Αρχική » Διάφορα » Ανανάς και Βρομελαΐνη. Χρήσιμη σε οστεοαρθρίτιδα, ελκ. κολίτιδα, νόσο Crohn, καρκίνο, άσθμα, εγκαύματα κλπ

Ανανάς και Βρομελαΐνη. Χρήσιμη σε οστεοαρθρίτιδα, ελκ. κολίτιδα, νόσο Crohn, καρκίνο, άσθμα, εγκαύματα κλπ

Ο ανανάς είναι μέρος της παραδοσιακής λαϊκής ιατρικής που τον χρησιμοποιεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Επί των ημερών μας η Βρομελαΐνη που εξάγεται από τον καρπό ή το στέλεχος του φυτού και είναι ένα σύνθετο μείγμα πρωτεάσης,  χρησιμοποιείται ως φάρμακο αντιφλεγμονώδες, αντιθρομβωτικό και ινωδολυτικό, ενώ διαθέτει επιδράσεις αντικαρκινικές και ανοσορυθμιστικές.

Δρα επίσης  ως θεραπευτικός παράγων στις πληγές επιταχύνοντας την επούλωση, ενώ είναι και παράγων βελτίωσης του κυκλοφορικού συστήματος.

Δεν γνωρίζουμε πλήρως τους μηχανισμούς με τους οποίους το καταφέρνει και η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη, όμως τα έως εδώ ευρήματα, η διαπιστωμένη ασφαλής χρήση, η έλλειψη σοβαρών παρενεργειών και η αποτελεσματικότητα του φυτικού αυτού προϊόντος,  οδήγησαν σε καθολική παραδοχή και ευρεία εφαρμογή στην θεραπευτική πράξη.

Αναλυτικότερα

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο φυσικό μείγμα πρωτεολυτικών ενζύμων που προέρχονται από τον ανανά (Ananas cosmosus). Το κύριο συστατικό της ακατέργαστης Βρομελαΐνης είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται γλυκοπρωτεΐνη, το οποίο συνυπάρχει με  μέταλλα, χρωστικές, αναστολείς πρωτεάσης, οργανικά οξέα και οργανικούς διαλύτες.

Μέχρι τώρα, έχουν απομονωθεί από τη Βρομελαΐνη οκτώ πρωτεολυτικά ενεργά συστατικά  και εικάζεται από τους ερευνητές ότι η φαρμακευτική της δράση μάλλον δεν οφείλεται σε ένα εξ αυτών, αλλά προκύπτει συνεργικά.

Δεν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θεραπεία διαφόρων παθολογικών προβλημάτων, αλλά είναι δημοφιλές και ως συμπλήρωμα διατροφής για την προώθηση της υγείας.

Απορροφάται στο έντερο του ανθρώπου και παραμένει βιολογικά ενεργός για αρκετές ώρες και από μελέτες  που έγιναν γνωρίζουμε, όπως ήδη αναφέραμε,  ότι δρα ως ανοσοδιαμορφωτής,  αντικαρκινικά και αντι-μεταστατικά, αντι-οιδηματικά και  αντι-θρομβωτικά καθώς και ως αντιφλεγμονώδες

Από τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι μπορεί να θεωρηθεί υποσχόμενος υποψήφιος για την ανάπτυξη μελλοντικών αντικαρκινικών θεραπευτικών στρατηγικών.

Ένας ακόμα ρόλος (μεταξύ πολλών άλλων), που φαίνεται ότι μπορεί να παίξει η Βρομελαΐνη, αφορά τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η Crohn’s  και n ελκώδης κολίτις.  Περί αυτού διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.01468/full

Τέλος αν σας ενδιαφέρει μια ευρύτερη μελέτη, σας παραθέτω αναλυτικό επιστημονικό άρθρο

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/

καθώς και μια πλέον εκλαϊκευμένη αλλά αξιόπιστη πηγή:

https://www.healthline.com/health/bromelain

Πριν κλείσουμε αυτό το άρθρο,  αξίζει να αναφερθεί ότι η Βρομελαΐνη έχει ερευνηθεί σε περιστατικά που περιλαμβάνουν οστεοαρθρίτιδα, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αρτηριοπάθεια, άσθμα, διάφορες μορφές αλλεργίας του αναπνευστικού, χρόνια ιγμορίτιδα και τέλος εγκαύματα 2ου – 3ου βαθμού (ως κρέμα) με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Καλό θα ήταν όσοι σκοπεύουν να πάρουν Βρομελαΐνη,  να ρωτήσουν τον γιατρό αφού μπορεί να εμφανίσει αλληλεπίδραση με διάφορα άλλα φάρμακα που ίσως λαμβάνουν, κυρίως φάρμακα με αντιπηκτική δράση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης