Αρχική » Διάφορα » Η χρόνια ρινοκολπίτιδα και η θεραπεία με βρωμελαΐνη

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα και η θεραπεία με βρωμελαΐνη

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα (CRS) είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας και παρουσιάζει σοβαρή συχνότητα στον πληθυσμό (10,9% στην Ευρώπη)

Επηρεάζει  σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και αρκετά συχνά, περισσότερο από όσο άλλες χρόνιες παθήσεις.

Πρόκειται περί χρονίζουσας φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνο καθώς και του βλεννογόνου των παραρρινικών κοιλοτήτων (ρινικοί κόλποι)

Χαρακτηρίζεται από δύο ή και πλέον συμπτώματα που περιλαμβάνουν την ρινική απόφραξη και συμφόρηση (μπούκωμα), την ρινική έκκριση και ενδεχομένως τον πόνο και την απώλεια της οσμής.

Η διάγνωση ‘’χρόνια ρινοκολπίτιδα» θα τεθεί όταν τα συμπτώματα θα διαρκέσουν  πέρα από 12 εβδομάδες.   

Προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτή, στηριζόμαστε  και σε ενδοσκοπικά και απεικονιστικά (CT) ευρήματα.

Πολύποδες

Στο έδαφος της αναπτύσσονται συχνά ρινικοί πολύποδες που χαρακτηρίζονται από το ότι υποτροπιάζουν μετά από θεραπεία πολύ συχνά.

Η θεραπεία  της χρόνιας ρινοκολπίτιδας περιλαμβάνει κυρίως κορτικοειδή, αντιβιοτικά, πλύσεις με αλατούχα διαλύματα, χωρίς η επιτυχία να είναι εξασφαλισμένη.  

Είναι επομένως σημαντικό να αναζητηθούν νέα θεραπευτικά σχήματα και η έρευνα περιλαμβάνει και την εναλλακτική θεραπευτική.

Βρωμελαΐνη

Η Bromelain,  ανήκει σε μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων που λαμβάνονται από τον καρπό του ανανά (Ananas comosus).

Διαθέτει αντιφλεγμονώδη και αφοιδηματική δράση (οίδημα= πρήξιμο) και ως εκ τούτου είναι μια εναλλακτική λύση στα κορτιζονούχα και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που έχουν αυτά.  

Είναι κατάλληλη επομένως  για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών.

Σε Γερμανική μελέτη (Κολωνία) 12 ασθενείς με και χωρίς ρινικούς πολύποδες τέθηκαν σε τρίμηνη θεραπεία χορήγησης βρωμελαϊνης

Η αποτελεσματικότητα της αγωγής αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας βαθμολογίες συμπτωμάτων καθώς και ενδοσκοπικά κριτήρια.

Εκτιμήθηκε επίσης η ποιότητα ζωής του ασθενούς (QoL)  χρησιμοποιώντας τη γερμανική, προσαρμοσμένη έκδοση του Sinonasal Outcome Test 20 (SNOT-20 GAV).

Η θεραπεία βρέθηκε να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας τα συμπτώματα των ασθενών καθώς και την ποιότητα της ζωής τους.

Η δοσολογία των 6 δισκίων υπήρξε καλά ανεκτή.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης