επιδερμίδας, η οποία διαθέτει κυρίως κερατινοκύτταρα αν και  βρίσκουμε επίσης κύτταρα παραγωγής μελανίνης (μελανοκύτταρα), Τ-λεμφοκύτταρα , κύτταρα Langerhans και κύτταρα Merkel.

Τα κερατινοκύτταρα στο βασικό στρώμα της επιδερμίδας έχουν την  ικανότητά να πολλαπλασιάζονται προς τα πάνω  για να σχηματίσουν τελικά ένα κεράτινο επιφανειακό κάλυμμα που το αποτελούν συμπαγή κερατινοκύτταρα  χωρίς  πυρήνες, μαζί με λιπίδια που βρίσκονται ανάμεσα τους προσδίδοντας ελαστικότητα, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα και την διαπερατότητα.

Έρευνα

Η έρευνα για τα φυτικά έλαια όπως διαπιστώνουμε στην διεθνή βιβλιογραφία, σχετίζεται κυρίως με την ατοπική δερματίτιδα , την γήρανση του δέρματος, την λειτουργία του φραγμού του δέρματος, την επούλωση πληγών και τον καρκίνο του δέρματος.  Στις διάφορες μελέτες συλλέγονται δεδομένα που  προέρχονται από την τοπική εφαρμογή  φυτικών ελαίων, είτε σε ανθρώπινο δέρμα, είτε  σε δέρμα ποντικιών κυρίως.  Για διάφορες μορφές και είδη ελαίων (ελιάς, σπόρων σταφυλιού, σουσάμι, jojoba, argan, ηλιόσπορου και πολλών άλλων με ευεργετική δράση) θα συνεχίσουμε.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης