Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Βήτα καροτένιο. Πότε, που, πως ωφελεί.

Βήτα καροτένιο. Πότε, που, πως ωφελεί.

Βήτα καροτένιο

Αναφέρθηκαν τα καρότα στην προηγούμενη ανάρτηση. Ευλόγως συνεχίζουμε με το βήτα καροτένιο.

Πρόκειται για μια χρωστική ουσία (καροτενοειδές) που βρέθηκε σε φυτά και φρούτα, ειδικά σε καρότα και πολύχρωμα λαχανικά. Είναι κίτρινη – πορτοκαλί και τους δίνει τα έντονα χρώματά τους.

Το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, που είναι απολύτως απαραίτητη μεν, τοξική δε σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον το β-καροτένιο είναι και αντιοξειδωτικό που αναστέλλει την οξείδωση άλλων μορίων και προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε διάφορες χρόνιες ασθένειες μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και οι βλάβες της καρδιάς και των αγγείων *.

Πλούσιες τροφές

Τροφές πλούσιες σε αυτό, επομένως πλούσιες και σε βιταμίνη Α, είναι τα κρεμμύδια,τα καρότα, τα μπιζέλια και το σπανάκι.

Αν και μια μελέτη έδειξε ότι οι καπνιστές με υψηλή πρόσληψη β-καροτένιου μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, υπάρχουν ενδείξεις πως το β-καροτένιο μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή, ενώ συμπληρώματα που το περιέχουν, μπορεί να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν ικανοποιητική τη λειτουργία των πνευμόνων τους στο πέρασμα του χρόνου.

Επειδή το καροτένιο αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στατινών, αυτοί που σκέφτονται να το πάρουν σε μορφή σημπληρώματος, είναι αναγκαίο να ενημερώσουν τον γιατρό τους.

Ας ληφθεί πάντως υπόψιν ότι λαμβάνοντας το από τροφές, ο οργανισμός μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α μόνο όσο χρειάζεται

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αγγειακών και καρδιακών παθήσεων(*).

(*) Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερις και πλέον ημερήσιες μερίδες φρούτα ή / και λαχανικά πλούσια σε β-καροτένιο, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων.

Βήτα καροτένιο και γνωστική παρακμή

Οι άνδρες που έχουν λάβει συμπληρώματα με βήτα καροτένιο για 15 ή περισσότερα χρόνια είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική παρακμή από άλλους άνδρες, (Μελέτη σε 4052 άνδρες στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 2007 καθώς και άλλες μελέτες)

Το γεγονός σχετίζεται με τον έλεγχο στο οξειδωτικό στρες που θεωρείται βασικός παράγοντας γνωστικής παρακμής, εξήγησαν οι ερευνητές. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της γνωστικής λειτουργίας.

Βήτα καροτένιο και πνεύμονες υγιείς

Το BMJ δημοσίευσε το Μάρτιο του 2006 αποτελέσματα μελέτης η οποία έδειξε ότι υψηλά επίπεδα με β-καροτένιο στο αίμα αντισταθμίζουν ορισμένες από τις βλάβες στους πνεύμονες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Μετρήθηκε το FEV1 πεντακοσίων τριάντα πέντε συμμετεχόντων, ταυτόχρονα με τα επίπεδα β-καροτένιου στο αίμα τους. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με τα υψηλά επίπεδα β-καροτένιου είχαν πολύ καλλίτερη επίδοση.
(Το FEV1 μετρά πόσο αέρα μπορείτε να εκπνεύσετε με μία εκπνοή)

δείτε και: καρότα, ωφέλεια αναλόγως χρώματος https://1400g.org/2020/09/05/%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1-

πρόσφατα άρθρα

Απάντηση Ακύρωση απάντησης