Αρχική » Διάφορα » Η σημασία της ομάδας αίματος που έχουμε, για την υγεία μας

Η σημασία της ομάδας αίματος που έχουμε, για την υγεία μας

bloodtype !

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα αίματος ανήκουν. Επιπλέον, σπάνια εκείνοι που ξέρουν,  αναρωτιούνται αν η ομάδα αίματος τους έχει κάποια σχέση με την υγεία τους.

Ακολουθούν λίγες ενημερωτικές γραμμές γύρω από το θέμα, με αναφορά στις γνώσεις που προκύπτουν από την έρευνα και την στατιστική ανάλυση δημογραφικών δεδομένων.

Καρδιακές παθήσεις

Ο  κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος στα άτομα με ομάδα Ο. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί, ίσως  επειδή άλλοι τύποι αίματος είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης που συνδέεται με την πήξη.

Καρκίνος στομάχου

Οι τύποι αίματος Α, ΑΒ και Β διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον τύπο Ο.  Ειδικότερα, άτομα με αίμα τύπου Α είναι πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο του στομάχου. Αυτό ίσως σχετίζεται με  την μόλυνση από H. pylori *,  που είναι συχνότερη σε άτομα με ομάδα  Α.

*  Βακτήριο που βρίσκεται στο στομάχι και αρκετά συχνά προκαλεί γαστρίτιδα ή και  έλκη.

Μνήμη

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν αίμα τύπου AB περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τύπο.  Θα ήταν σκόπιμο να δούμε αν ισχύει σε μεγαλύτερες  ομάδες.

Καρκίνος στο πάγκρεας

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν μιλάμε για ομάδα  Α, ΑΒ ή Β. Ίσως αυτό να σχετίζεται με το H. pylori διότι σε άτομα με ερυθρά αιμοσφαίρια τύπου Α και Β διευκολύνεται η ανάπτυξη τους στον πεπτικό σωλήνα.

Στρες

Τα άτομα με αίμα τύπου Α τείνουν να έχουν περισσότερη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες). Είναι πιθανό επομένως ότι φτάνουν πιο εύκολα σε αγχώδεις καταστάσεις.

Ελονοσία

Τα κουνούπια μεταδίδουν την ελονοσία με το τσίμπημα τους. Το υπεύθυνο  μονοκύτταρο παράσιτο όμως (πλασμώδιο Falciparum συνήθως),  δυσκολεύεται να προσκολληθεί στα κύτταρα αίματος τύπου Ο.

Έλκη

Τα πεπτικά έλκη , δηλαδή πληγές που εμφανίζονται στο εσωτερικό του στομάχου ή του εντέρου, στατιστικά  φαίνεται να συμβαδίζουν συχνότερα με τον τύπο αίματος Ο.

Θρόμβοι αίματος

Άτομα με αίμα τύπου Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.  Χρειάζεται προσοχή διότι ο θρόμβος μπορεί  να φθάσει στους πνεύμονες.

Διάρκεια ζωής

Αν έχετε αίμα τύπου Ο , έχετε και περισσότερες  πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο. Μάλλον αυτό το πλεονέκτημα οφείλεται στο ότι είναι μειωμένος και ο κίνδυνος ασθένειας στην καρδιά σας και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Γονιμότητα

Φαίνεται πως γυναίκες με Ο τύπο αίματός, σε σχέση με τις άλλες ομάδες, μάλλον έχουν και  χαμηλό αριθμό υγιών ωαρίων στις ωοθήκες τους. Χρειάζεται  περισσότερη έρευνα για να το επιβεβαιώσουμε αλλά και να καταλάβουμε το γιατί.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να συμβαίνει συχνότερα σε άτομα με τύπους αίματος Α και Β. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Εγκεφαλικό

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται εάν έχετε αίμα τύπου ΑΒ. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο πιθανό να πήξει από άλλους τύπους.

Covid – 19

Επί των ημερών μας, στατιστικές αναλύσεις γίνονται σχετικά με το ίδιο ερώτημα. Υπάρχει σχέση ομάδας αίματος και κορωνοϊού; Αν και η απάντηση είναι πρώιμη, φαίνεται για την ώρα τουλάχιστον πως υπάρχει. Η ομάδα αίματος που μειονεκτεί είναι η ΑΒ ενώ πλεονεκτεί η Ο. Απομένει να γίνει μεγαλύτερη μελέτη ως προς το είδος πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων γιατί είναι γνωστό πως υπάρχουν άτομα που εκτίθενται αλλά δεν νοσούν και άλλα που όχι μόνο νοσούν αλλά κινδυνεύουν ή και πεθαίνουν.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης