Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Σακ. διαβήτης. Μήπως η λύση … σκαρφαλώνει στην πέργκολα σας;

Σακ. διαβήτης. Μήπως η λύση … σκαρφαλώνει στην πέργκολα σας;

Η παραδοσιακή θεραπευτική, με ιστορία εκατοντάδων ή και χιλιάδων χρόνων, είναι επί των ημερών μας στο μικροσκόπιο της ιατρικής έρευνας που αναζητά λύσεις χαμηλού κόστους, ελαχίστων παρενεργειών και υψηλής αποτελεσματικότητας στο φυτικό κόσμο.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του 2016, διερεύνησε τις επιδράσεις του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων Bougainvillea spectabilis στον μεταβολισμό της γλυκόζης του αίματος, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, το προφίλ των λιπιδίων, το οξειδωτικό στρες και την επιδιόρθωση βλαβών του DNA. Επιπλέον την επίδραση  που υπάρχει, στην ηπατική και νεφρική λειτουργία  διαβητικών  αρουραίων Wistar.

 Η καθημερινή χορήγηση του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων B spectabilis για 28 ημέρες οδήγησε σε σημαντική μείωση της υπεργλυκαιμίας και της υπερλιπιδαιμίας όπως φάνηκε από την αποκατάσταση των σχετικών βιοχημικών δεικτών μετά τη χορήγηση εκχυλίσματος. 

Το εκχύλισμα παρουσίασε επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση όπως αποδεικνύεται από τις ενζυματικές και μη ενζυματικές αποκρίσεις και τους δείκτες βλάβης του DNA, ενώ αποκατέστησε τις λειτουργίες των νεφρών και του ήπατος στο φυσιολογικό και αποδείχθηκε μη τοξικό. 

Οι δράσεις αυτές σχετίζονται με την παρουσία των ουσιών pinitol και esculetin εκ των οποίων η πρώτη μιμείται την δράση της ινσουλίνης ενώ  η δεύτερη παρουσιάζει ένα πλήθος ωφελειών περί των οποίων θα χρειαστεί ξεχωριστή παρουσίαση.

Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική βελτίωση στις ιστολογικές αλλαγές των ιστών.

Οι ερευνητές θεωρούν τεκμηριωμένο  τα αντιυπεργλυκαιμικά, αντιυπερλιπιδαιμικά και αντιοξειδωτικά δυναμικά του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων B spectabilis και τονίζουν πως  προέκυψαν χωρίς καμία τοξικότητα σε αρουραίους Wistar που έλαβαν στρεπτοζοτοκίνη προκειμένου να γίνουν διαβητικοί.

………………………………………………………………………….

Τα λουλούδια της Bougainvillea είναι βρώσιμα και μπορεί να καταναλωθούν φρέσκα. Έχουν απαλή πικρή γεύση που δίνει αίσθηση δροσιάς. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και ποτά ή σε μορφή τσαγιού για βήχα. Μπορεί επίσης να γίνουν σνακ, τηγανίζοντας ολόκληρες συστάδες λουλουδιών με βούτυρο.

…………………………………………………………………………..

Ο αρουραίος Wistar είναι ένας  αρουραίος αλμπίνο. Αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Wistar το 1906 για χρήση στη βιολογική και ιατρική έρευνα, λόγω της σημαντικής ομοιότητας του θηλαστικού αυτού με το ανθρώπινο  γενετικό υλικό.

Έχει φαρδύ κεφάλι, μακριά αυτιά και ουρά μικρότερη από το μήκος του σώματός του.

Δείτε το άρθρο εδώ

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26187284/

doi: 10.1177/2156587215595152. Epub 2015 Jul 17.

Bougainvillea spectabilis Exhibits Antihyperglycemic and Antioxidant Activities in Experimental Diabetes

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης