Αρχική » Διάφορα » Λίπος στο συκώτι (NAFLD). Μια έγκυρη, ασφαλής και φυσική θεραπεία.

Λίπος στο συκώτι (NAFLD). Μια έγκυρη, ασφαλής και φυσική θεραπεία.

Ως γνωστόν, η ανεύρεση λιπώδους διήθησης στο ήπαρ (συκώτι), λόγω έλλειψης εξειδικευμένης θεραπείας,  αντιμετωπίζεται από την κλασική δυτική Ιατρική  με έμμεσο τρόπο που δίνει έμφαση στην απώλεια βάρους, την αποφυγή αλκοόλ, την Μεσογειακή δίαιτα κλπ.

Εν τούτοις η παραδοσιακή ιατρική και ειδικότερα των ανατολικών χωρών, χρησιμοποιεί από αιώνες με επιτυχία, φάρμακα φυτικής προέλευσης.

Ένα από αυτά είναι το Silymarin, δηλαδή το εκχύλισμα του φυτού Silybum marianum που οι Έλληνες γνωρίζουν ως γαϊδουράγκαθο.

Τόσο το Silybum marianum όσο και η σιλυμαρίνη έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με το NAFLD (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος), και έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν θεραπευτικά αποτελέσματα.

 Το Silymarin χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φυσικό φάρμακο για την ηπατική νόσο.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η σιλυμαρίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καταλάσης και γλουταθειόνης και να καθαρίσει τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες στα ηπατοκύτταρα.

Οι έρευνες έδειξαν ότι με τις αντιοξειδωτικές της δυνατότητες η σιλυμαρίνη, μπορεί να αποκαταστήσει την ομοιόσταση NAD, τη δραστηριότητα της Sirtuin 1 (SIRT1) και την οδό ενεργοποίησης AMP πρωτεΐνης κινάσης α (AMPKα).

Τα παραπάνω προστατεύουν το ηπατικό κύτταρο από την οξειδωτική βλάβη που παρατηρείται στο NAFLD.

Ενδιαφέρον πως το αποτέλεσμα περιλαμβάνει επίσης και βελτίωση της ομοιόστασης των ηπατικών λιπιδίων .

Αν και η αναλυτική περιγραφή της δράσης, εκφεύγει του σκοπού αυτής της ανάρτησης, κρατάμε ότι το φυτικό αυτό είδος μπορεί  να μειώσει την ηπατική  λιπογένεση, την υπάρχουσα στεάτωση και την αντίσταση στην ινσουλίνη που παρατηρείται στο NAFLD.

Επιπροσθέτως η σιλυμαρίνη, είναι επίσης ικανή να μειώσει την ηπατική φλεγμονή μέσω της ενεργοποίησης ενός υποδοχέα  που συσχετίζεται με την αναστολή της NF-κB.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο πλήθος δεδομένων που υποστηρίζουν το γαϊδουράγκαθο ως θεραπευτική επιλογή (πειραματικές μελέτες σε ποντικούς), έγιναν και πολλές κλινικές δοκιμές που εξετάζουν τα αποτελέσματά του σε ανθρώπους.

Σε μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, οι Wah Kheong et al. εξέτασε τα αποτελέσματα της χορήγησης σιλυμαρίνης σε ενήλικες ασθενείς με αποδεδειγμένη με βιοψία NASH και βαθμολογία δραστηριότητας NAFLD (NAS) μεγαλύτερη από 4 .

Οι 99 ασθενείς χωρίστηκαν σε μια ομάδα θεραπείας που ελάμβανε 700 mg τρεις φορές την ημέρα για 48 εβδομάδες και μια ομάδα εικονικού φαρμάκου. Η ομάδα θεραπείας παρουσίασε μειωμένη ασπαρτική αμινοτρανσφεράση με μειωμένη ίνωση και ηπατική δυσκαμψία, χωρίς προβλήματα ανεκτικότητας στους ασθενείς.

Μια άλλη μελέτη σε ασθενείς με NASH με 210 mg σιλυμαρίνης ημερησίως και μετά από 8 εβδομάδες μειώθηκαν τα επίπεδα αμινοτρανσφεράσης αλανίνης (ALT) και ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST) στην ομάδα που έλαβε θεραπεία .

Οι Zhong et al. Δημοσίευσαν μια μετα-ανάλυση οκτώ τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αφορούσαν το NAFLD και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σιλυμαρίνη είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στη μείωση των επιπέδων AST και ALT στους  ασθενείς  που την έλαβαν.

Καταλήγοντας μπορούμε να πούμε ότι η χρησιμοποίηση φυτικών θεραπειών (*) από τους πάσχοντες,  υπό την εποπτεία και καθοδήγηση ενός ειδικού, μπορεί να προσφέρει όφελος σημαντικό, χωρίς ρίσκο.

(*) πέραν του γαιδουράγκαθου υπάρχουν και άλλες θεραπείες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μπορούν να συνδιαστούν.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πολλές ακόμα πληροφορίες σχετικές με όσα σας γράφω παραπάνω:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165515/

δείτε και:

΄΄Μου βρήκαν λίπος στο συκώτι΄΄. Λιπώδης διήθηση ήπατος 1.

Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (τρίτο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (δεύτερο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (πρώτο μέρος)

Η Κίρρωση και τα συμπτώματα της. Διαγνώστε έγκαιρα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης