
Η Ε.Ε στις πολιτικές της αποφάσεις, αναζητά τρόπους εύκολης πρόσβασης των Ευρωπαίων πολιτών στα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. μείωση τιμής), ενώ παράλληλα μεθοδεύει και σε επίπεδο κρατών μελών, καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών που δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση των νέων ατόμων με πιο υγιεινές τροφές.
Στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού (ΗΠΑ), ανάλογες έρευνες και αποδείξεις για τα μεγάλα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διατροφής οδήγησαν στην υποστήριξη του προγράμματος COLOR WAY – 5 A DAY.
Αυτή η επιμονή στο χρώμα των λαχανικών και των φρούτων, αλλά και τον αριθμό των 5 τουλάχιστον μερίδων ημερήσιας κατανάλωσης δεν είναι τυχαία. Η πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά χημικά σύνθεση των φρούτων και λαχανικών και η αλληλοσυμπλήρωση τους αν συνδυάζουμε 5 διαφορετικά χρώματα είναι ακριβώς αυτή η ‘’μαγική συνταγή’’ που μειώνει τους κινδύνους και μας χαρίζει περισσότερα και καλλίτερα χρόνια.
Με αφορμή αυτές τις σκέψεις, θα σας μιλήσω σήμερα για τα καρότα και μάλιστα όχι μόνο αυτά που ξέρουμε στην Ελλάδα αλλά και όσα μπορεί να βρεί κανείς στις αγορές του κόσμου. Ας αναφέρω εδώ ότι οι ποικιλίες καρρότων υπολογίζονται πάνω από 40 αλλά εμείς θα ενδιαφερθούμε για εκείνα που έχουν διαφορετικά χρώματα, για τους λόγους που ήδη ανέφερα.
Θα είχε μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε αν οι …. λαγοί, γνωρίζοντας από ένστικτο το όφελος κάθε χρώματος, θα επέλεγαν ποιο θα φάνε κάθε φορά, προσαρμόζοντας την τροφή στις ανάγκες τους και ”βάζοντας μας τα γυαλιά”
Τα πορτοκαλί καρότα
Περιέχουν βήτα καροτένιο και λιγότερο άλφα-καροτένιο. Αμφότερα είναι πορτοκαλί χρωστικές. Το σώμα μας ως γνωστόν μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα, ευεξία και υγιή μάτια. Τα πορτοκαλί καρότα προέρχονται από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Τα κίτρινα καρότα
Περιέχουν ξανθοφυλλίνες, δηλαδή χρωστικές παρόμοιες με το πορτοκαλί βήτα καροτένιο, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη υγιών ματιών και βοηθούν στην καταπολέμηση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Είναι χρήσιμα στην πρόληψη όγκων που σχετίζονται με τους πνεύμονες αλλά και άλλους καρκίνους. Προέλευση τους υπήρξε η Μέση Ανατολή.
Τα κόκκινα καρότα
Περιέχουν λυκοπένιο (παρεμφερής μορφή καροτενίου). Είναι χρωστική ουσία που βρίσκεται επίσης στις ντομάτες και το καρπούζι. Το λυκοπένιο βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη. Προήλθαν από την Ινδία και την Κίνα.
Τα μωβ καρότα
Οφείλουν το χρώμα τους σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία, τις ανθοκυανιδίνες. Αυτές οι χρωστικές λειτουργούν ως πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, συλλαμβάνοντας και συγκρατώντας επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ανθοκυανιδίνες βοηθούν επίσης στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων επιβραδύνοντας την πήξη του αίματος. Μέση και Άπω Ανατολή υπήρξε γεννέτηρα τους.
Τα λευκά καρότα,
Στερούνται χρωστικής ουσίας αλλά μη τα υποτιμάτε. Περιέχουν άλλες ουσίες που προάγουν την υγεία που ονομάζονται φυτοχημικά. Συγκριτικά αυτά είναι τα λιγότερο υγιηνά καρότα. Προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν.
Καταλήγοντας
Ότι ισχύει για τα καρότα ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό. Η σύνθετη επομένως διατροφή με την δέουσα μικρή φροντίδα, θα ωφελήσει τα μέγιστα εμάς και τα παιδιά μας και θα μεταφραστεί σε περισσότερη και ποιοτική ζωή.
Δεν γραφεις τι καλο κανουν τα καροτα με…καροτί χρωμα!