Αρχική » Παθολογικα » Βουητό στα αυτιά και συμπληρώματα. Νεώτερα δεδομένα.

Βουητό στα αυτιά και συμπληρώματα. Νεώτερα δεδομένα.

Κοχλιας

Εμβοές  ή βουητά λέμε περιπτώσεις όπου ένα άτομο ακούει ήχο που δεν προκαλείται από εξωτερική πηγή.

Ο ήχος που περιγράφουν οι περισσότεροι άνθρωποι με εμβοές είναι ένας σταθερός, υψηλός συχνότητας ήχος, συνεχές ή διαλείπον σφύριγμα, θόρυβος, μουσικός θόρυβος ή βουητό.

Μελέτες έδειξαν ότι περίπου 1 στους 10 ενήλικες εμφάνισαν τουλάχιστον μία περίοδο εμβοών κατά τη διάρκεια ενός έτους και σημαντικός αριθμός εξ αυτών ανέφερε χρόνια προβλήματα.

Γνωρίζουμε πως εάν η εμβοή είναι επίμονη, εξαιρετικά ενοχλητική έως και ανυπόφορη ,  μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργική βλάβη ενώ επηρεάζει την λειτουργία της σκέψης, τη συγκέντρωση, την ακοή, τον ύπνο και τελικά τη συναισθηματική κατάσταση του πάσχοντος.

Διακρίνουμε δυο τύπους εμβοών.

  1. Η αντικειμενική εμβοή (περίπου το 5% των περιπτώσεων) που έχει σχέση με ήχους που μπορούν να ακουστούν από τρίτους με εξωτερικά όργανα, πχ. ένα στηθοσκόπιο. Πρόκειται για οστικές ή αγγειακές βλάβες.
  2. Η υποκειμενική εμβοή που είναι το μεγάλο ποσοστό, αναφέρεται σε ήχους που δεν μπορούν να ακουστούν από έξω και πιστεύεται ότι προκαλούνται από βλάβη στο νευρωνικό σύστημα του αυτιού.

Σήμερα θεωρούμε το οξειδωτικό στρες, μία από τις βασικές αιτίες εμβοής.

Το οξειδωτικό στρες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ανισορροπία σε αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), τα οποία σχηματίζονται στο σώμα ως αποτέλεσμα του φυσιολογικού μεταβολισμού.

Ο μηχανισμός της βλάβης

Στους υγιείς κοχλιακούς ιστούς, βιταμίνες και ένζυμα που συνιστούν μέρος του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας, καταφέρνουν στο έσω ους και εξουδετερώνουν τα ROS.  Εάν αποτύχουν, το οξειδωτικό στρες μπορεί να αναπτυχθεί έχοντας δυσμενή επίδραση  σε κυτταρικά συστατικά όπως λιπίδια, πρωτεΐνες και DNA.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικούς τραυματισμούς στο ακουστικό-αιθουσαίο σύστημα (ακοή και ισορροπία).  Ως εκ τούτου, έχει νόημα ότι η συμπλήρωση με αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της βλάβης και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμβοή.

Πράγματι, διάφοροι βιοδείκτες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες έχουν ανιχνευθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε άτομα με εμβοές, σε συνδυασμό με μειωμένη αντιοξειδωτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά

Τα βιβλιογραφικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων στον έλεγχο των εμβοών είναι περιορισμένα και αντιφατικά.

Μια μελέτη με Ginkgo biloba που είναι μια καλή πηγή φλαβονοειδών, έδειξε μείωση στην υποκειμενική δυσφορία και την ένταση των εμβοών των ασθενών. Άλλη μελέτη έδειξε ότι 18 εβδομάδες χορήγησης με αντιοξειδωτικά και φωσφολιπίδια μείωσαν το οξειδωτικό στρες, την ενόχληση και την ένταση της εμβοής.

Άλλες μελέτες που χρησιμοποιούν συμπλήρωμα ψευδαργύρου και αντιοξειδωτική θεραπεία με Ginkgo biloba, α-λιποϊκό οξύ, βιταμίνη C, υδροχλωρική παπαβερίνη και  βιταμίνη Ε, δεν έδειξαν οφέλη.

Τελικά τι ισχύει;

Έχοντας κατά νου ότι το οξειδωτικό στρες ακούγεται σαν μια λογική εξήγηση του μηχανισμού πρόκλησης εμβοών, κρίνεται αρκετά πιθανό ότι η αντιοξειδωτική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των παραμέτρων και της ταλαιπωρίας των εμβοών και να επηρεάσει τους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους για να ελέγξουν εάν ένα πολυβιταμινούχο, σύνθετο συμπλήρωμα που περιέχει φυτοχημικά προϊόντα  μαζί με το αντιοξειδωτικό άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA) θα βελτιώσει τις παραμέτρους των ενοχλήσεων και την υποκειμενική δυσφορία σε άτομα που πάσχουν, ενώ ταυτόχρονα θα αντικειμενοποιήσει τα ευρήματα, μειώνοντας τους εργαστηριακούς δείκτες του οξειδωτικού στρες. Φαίνεται πως στα λιμνάζοντα νερά των εμβοών που συχνά οι γιατροί παρουσιάζονται ααδύναμοι, μάλλον κάτι κινείται.

δείτε και: https://1400g.org/2013/11/13/%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%b7%cf%84%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ac/

https://examine.com/nerd/article/can-supplementation-help-silence-tinnitus/

^ Celik M, Koyuncu İ. A Comprehensive Study of Oxidative Stress in Tinnitus Patients. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. (2018)

^ Zhang YJ, et al. Antioxidant Phytochemicals for the Prevention and Treatment of Chronic Diseases. Molecules. (2015)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950042/#__ffn_sectitle The Effect of Antioxidant Supplementation in Patients with Tinnitus and Normal Hearing or Hearing Loss: A Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled Trial. Anna I. Petridou, Eleftheria T. Zagora, […], and Andriana C. Kaliora

Απάντηση Ακύρωση απάντησης