Η ρίγανη είναι ένα βότανο συγγενές με τη μέντα, το οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν από αμνημονεύτων χρόνων τόσο για να κάνουν γευστικά τα φαγητά όσο και για θέματα υγείας.
Επίσης είναι πιθανό πως αρχαίοι Έλληνες και άλλοι λαοί την χρησιμοποιούσαν και για την συντήρηση τροφίμων (αντιμικροβιακές ιδιότητες) ή και για να αρωματίζουν το λάδι.
Υπάρχουν διάφορα είδη ρίγανης και από αυτά το Oregano vulgare είναι το πιο γνωστό.
Περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά όπως θυμόλη, καρβακρόλη, λιμονένιο, τερπινένιο, οκιμένιο και καρυοφυλλένιο, τα οποία εκτός των φαρμακευτικών δράσεων τους, δίνουν την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα.
Σήμερα διαθέτουμε αποδείξεις ότι η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων, στην ανακούφιση της φλεγμονής και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Οι άνθρωποι γύρω από την περιοχή της Μεσογείου έχουν χρησιμοποιήσει ρίγανη για αιώνες στη λαϊκή θεραπευτική για τη θεραπεία πολλών παθολογικών συμπτωμάτων και παθήσεων, όπως: το βρογχικό Άσθμα, η δυσπεψία, η διάρροια, το κρυολόγημα, οι μυϊκοί πόνοι, οι πόνοι περιόδου, και οι δερματικές πληγές.
Θεωρούν επίσης πως συμβάλλει στην ενίσχυση και διατήρηση της υγείας συνολικά.
Πρέπει πάντως εδώ να σημειωθεί ότι δεν διατίθενται επαρκή επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ιδιότητες που της αποδίδονται από την λαϊκή θεραπευτική.
Αρκετά ερευνητικά αποτελέσματα εντούτοις συνηγορούν για τις δυνατότητες καταπολέμησης βακτηρίων, μείωσης της φλεγμονής, ρύθμισης του σακχάρου και του λιπιδαιμικού profile και άσκησης αντικαρκινικής δράσης.
Όλες αυτές οι ιδιότητες αποδίδονται στην δυνατότητα της ρίγανης να εξουδετερώνει ελεύθερες ρίζες με τα αντιοξειδωτικά μόρια που διαθέτει.
Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Η καρβακρόλη και η θυμόλη, κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου ρίγανης, διαπιστώθηκε πως έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Εργαστηριακή μελέτη του 2019 έδειξε πως απέτρεψαν την ανάπτυξη διαφόρων στελεχών σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων στα τρόφιμα.
Επίσης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβιακών στελεχών που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, καταλαβαίνουμε την σπουδαιότητα αυτής της δράσης. Έτσι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως το αιθέριο έλαιο ρίγανης έδειξε να είναι δραστικό σε 11 τέτοια μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Το ενδεχόμενο από τις έρευνες αυτές να προκύψουν νέα φάρμακα είναι υπαρκτό.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Σε μελέτες σε ζώα, το εκχύλισμα ρίγανης λόγω της περιεκτικότητας του σε θυμόλη, ροζμαρινικό οξύ και άλλα συστατικά, έδειξε ότι μειώνει την φλεγμονή. Επομένως βοηθάει παθήσεις με φλεγμονώδες υπόστρωμα όπως τα αυτοάνοσα, οι ρευματισμοί και οι αλλεργίες.
Αντικαρκινική δράση
Οφείλεται στην πρόληψη βλαβών του DNA μέσω εξουδετέρωσης ελεύθερων ριζών. Μελέτη επίσης του 2013 έδειξε πως εμποδίζει την εξέλιξη μεταστατικού καρκίνου του μαστού.
Διαβήτης
Εκτός από τα πιστεύω της λαϊκής θεραπευτικής, εργαστηριακά ευρήματα δείχνουν ότι το εκχύλισμα της ρίγανης μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη που χαρακτηρίζει τον διαβήτη τύπου 2,.
Μπορεί επίσης να ρυθμίσει τον μεταβολισμό λιπών και υδατανθράκων καθώς και να επιδράσει στο ήπαρ και τους νεφρούς, επιδιορθώνοντας ιστικές βλάβες.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ακούγεται πως μια μελέτη του 2015 σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1 (αυτοάνοση πάθηση), βελτίωσε την κατάσταση τους .
Κατάθλιψη
Το 2018, μελέτη σε αρουραίους με κατάθλιψη λόγω χρόνιου στρες έδειξε ότι η συμπεριφορά τους βελτιώθηκε μετά από 2 εβδομάδες χορήγησης ρίγανης.
Καταλήγοντας
Η ρίγανη τα συστατικά της και η δράση που ασκούν είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον άνθρωπο. Βέβαια, ας λάβουμε κατά νου ότι στις μελέτες χρησιμοποιούνται δόσεις που είναι μεγαλύτερες από αυτές που περιέχει η ρίγανη που προσθέτουμε στα φαγητά και τις σαλάτες μας. Αυτό όμως δεν μειώνει το γεγονός ότι το φυτό αυτό προσφέρει πολλά και πρέπει να το χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και την διατροφή μας.
Οπότε ισχύει το : έχεις διαβήτη; Βάλτου ρίγανη