Αρχική » Διάφορα » Ποιο είναι το δυσεύρετο γάλα που διαθέτει σπουδαίες ιδιότητες.

Ποιο είναι το δυσεύρετο γάλα που διαθέτει σπουδαίες ιδιότητες.

DON 2

Τα τελευταία χρόνια, το γάλα του γαϊδουριού προσελκύει την  προσοχή μας διαρκώς περισσότερο.

Αυτό είναι δικαιολογημένο διότι η επιστημονική έρευνα, μας δείχνει ενδιαφέροντα πράγματα για τα οφέλη του (ομοιότητα με το ανθρώπινο γάλα με το οποίο έχει το πλεονέκτημα να είναι συμπληρωματικό).

Η  πρωτεΐνη ορού στο γάλα γαϊδούρας είναι υψηλής περιεκτικότητας, ενώ υπάρχουν  πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, ειδικά λινελαϊκό οξύ και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Ας προστεθεί ότι  είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σελήνιο  ενώ  έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθυστερώντας τη διαδικασία γήρανσης . Τέλος  είναι πλούσιο σε ουσίες  που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα  του ανθρώπου.

Και τροφή και φάρμακο

Η φαρμακευτική αξία του γάλακτος γαϊδουριού αναγνωρίστηκε και  καταγράφηκε από τους αρχαίους Κινέζους (Materia Medica) τόσο στην εποχή της δυναστείας Τανγκ όσο και στην δυναστεία των Μινγκ.

Εντούτοις οι Κινέζοι δεν ήσαν μόνοι.  Στο Περού, το γάλα γαϊδουριού χρησιμοποιείται και σήμερα για τη θεραπεία ασθενειών όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, ο διαβήτης,  η γαστρίτιδα, καθώς και την βελτίωση κλιμακτηριακών ενοχλήσεων.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που θεραπεύουν τη φυματίωση και το γαστρικό έλκος πίνοντας γάλα γαϊδουριού και σε αρκετές χώρες  της Ευρώπης στις οποίες περιλαμβάνεται και η  Ελλάδα καθώς και την Αμερική, το γάλα γαϊδουριού είναι συστατικό πολλών βιολογικών προϊόντων.

 Συνοπτικά, το γάλα γαϊδουριού έχει υψηλή διατροφική και μεγάλη φαρμακευτική αξία.

Πλεονεκτήματα της πρωτεΐνης του

Σε αντίθεση με καζεΐνη που είναι αδιάλυτη πρωτεΐνη και είναι δύσκολο να αφομοιωθεί στο στομάχι του μωρού, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος γαϊδούρας  που είναι διαλυτή πρωτεΐνη, κάνει ευκολότερη στο στομάχι του βρέφους την πέψη και την απορρόφηση.

Επιπλέον, περιέχει μια ποικιλία πρωτεϊνών βιολογικής δραστικότητας, ενζύμων, πεπτιδίων, ανοσοποιητικών και αυξητικών παραγόντων, η οποία παίζουν  σημαντικό ρόλο στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου .

Η αναλογία πρωτεΐνης ορού γάλακτος και καζεΐνης στο γάλα αυτό παρέχει στον οργανισμό λακτόζη η οποία μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη που παρέχει ενέργεια ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και στη σύνθεση των ιστών και των οργάνων. Η γαλακτόζη μπορεί να συνθέσει γλυκολιπίδια, ένα από τα βασικά υλικά για τον νευρικό ιστό, έχοντας ως εκ τούτου  ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του βρεφικού νευρικού συστήματος .

Ας προστεθεί ότι η λακτόζη προάγει τον πολλαπλασιασμό των φυσιολογικών μικροβίων στο πεπτικό μας, ενώ αναστέλλει την ανάπτυξη βλαπτικών βακτηριδίων.

Σας ένα είδος Bonus , βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων ενώ ενισχύει την ποιότητα και την αντοχή του σκελετού.

Κρίμα πως

Η απόδοση της γαϊδούρας σε γάλα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.  Παράγει μόνο 100-150 kg σε μία περίοδο γαλουχίας για επεξεργασία και χρήση.

Δεδομένης της απουσίας μεγάλου αριθμού μελετών, ενώ σήμερα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και τα δεδομένα που διαρκώς αθροίζονται πολύ θετικά, θα χρειαστεί μεγαλύτερη έρευνα στο μέλλον και είναι πολύ πιθανό ότι η εμπορική αξιοποίηση θα φέρει  καλλίτερες ημέρες για τα συμπαθέστατα και υπομονετικά αυτά ζώα.

Προς το παρόν πάντως οι εφαρμογές του σε ένα πλήθος προϊόντων, είναι δεδομένες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης