Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Καλά μικρόβια. Ταΐστε τα σωστά

Καλά μικρόβια. Ταΐστε τα σωστά

MENU

Τι … τρώνε τα ‘’καλά’’ μικρόβια μας;

τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά

Λέγοντας προβιοτικά, εννοούμε ζωντανά βακτηρίδια και μύκητες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικότερα στο πεπτικό σύστημα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν αξίζει να πούμε ότι στο σώμα μας, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, βρίσκεται ένα πελώριο πλήθος μικροβίων που μπορεί να είναι παθογόνα (τα λέμε κακά μικρόβια) ή να είναι ωφέλημα, διότι προσφέρουν πλήθος υπηρεσιών (καλά μικρόβια). Το πλήθος αυτό λέγεται μικροβίωμα.

Τα καλά αυτά μικρόβια τα βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα, μπορούμε όμως να τα βρούμε και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Όταν τα καλά μικρόβια ελαττωθούν, (πχ. μετά από αντιβίωση), τα προβιοτικά μας βοηθούν να τα επαναφέρουμε στο σωστό επίπεδο.

Επίσης με προβιοτικά εξασφαλίζεται η ισορροπία καλών-κακών ώστε να μην μπορούν τα δεύτερα να βλάψουν.

Ποιο είναι όμως το Menu τους?

Κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται τροφή, επομένως και τα μικρόβια στο μικροβίωμα μας.

Η τροφή τους είναι τα πρεβιοτικά δηλαδή μια ομάδα θρεπτικών ουσιών που παράγονται στον πεπτικό μας σωλήνα με την δράση των καλών μικροβίων του μικροβιώματος μας,  πάνω σε δυσαπορρόφητους υδατάνθρακες*.

* Οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες είναι οι δύο σημαντικές ομάδες πρεβιοτικών με ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η επίδραση των πρεβιοτικών στην υγεία μας είναι μεγάλη και για αυτό το επιστημονικό ενδιαφέρον περί αυτών αυξάνει.

Εκτός του  ότι είναι τροφή για τα καλά μικρόβια μας, από την αποδόμηση τους  προκύπτουν  λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος και επομένως ασκούν ευεργετική δράση και τοπικά στον  γαστρεντερικά σωλήνα και σε άλλους ιστούς και όργανα όπου φτάνουν.

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας

Είναι τα κύρια προϊόντα της διάσπασης των μη εύπεπτων υδατανθράκων από τα βακτήρια του εντέρου. Διακρίνουμε το οξικό, το βουτυρικό και το προπιονικό ως τα κύρια SCFA που παράγονται μέσω βακτηριακής ζύμωσης αλλά και το γαλακτικό που ναι μεν δεν είναι επίσημα ένας τύπος SCFA, είναι όμως προϊόν της διάσπασης των υδατανθράκων από βακτήρια γαλακτικού οξέος και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Εκτός του ότι αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Επιπλέον το βουτυρικό είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, ενώ το προπιονικό βοηθάει ώστε να νιώθουμε χορτάτοι μετά το φαγητό και μειώνει και την χοληστερόλη.

Αυξήστε τα στην διατροφή σας

Η διατροφή ‘’δυτικού τύπου’’ πολλών λαών, είναι δυστυχώς χαμηλή σε φυτικά τρόφιμα. Μείζον πρόβλημα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι πολύ συχνά τρώμε ‘’τρόφιμα ευκολίας’’  που έχουν μικρή θρεπτική αξία.

Εντούτοις ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούμε να προσθέσουμε φυτικές ίνες σε κάθε μας γεύμα, ωφελώντας τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Την ίδια ώρα ‘’ταΐζουμε’’ σωστά και τα καλά μικρόβια μας που θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα και θα το δείξουν με πολλούς τρόπους. Ένας εξ αυτών θα είναι η αύξηση των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσεως.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης