Αρχική » Παθολογικα » Κοροναϊός και κουρκουμάς = σοβαρή ελπίδα προφύλαξης;

Κοροναϊός και κουρκουμάς = σοβαρή ελπίδα προφύλαξης;

To ξέσπασμα της πανδημίας COVID19 από ένα εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που ξεκίνησε από την Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, προβληματίζει σήμερα ολόκληρο τον κόσμο και όλοι αισθάνονται ανασφαλείς.

Η ασθένεια ως γνωστόν, προκαλείται από τον νέο ιό Corona SARS-COV-2 (αρχικά των αγγλικών λέξεων που σημαίνουν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus 2) που ανήκει στην οικογένεια coronaviridae.

Οι κοροναϊοί είναι ιοί RNA μονής έλικος και μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων.

Πότε και γιατί το πρόβλημα γίνεται σοβαρό;

Όταν άτομα που έχουν προσβληθεί από SARS-CoV2 αναπτύσσουν οξεία αναπνευστική δυσχέρεια λόγω των αυξημένων επιπέδων προφλεγμονωδών κυτοκινών. Την εξέλιξη αυτή επιδεινώνουν και άλλα κλινικά συμπτώματα όπως πχ η διάρροια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρονται έως αυτή την ώρα εκατομμύρια θετικά στον ιό περιστατικά και εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι.

Σε κάποιες χώρες του κόσμου (πχ. Ινδία) η αναλογία προσβληθέντων / θανόντων φαίνεται να είναι μικρότερη αυτής άλλων περιοχών της γης.

Θεραπεία;

Γνωρίζουμε πως επισήμως δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία ασθενών με COVID-19. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει από κλινικούς γιατρούς διάφορες σκέψεις και έχουν κατατεθεί προτάσεις που περιλαμβάνουν αντιιικούς παράγοντες, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Μια καλή ιδέα στο πλαίσιο της προληπτικής και υποστηρικτικής θεραπείας, φαίνεται πως έχει να κάνει με φυτικής προέλευσης ουσίες. Πράγματι, πολλές πολυφαινολικές ενώσεις διαπιστώθηκε ότι κατέχουν διάφορους αντι-ιικούς μηχανισμούς που στοχεύουν την αλληλεπίδραση ξενιστή και ιού, την είσοδο ιού, την αντιγραφή του και την ολοκλήρωση του.

Από αυτά τα ευρήματα, μεταξύ των φυτικών αυτών ουσιών, φαίνεται να ξεχωρίζει η κουρκουμίνη. Πρόκειται για φυσική ένωση που ήδη έχει διερευνηθεί ευρύτατα και έχει διαπιστωθεί πως πράγματι διαθέτει ισχυρά αντιικά αποτελέσματα.

Η κουρκουμίνη εξάγεται από τις ρίζες του φυτού Curcuma longa (οικογένεια Zingiberaceae).

όχι μόνο σε ιώσεις

Η ουσία αυτή, παρουσιάζει ένα ευρύτατο φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, αντιμικροβιακών, αντιπολλαπλασιαστικών (κατά του καρκίνου), αντιφλεγμονωδών, νευροπροστατευτικών και καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων.

Για τον λόγο αυτό η κίτρινη χρωστική του κουρκουμά, από πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ανατολή, προκειμένου να θεραπεύσει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με λοίμωξη και φλεγμονή.

Στην υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία για ιούς ειδικά, βρίσκουμε στοιχεία που δείχνουν ότι η κουρκουμίνη ασκεί αντιιική δράση σε πλήθος ιών, συμπεριλαμβανομένων των HIV, HSV-2, HPV ιών, ιού γρίπης, Zika virus, Hepatitis virus and Adenovirus .

και στους κορωναϊούς;

Γνωρίζουμε από πρόσφατες μελέτες ότι ο SARS-CoV και ο SARS-COV2 εισβάλλουν σε ανθρώπινα κύτταρα ξενιστές, στοχεύοντας τον υποδοχέα μεμβράνης Angiotensin Converting Enzyme 2 (ACE2), ο οποίος για τούς κοροναίούς παριστά σημείο εισόδου. Η δέσμευση της ιικής πρωτεΐνης S στον υποδοχέα ACE2 προκαλεί τη σύντηξη του ιού και της μεμβράνης και την επακόλουθη αντιγραφή του ιού στον ξενιστή

Υποδοχείς ACE2 βρίσκονται σε ρινικά επιθηλιακά κύτταρα, κυψελιδικά επιθηλιακά κύτταρα (των πνευμόνων) και στην επιφάνεια των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων. Ως εκ τούτου, ο ρινοφάρυγγας, οι πνεύμονες και το έντερο διευκολύνουν τον ιό και χρησιμεύουν ως πιθανή θύρα εισόδου.

Κουρκουμίνη

Οπως φαίνεται από τις μελέτες που υπάρχουν, η κουρκουμίνη συνδέεται και μπλοκάρει τόσο την πρωτείνη S του ιού, όσο και τον υποδοχέα ACE2. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν διαθέτει πλέον ΄΄αγκυροβόλιο” πρόσδεσης και εισόδου στο κύτταρο. Καθίσταται επομένως σαφές το γιατί, αρκετοί γιατροί προτείνουν την προληπτική χορήγηση της,

Ας σημειωθεί ότι η γνωστή ικανότητα της να καταστέλλει την φλεγμονώδη αντίδραση, είναι σπουδαίος και χρήσιμος επιπλέον παράγων ελέγχου των συμπτωμάτων της νόσου η οποία ως γνωστόν μπορεί να οδηγήσει σε καταρρακτοειδή και ανεξέλεγκτη παραγωγή φλεγμονωδών κιττοκινών που συχνά οδηγούν στον θάνατο του πάσχοντος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα τεκμηριωμένα αυτά δεδομένα, σε συνδυασμό με την παρούσα αδυναμία της κλασικής ιατρικής να προτείνει ολοκληρωμένη λύση, ενισχύουν την ιδέα της χρήσης κουρκουμίνης. Φυσικά, υπό την επίβλεψη και εποπτεία του θεράποντος ιατρού.

Αξίζει τέλος να προστεθεί η πλήρης σχεδόν απουσία παρενεργειών εξ αυτής.

Ο Κοροναϊός μεταδίδεται. Η βλακεία κολλάει;

Covid – 19. Μπορώ να κάνω κάτι μόνος μου;

Ιός Covid 19, κουρκουμίνη και σοβαρές ελπίδες

Κουρκουμάς (Curcumin) και Turmeric. Δράσεις και τεκμηρίωση

Turmeric, κουρκούμη και κορονοϊός. Είναι στη φύση το όπλο και η ασπίδα;

Κορονοϊός, πνευμόνια και καπνιστής. Μήπως ήρθε η ώρα των αποφάσεων;

Απάντηση Ακύρωση απάντησης